Какво закусвате обикновено? Мюсли с кисело мляко, авокадо тост или пък само бързо смути? А какво ще кажете за пица? Да, пица на закуска! Всъщност има ли някой, който да не обича пица? Ама честно…
Днес избрахме да излезем извън стандарта на това „как от тесто се пълнее” и да ви разкажем защо пицата съвсем не бива да бъде изключвана от опциите за закуска. С бързото уточнение – не всеки ден!
Да започнем с най-значимото – пицата засища, а всички сме чували как „закуската е най-важното хранене за деня”. Една семпла пица може да се окаже не само бленувано изкушение, ами и съвсем не толкова вредна, колкото си мислим. И още – съгласете се, че ако понякога си позволим разнообразие и хапнем на закуска нещо, което наистина обичаме, това не просто ще ни засити, но и ще повиши настроението ни. Съвсем спокойно може да започвате (понякога) деня с малко глезене под формата на Неаполитанско изкушение, а после… после салата за обяд е чудесен начин да се върнете в нормален хранителен режим.
Тъй като очакваме, че комбинацията от пица и закуска в едно изречение, особено когато не става въпрос за ученици в прогимназиален етап, на някого може да се струва все така абсурдна, то следва да направим още няколко уточнения.
Пицата определено не е вариант за закуска всеки ден, дори не е и през ден, но защо да не започнете един уикенд месечно не само с вкуса, но и с аромата на току-що изпечена пица. Или пък един-два понеделника в месеца, които и без това са тромави и трудни…
Другото важно, за да се превърне любимата ни италианска храна в опция за закуска, са количествата… и съставките. Никой не си представя, че ще изядете една фамилна пица на закуска, нито пък дори една класическа. Добре знаем, че организмът се събужда трудно и далеч не трябва да му предлагате количеството за целия ден още сутринта. Една пица с диаметър около 20 см. би била чудесна опция за начало на (очаквано позитивен) ден. А колкото до съставките – колкото по-малко са те, толкова по-добре. Класическият вариант на пица Маргарита е доста добро решение, дори и за закуска! Признаваме си, и ние не очаквахме, че някога ще заявим това, но до там води няколкомесечният живот в Италия…
И за финал – тестото! Ако попитате италианците, то е най-важната част от пицата и е напълно логично да бъде така. Когато говорим за закуска обаче, спокойно може да си позволите да експериментирате с него, като например замените стандартното бяло брашно с пълнозърнесто, безглутеново или каквото друго прецените. Всъщност може и изобщо да не използвате брашно, ами да си направите блат от… карфиол! Да, да, съвсем сериозно – карфиолът лесно може да се превърне в основа за пица, която наистина спокойно да хапвате за закуска, при това без угризения. Логичният въпрос е „Как?”…
Трябват ви 1 средно голяма глава карфиол, 2-3 с.л. настърган пармезан, 2 яйца, подправки на вкус. След като имате необходимите продукти, рецептата е наистина лесна за изпълнение – сварете карфиола за около 7-8 минути, изцедете го и го настържете на ситно ренде. Добавете яйцата, пармезана и подправките и разбъркайте до получаване на гъста смес. Сместа разстелете с помощта на лъжица върху хартия за печене и печете до златисто, за около 25-30 минути на 220 градуса. След като блатът е готов, оставете го за около 5 минути извън фурната да се охлади, добавете различните съставки върху него и върнете пицата за още 10-12 минути във фурната. Това е – имате си напълно здравословен еквивалент на пица. Някой да е казвал, че карфиолът не става за закуска? Убедете се и вие, че това не е така…
Текст: Ани Георгиева
Снимки: Unsplash