Любовен език и финанси – каква е връзката?

x

В месеца на любовта сме, затова продължаваме с темата, но този път я разглеждаме от малко по-различен (и практичен) ъгъл.

Постигането на финансово благополучие не е лесен подвиг в днешно време. Използването на вашия любовен език (припомняме по-долу петте вида) през призмата на вашите финанси може да помогне.Ето как можете да преоцените и прецизирате настоящите си навици и практики, свързани с парите, като вземете предвид вашия любовен език, за да имате по-добра връзка с парите и по-сигурно финансово бъдеще.

1. Ако вашият любовен език са думите за утвърждаване

Хората, чийто любовен език са думи за утвърждаване, ценят вербалните изражения на любовта – например „Обичам те“, „Ти си толкова талантлива“, „Изглеждаш красива“. Що се отнася до парите, думите за утвърждаване се равняват на положителен разговор със себе си и насърчение. Как изглежда това на практика?

Отпразнувайте финансовите си постижения (постигане на цел за спестяване или изплащане на дълг), като си кажете нещо от рода на „Гордея се със себе си, че минах този финансов етап“ или „Аз съм достойна за финансов успех“.

Важно е също да не бъдете твърде строги към себе си, ако понякога не се придържате към бюджета си. В тези случаи си напомнете това чрез думи за утвърждаване като „Направих всичко по силите си с наличната информация“ или „Все още се уча“.

Можете да използвате утвърждения за пари ежедневно, като ги повтаряте или ги записвате някъде, където със сигурност ще ги видите. Опитайте тези: „Заслужавам да бъда финансово успешна“, „Благодарна съм за изобилието в живота си“, „Отворена съм за получаване на богатство във всичките му форми“, „Уверена съм в способността си да управлявам финансите си“, „Аз съм достойна за богатство и изобилие“, „Аз съм магнит за изобилие и просперитет“, „Освобождавам се от всички ограничаващи вярвания относно парите“, „Спестяванията ми непрекъснато растат“.2. Ако вашият любовен език е добре прекараното време заедно

Ако качествено прекараното време е вашият любовен език, вие обичате да изразявате любовта си, като отделяте цялото си внимание на някого и прекарвате посветено време заедно. Когато става въпрос за финанси, това изглежда като отделяне на качествено време, за да разберете вашите финанси.

Опитайте да повишите нивото на седмичната си среща със себе си за преглед на бюджета, като си налеете чаша вино, пуснете музика и заглушите светлините, преди да пишете в дневника си за пари.

Във всяка връзка трябва да положите усилия, за да става тя по-добра и по-добра. Същото важи и за връзката ви с парите, така че прекарването на качествено време, през което да се запознаете отблизо с вашите финанси, може да ви помогне да се научите да обичате дори най-досадните задачи, свързани с пари.3. Ако вашият любовен език са актовете на внимание

Когато вашият любовен език са актовете на внимание към другия, вие давате и получавате любов чрез действия. Като да направите нещо за партньора си, което знаете, че ще му хареса или ще го зарадва – дори най-простичкото нещо като да станете по-рано и да му приготвите кафе. Когато става въпрос за пари, тези актове се показват чрез действия, които можете да направите за себе си и които оказват положително влияние върху вашите финанси.

Ангажирането във финансови действия за себе си може да бъде толкова просто, колкото да проверявате редовно банковите си сметки, за да следите приходите и разходите или да планирате време за преглед на бюджета си. Задоволяването на любовния ви език в името на вашите финанси може да стане по много начини. Ето още няколко примера: отворете депозитна сметка, пазарувайте втора употреба, създайте „списък за покупки“, за да харчите парите си по-осъзнато.4. Ако вашият любовен език са подаръците

Обичате да давате и/или да получавате любов чрез подаръци. Въпреки че това може да изглежда нелогично за вашето финансово благополучие, особено ако се опитвате да спестите пари или да платите дълг, променете гледната си точка.

Помислете как можете да си направите подаръци (независимо дали са физически или не), които ще бъдат от полза за бъдещото ви Аз. Това може да е обучение по финансова грамотност например. Да отделите време да се образовате относно парите и да разберете по-добре финансите си е най-добрият подарък, който можете да си направите. Това е така, защото колкото повече знаете, толкова по-уверени ще се чувствате. Колкото по-уверени се чувствате, толкова повече финансови цели ще можете да постигате. Потърсете книги, подкасти, курсове по темата.5. Ако вашият любовен език е физическото докосване

Хората, чийто любовен език е физическото докосване, предпочитат да дават и да получават обич чрез физическа близост – прегръдка, държане за ръце и т.н. Въпреки че би изглеждало странно да се гушкате на дивана с портфейла си, физическото докосване на парите ви е отговорът на финансовото благополучие за вас.

Вместо просто да разглеждате баланса си в приложение или да следите в електронна таблица, писането в дневник за пари или използването на метод за бюджетиране с разпределяне на кеш може да проработи при вас (система, при която разделяте парите си в пликове за всеки от планираните си разходи). Тези неща ви позволяват да имате физическо взаимодействие с парите си. По същия начин можете да обмислите инвестиция във физически неща като собственост, вместо да инвестирате в по-малко материални неща като акции. Като действително виждате финансите си на хартия или докосвате парите си, това прави парите ви да изглеждат по-осезаеми и реални и следователно ще чувствате, че държите нещата под контрол.


Текст: Деси Найденова

Снимки: Pexels

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Миди рокля с колан от SELF-PORTRAIT

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кожен колан от SAINT LAURENT

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Дълъг елек от MAX MARA

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Миди рокля от ALTUZARRA

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

В петък заложете на удобството.

Ако сте пропуснали
Най-четени