Почти 13 суеверия, свързани с модата и красотата

x

Черна котка не бива да пресича пътя ни, под стълба не се минава, счупеното огледало носи нещастие… Суеверия! През годините те са успели да се превърнат в почти неделима част от живота ни. Повечето ги знаем, не всички прилагаме и съвсем не на всички вярваме. Някои са интересни, други нелепи, трети напълно нелогични… Днес избрахме да си говорим за суеверията, но без да включваме никакви черни котки, петъци от месеца или пък червени конци на китките. Ще ви разкажем  за няколко поверия, свързани с модата и аксесоарите, които знаем от нашите баби и/или сме чували от приятелки…Дрехи, обувки, поверия, посоки

Да започнем с дрехите и обувките или по-точно с широкоразпространеното мнение, че начинът, по който се обличаме оказва съдбоносно влияние върху нас. Обувайки се, винаги трябва да започваме с дясната обувка (и праг се прекрача с десния крак, и дете се очаква да проходи пак с него)… Защо, ами за да ни вървят нещата „напред”, тъй като дясната страна от незапомнени времена се счита за по-правилната, спрямо нейната противоположна – лявата. Колкото до дрехите – ако се случи така, че да облечете дадена дреха наопаки, то нито за секунда не се ядосвайте, защото точно това се счита за много добър късмет. Трябва само да издържите облечени така цял ден. Може и умишлено да обърнете някоя от дрехите си, най-често чорапи или бельо, във важен за вас ден. Вярва се, че така няма да „хващате лоши очи”. Дрехите пък, които не обърнете наопаки, но все пак решите да облечете за някое значимо събитие трябва да са нови! За да може с това символично да започнете отначало… И така, по няколко пъти в годината!

В очакване на нещо ново

Като споменахме начало – какво по-голямо и чакано ново начало от настъпването на следващата календарна година. Нощта на 31-ви срещу 1-ви декември е време за всеобщи и шумни празненства. А под специално избрания за повод тоалет суеверията гласят да се носи червено… бельо. Защо? Защото червеният цвят носи късмет, щастие и още каквото друго сами си решите, че искате да ви донесе.

А къде се озовават дрехите, без значение от цветовете им, след празненството? В пералнята! Не си и помисляйте обаче да я пуснете в първия ден на януари. Поверие гласи, че ако изперете дрехите на 1-ви януари, то ще си отмиете късмета през годината. Всъщност, като се замислим, след дългата нощ, едва ли точно на първи януари ще ви се прииска да пуснете пералня, така че – няма страшно.

Червен е светът

Знаете ли, че червения цвят всъщност може да носите през цялата година. Даже е препоръчително, защото ще ви помогне да забогатеете. И за най-сигурен начин да постигнете това се сочи идеята да притежавате един конкретен аксесоар в наситения цвят. Портмоне! Това суеверие не споменава нищо за червените подметки на едни от най-любимите ни обувки – тези на Кристиан Лубутен, нито за червена чанта Chanel, но ние нямаме нищо против да добавим и… по една въздишка по тях. А колкото до портмонето – опцията да спестяваме е да го отваряме по-рядко, а за това не можем да държим отговорни цветовете.Перли и сълзи

И от червеното се отправяме към… бялото. Не нищо общо с мартениците няма, там легендите и суеверията са още по-сложни. Бялото е цветът на перлите, които безспорно са се превърнали в символ на достолепие, но и съвсем не са така безобидни, колкото си представяме. Особено според поверията! Оказва се, че перлите навяват негативни асоциации и ако са оформени като капка, дори се свързват със сълзи и лош късмет. Именно това е причината много булки да ги избягват, в един от най-важните дни от живота си. А кой е измислим това безумно суеверие? Подобно на почти всички други – не знаем! Знаем обаче, че обичаме перлите и те не заслужават да бъдат вплитани в подобни поверия!

Големи дни, малки детайли

Следващото бяло са… булките. А следващото суеверие, както може да се досетите пък е свързано именно с тях и техните рокли. Задължително бели, защото символизират чистота, надеждите и спокойствието. Роклята обаче не е всичко, има още неща, на които една булка трябва да намери място по себе си: „нещо ново, нещо старо, нещо синьо и нещо назаем”.  „Новото” повече от логично символизира началото на едно ново семейство, „старото” е , за да съхрани булката връзката с родителите си, „синьото”, за да не хваща уроки, а колкото до „нещото назаем”, то най-често се дава от близка приятелка на булката и има символиката да напомня на младата съпруга, че до себе си винаги ще има приятелки, на които да разчита. Именно това са едни от най-безвредните суеверия и не познаваме омъжила се приятелка, която да не ги е (поне частично) спазила.

Златни (раз)мисли

Не можем да пропуснем златото, то е наситено с толкова много символика в нашата народопсихология, че е образувало цяла плеяда от суеверия около себе си. Златна паричка (в миналото от пендари) се оставя под леглото/матрака на бебе, „за да си купи с нея сън” или иначе казано – за да е кротко. Златна безопасна игла се носи от вътрешната част на ревера на сакото… за късмет. И същевременно е прието благородният метал в никакъв случай да не се предава от ръка на ръка, защото хора, които си го разменят, скоро ще изпаднат в противоречия. С настъпването на високосна година пък се очаква всички златни бижута да се свалят и „скрият”, като по този начин техните притежатели се крият от нещастието.Суеверие с опаковка

За финал оставихме подаръците. Не, разбира се, че не само децата се радват на подаръци. Това, че сме пораснали съвсем не означава, че се вълнуваме по-малко да отворим подарения ни пакет. Нещата, обаче стоят по по-различен начин, когато ни се налага не да получим, ами да направим подарък на някого. Особено, ако следваме суеверията и това, какво не бива да се подарява. Всички знаем, че подареното не се подарява отново и че подарък не се връща, но какво още…

Не се подарява часовник, защото неговото предназначение е да отброява времето. Поверие гласи, че подареният часовник отмерва именно времето на приятелството на човека, който го е подарил и този, който го е получил и те скоро ще се скарат. Не е прието и да се подаряват ръкавици, особено на близка жена. Причината – покриването на ръцете в миналото се е смятало за немощ, а самите  ръкавици пък за носители на чужда енергия. Това, което спокойно може да подарите е портфейл (червен, например). Не забравяйте обаче никога да не го поднасяте празен. Най-добре е да сложите в него монета, която освен пожелание за финансови успехи, символизира още и здраве.

Какво да правите, ако сте човек, вярващ в поверия и все пак получите нещо, което е прието „да не се подарява”? В никакъв случай не си разваляйте празника… просто си „откупете” подаръка с дребна монета.Не можем да отречем, че по-голямата част от суеверията са обвързани с някаква изключителна съмнителна логика. Няма и как да знаем кой, кога и защо е измислим причината- следствие от използването/подаряването/носенето на дадено нещо и привличането на лош късмет. Едно  обаче е сигурно – щастието зависи от нас самите и за колкото по-положителни неща мислим, то толкова повече подобни ще ни се случват в ежедневието… Не, това не е поредното поверие! Факт е!

Текст: Ани Георгиева 

Снимки: Unsplash

Още по тематаКоментари

FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Къси панталони от BALENCIAGA

Къси панталони от BALENCIAGA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Сако от BALMAIN Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Дамска чанта от SAINT LAURENT

Дамска чанта от SAINT LAURENT Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла рокля от MATICEVSKI

Бяла рокля от MATICEVSKI Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Сакото – любимата ни есенна униформа.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ