Из България: Седем уикенд дестинации, които си заслужава да посетите

x

Ако вече сте прекарали своята незабравима лятна ваканция и отново сте се върнали към работната рутина, то със сигурност искате при всяка удобна възможност да се наслаждавате на хубавото време, да смените локацията, да пътувате и да откривате нещо ново (или пък добре забравено). Точно за това са уикендите… за сбъдване на такива желания! А къде да отидете? В Европа? Да, благодарение на нискотарифните авиокомпании, може за по-малко от цената на един обяд за двама, да се озовете в почти всяка  европейска столица. Какво ще кажете обаче до края на лятото, вместо на някъде из Европа, да попътувате из България? Сигурни сме, че колкото и добре да я познавате вероятно има места където все още не сте били, или пък ще се радвате да се върнете отново. Преброихме, че до началото на септември и символичния край налятото остават точно седем уикенда, точно седем са и дестинациите из България, които избрахме да ви предложим…


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Bulgaria | Travel | Explore (@bebulgarian) на


село Жеравна 

Жеравна е разположена близо до Котел, на южния склон в източната част на Стара планина. Звучи ли объркващо? Ами да кажем просто, че до живописното село се стига, като се отклоните от магистралата за Бургас, така няма шанс да се загубите или пък да я подминете. То тя си е трудна за подминаване, определено! Самобитната архитектура на старинните къщи и живописните пейзажи карат всеки стъпил на това място да се връща отново. Съвсем очаквано ще ви пленят къщите, а още по-интересно за тях са две неща – че почти всяка двускатна къща е с южно изложение и, че са пълни с живот, всичките. Разхождайки се по тесните каменисти улички сами ще усетите защо родното място на Йовков, му е било толкова скъпо, и ще чуете как тишината, наистина е нарушавана единствено от колелата на някоя стара (и много вероятно шарена) каруца по обяд, песен на щурци вечер и петел, между 3 и 5 сутринта, по пладне. Ако имате възможност останете за известно време в Жеравна, ден-два, например. Тя всяка сутрин ще ви изненадва и ще ви се показва такава, каквато до момента не сте я виждали! А после… после ще искате да се завръщате отново и отново!


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от LOOKATBG (@lookatbg) на


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Erick 🇫🇷,Love 🌍✈️📷🎒🍽 (@rbxbonheur) на


Копривщица

Ако Жеравна ви се струва твърде далеч (от София), то на по-малко от 150 км. от столицата ви очаква Копривщица. Тя също е винаги гостоприемна, със своите двускатни къщи, стари калдъръмени улици и чардаци, щедро окичени с цветя. Копривщица ще ви предложи разходка из многобройни къщи-музеи, макар тя цялата да е своеобразен музей, който въпреки неголемите си мащаби е трудно не само да обиколите, но и да не обикнете. Разхождайки се из нея, много вероятно е да се почувствате така, сякаш времето е спряло, а може пък и наистина да спре. Само за няколко мига, колкото да се убедите, че точно такива са къщите, пораждащи мечтанието от стиховете на Дебелянов – „Да се завърнеш в бащината къща…”. Както казахме 150 км са само и по-малко от два часа път!


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Nataliya Dyankova (@talia.and.talia) на


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Марияна Желева (@mariana_zheleva) на


Вазовата екопътека (и не само)

Кога за последен път пътувахте с влак? Само не казвайте, че е било през ученическите ви години! Признаваме, че българският железопътен транспорт далеч не е идеалът за приятно дълго пътуване, но затова пък има някаква магия в пътуването с влак, в шума, в ритъма на смяната на пейзажите, в носталгичното усещане, което носят купетата, в разговорите,  било то с познати или непознати. А какво ще кажете да се качите на влак в събота сутрин и да заминете към гара Бов? Не сте ходили там? Няма проблем, сега ще отидете! Дори нещо повече – влакът е чист, пътуването приятно и… има климатик. Разстоянието пък е само около 50 километра (от Централна гара в София), които са достатъчни за да усетите вълнението да се возите на влак, но и не твърде много за да ви омръзне, ако не сте любител на точно този транспорт. След като слезете на гара Бов, поемете по Вазовата екопътека. Спокойно, избрали сме маршрут подходящ и за абсолютно неопитни – пътеката е лека, но и паралелно достатъчно предизвикателна, за да не се чувствате като на сутрешна разходка, в някои от големите паркове на столицата, все пак сте в планината. Изкачването ще ви отведе до водопада Скаклия, а гледките, които ще се разкрият пред вас… Ах, гледките! Съвсем не е преувеличена възпяваната красота на Искърското дефиле, само това ще кажем, останалото трябва да се види, да се усети, да се преживее! И един уикенд, та даже и само един почивен ден  напълно стигат!


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от VentsiSlava Deninska (@vbdeninska) на


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Alexey Dubodelov (@dubodelov) на


Созопол

Всеки знае къде е Созопол – по магистралата до Бургас, после по пътя на юг и сте там. Обаче на море само за един уикенд? Да, даже е страхотна идея, но не толкова заради морето, колкото заради самия град! Заради Стария Созопол! Заради аромата на зокумите, заради узрелите смокини, заради пристанището, заради рибарите, старите им лодки  и прясната риба, заради каменните къщи, заради залезите на плажа, заради усещането, което Созопол носи… Заради всичко това си заслужава да пропътувате немалкото километри и да си подарите Созопол поне веднъж в годината!


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Leonid Operator (@leonid.operator) на


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Katia Konstantinova (@katiakonstantinova) на


Пещерата Проходна

Със сигурност поне веднъж сте виждали снимки от следваща дестинация. Пещерата Проходна се намира близо до град Луовит и определено е място, което ще ви очарова, дори и да не сте любител спелеолог и пещерния туризъм не е вашето любимо занимание. Проходна определено не е като останалите пещери, които вероятно някога сте посещавали. Тя съвсем не е тъмна, тясна и мокра, а тъкмо обратното – ще ви заплени с мащабните си пространства и ще ви предложи чудесно съчетание от прохлада и далеч нетипичното за пещерите – много дневна светлина. Това пък което я прави наистина уникална са двете огромни дупки в горната й част, образували се по естествен начин, в следствие на ерозия. Те имат бадемовидни форми и изумително много наподобяват очи, през които в светлата част на денонощието нахлуват много слънчеви снопове. Точно заради това пещерата Проходна е известна още като „Очите на Бога” и се е превръщала не веднъж в естествен декор за кинопродукции и фотосесии. Именно там са снимани и част от сцените на известния български филм „Време разделно”. Определено има някаква мистичност в това място, която си струва да усетите!


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Георги Стоянов (@georgi_stoqnovv) на


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Aneta M. (@szwedzia22) на


Витоша (рано сутрин)

Къде може да отидете буквално без никакво предварително планиране? Ако сте в столицата – на Витоша… по възможност по изгрев! Първото юлско утро мина, но няма нужда от специална дата, за да си подарите изгрев. Не сте планинари, ще кажете! Няма нужда от сериозна екипировка, всъщност. Може спокойно да се качите с колата си до хижа Алеко, а оттам само на няколко минути пеша по не особено стръмен маршрут ви очакват невероятни гледки. И, да, определено си заслужава ранното ставане. На повече от 100% даже! Само не забравяйте да се облечете добре, сутрините в планината са значително по-студени!


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Mihaela Todorova (@mihaellat) на


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Kaloyan Grigorov (@kaloyangrigorov) на


Седемте рилски езера 

Символично седмата дестинация са Седемте рилски езера. И докато за Витоша може да не ви трябва много голяма подготовка, нито специални екипировка (или поне стабилни обувки), то за да се насладите на красотата на Рилските езера определено ще ви трябват удобна  раница, достатъчно храна и вода за един няколко часов преход, задължително лятна шапка и още по-задължително топла връхна дреха, а да – и базова физическа подготовка. Преди да сме ви отказали съвсем, само на ниво подготовка, то бързаме да ви уверим, че всичко (ще) си заслужава!  Пътеките ту криволичат, ту стават на места отсечено стръмни, но планината носи хармония и всяка следваща крачка, разкрива спиращи дъха гледки. Няма как да се докоснете до красотата, без да изпитате болка от умората, тя обаче се и преодолява и забравя лесно! Подгответе се и за изненади, дори да решите да се качите през август, очаквайте в един момент слънцето да пари раменете ви, а в следващия – ръцете ви да оформят снежни топки. Да, в средата на лятото! Такава е Рила – дарява слънчеви ласки и снежни прегръдки по едно и също време! И тъкмо когато решите, че очите ви са се наситили с красота, покорявате следващата височина и виждате още, и още… до безкрай! Седемте рилски езера определено трябва да се изкачат поне веднъж в живота, да се премине през всеки метър трева, сняг, камъни, да се извърви всяка стръмна пътека, за да се обикне планината, завинаги! Знаем го от опит… и от обич!


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от RΛDI ΛVRΛMOV (@radiavramov) на


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от 🖖🏽 (@____yasmina) на


На колко от тези места сте били? На всичките! Похвално!  А може би пък не сте ходили до някое от тях с децата си, или с приятелите, добра идея е да разходите и родителите си, те ще се зарадват… Мислим, че ни разбрахте, повече дори от мястото е важна компанията, затова без много планиране,  позвънете на няколко телефонни номера, разпределете се по колите и тръгвайте… дестинацията може да я решите и по път! Наслаждавайте се!

Текст: Ани Георгиева 

Снимки: Instagram 

Още по тематаКоментари

FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Сникърси от STELLA MCCARTNEY

Сникърси от STELLA MCCARTNEY

Препоръки от седмицата

Суичер от ISABEL MARANT

Суичер от ISABEL MARANT

Препоръки от седмицата

Къс панталон от CHLOÉ

Къс панталон от CHLOÉ

Препоръки от седмицата

Дънки до глезена от KHAITE

Дънки до глезена от KHAITE

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Уикенд настроение – голи рамене и скъсани дънки…

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ