Plastic Free July – нещо повече от предизвикателство

x

Юли е тук! Здравей, Слънце! Здравей, лято! Здравей, щастие! Здравей, живот без пластмаса! Да, да правилно четете, за нас юли освен един от най-очакваните месеци е и олицетворение на световното #PlasticFreeJuly предизвикателство.

Какво е Plastic Free July?

Буквално – месец без пластмаса. Още по-буквално месецът е юли, а без пластмаса означава без никаква пластмаса за еднократна употреба. Под всякаква форма и от всякакъв вид. Ама наистина никаква или по изключение – в минимални, че даже минималистични количества. Стартът на инициативата е даден преди 9 годин, в Пърт, Австралия. Тогава в новаторското предизвикателство се включват едва 40 човека, днес са милиони, при това от цял свят. Идеята е в продължение на 31 дни да се самопредизвикате да не генерирате пластмасови отпадъци. Времето е достатъчно, за да изгради добри навици, а малките стъпки са важни, особено когато са в правилната посока.За наша огромна радост България се включва към глобалната Plastic Free July инициатива за втора поредна година. Вие също можете да станете част от борбата с пластмасата за еднократна употреба, като се регистрирате на http://www.plasticfreejuly.org/ и си изберете сфера и цели, към които да се съсредоточите в следващия месец. Целите в най-обобщен вид са три:

–             Да замените пластмасата за еднократна употреба като сламки, чаши, торбички, прибори с такива за многократно ползване и лесно компостиране. Например  – сламки от бамбук/стъкло/ стомана (или най-добре изобщо без), бамбукова чаша за многократна употреба, памучни торбички, метални прибори и още… много!

–             Да не пазарувате продукти (най-често плодове и зеленчуци) в пластмасови опаковки. Съвсем не е трудно, просто вместо в големите вериги хипермаркети, отидете до най-близкия пазар и си купете всичко, от което имате нужда. Плодовете и зеленчуците, предлагани там, са най-често домашно производство, купувайки си ги освен да намалите пластмасовите отпадъци, ще се радвате на значително по-добър вкус, а и не на последно място – ще подкрепите местната индустрия. Определено си заслужава!

–             Изцяло да откажете използването на пластмаса за еднократна употреба за ден, седмица, месец. Или най-добре завинаги! Лесно е, просто трябва да се решите!

Не сте сигурни откъде точно да започнете? Откъдето и да тръгнете, ви уверяваме, че  няма да сгрешите, но един от най-лесните стартове (поне за нас беше такъв) е да спрете употребата на еднократни бутилки с вода. Още вдъхновения, съвети, както и възможност да споделяте резултатите и идеите си може да откриете в Instagram с #PlasticFreeJulyBg.И още…

Ама, разбира се, че има и още – тя, темата така или иначе е неизчерпаема. Освен така любимото ни юлско предизвикателство избрахме за вас и още три интересни идеи, свързани с намаляването на отпадъците в околната среда, които може да комбинирате с Plastic Free July, но и да използвате през всяко друго време от годината.Plogging

Започваме с Plogging, което вероятно някои от вас вече са се досетили, че е нещо подобно на джогинг. Всъщност много подобно, защото думата е комбинация от jogging (тичане) и “plocka upp” (събиране на боклук на шведски). Корените на инициативата са в Швеция, но популярността й в световен мащаб е огромна и бързоразрастваща се. Колкото до идеята – plogging е предизвикателство към любителите бегачи, които са призовавани, правейки своите тренировки, да не подминават отпадъците около себе си, ами да съчетават полезното с приятното и да разчистват пътя си. И буквално, и преносно! Всъщност, ако се замислим, дори не е нужно да се тича, и обикновената разходка би свършила същата работа. Стига да имаме мотивация за това!Trashtag

В момента е модерно всичко, споделено в социалните мрежи, да бъде придружено от  хаштаг. Знакът пред думите, които не са случайно избрани, дава възможност под една или друга форма да станем част от общност, било то свързана от интерес, хоби, дестинация или просто страст. Та в този ред на мисли – срещали ли сте Trashtag? Не? Ами виждали ли сте снимки тип „преди и след”, на които показват един и същи район – първо замърсен, после почистен? Да! Ами точно това е #trashtag. Кампанията е създадена през 2015-та година, но набра популярност едва през тази година. Посланието е повече от ясно и е насочено главно към тийнейджърите, които, колкото обичат да снимат, толкова вероятно обичат и да прекарват времето си в чиста заобикаляща среда. Да, изхвърлянето на боклука в общия варел за сметосъбиране може би не е най-доброто решение, но със сигурност е по-добро от това да бъде оставен свободно да циркулира из градинки и паркове. И понеже младите винаги имат нужда от добър пример – опитайте и вие да се включите в Trashtag. Не е задължително да снимате преди и след, нито пък да го споделяте където и да е, но ако все пак  решите да го направите, не  забравяйте хаштага.Plastic Free EcoChallenge

Последното глобално предизвикателство се нарича Plastic Free EcoChallenge и е много сходно с юлското, но разликата е в това, че не е задължително да се случва само през юли.  Целта е да се  изградят трайни и правилни навици в потребителите, като човечеството, планетата и всичко, за което може да се сетите, бъде отървано от излишните пластмасови опаковки/съдове/прибори. Ако юлското предизвикателство ви допадне и го припознаете като свое, то продължете и през следващите месеци като се присъедините към  plasticfree.ecochallenge.org Ще имате възможност да избирате между различни аспекти: хигиена, транспорт, храна, общество, домашни любимци… Може да ги комбинирате, да се съсредоточите върху едно или да опитате с по малко от всички… изборът е ваш – важни са желанието и резултатът!Още нещо важно – не се обезкуражавайте, дори и ако в ежедневието ви незнайно как и кога се прокрадне някоя пластмасова бутилка за вода, еднократна виличка или пък сламка във фрапето… Хората в ресторанти и магазини тепърва се учат, ние и вие – също, заради което нещата не винаги се случват идеално, важното е обаче да се случват! Надяваме се да сме успели поне малко да ви вдъхновим с еко идеи за току-що дошлия месец!

Добре дошъл, юли… без пластмаса!

Текст: Ани Георгиева

Снимки: 4ocean.com; plasticfreejuly.org

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Кимоно Hanna by SUN DIVA

Кимоно Hanna by SUN DIVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата
Препоръки от седмицата

Асиметрична риза от ленена смес в розов цвят NIKOLOVA

Асиметрична риза от ленена смес в розов цвят NIKOLOVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кожен панталон от ALEXANDER MCQUEEN

Кожен панталон от ALEXANDER MCQUEEN Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Коженият тренч  – незаменима класика.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ