Устойчива мода от първо лице: две български момичета с мисия

x

Устойчивостта в модата е тема, която сме разисквали неведнъж. Тя е сред основните приоритети на  индустрията от години, а модни величия като Stella McCartney вече са я превърнали в необходимо условие при създаването на всяка една от колекциите си. Иновации в платовете, етичност в отношението с работниците, устрем за една по-чиста околна среда и една по-смислена мода. Всичко звучи страхотно на теория, ала това, от което ние се вълнуваме е: Има ли почва у нас? Въпросът ни е повече от клиширан, ала в случая – абсолютно релевантен… 

Омаята на устойчивостта често остава само в гръмките заглавия и безкрайните списъци за модни цели, обикновено изготвени в бъдеще невъзможно време. 

Когато момичетата от REVIVE apparelнов български бранд за устойчива мода – се свързаха с нас, предизвикаха любопитството ни за това как да приложим благозвучните цели в действителността. Оставихме ги да разкажат от първо лице. Какъв е пътят на устойчивата мода? Кой върви по него? Колко важен е личният пример? 

Вижте какво отговориха Габи и Габи в следващите редове… 

Дискусията за устойчивата мода е на дневен ред от години. Супер много брандове с такава философия се появиха на пазара. България върви ли натам?

Габриела Георгиева: Устойчивата мода, и като цяло устойчивият начин на живот, са наистина популярна тема през последните години в световен мащаб. България със сигурност също прави стъпки в тази насока – малко по-бавни, но сигурни. Със сигурност хората, особено младите, са много по-осведомени по темата и се интересуват активно от устойчиви алтернативи на бързата мода. Брандовете също следват тенденцията, предлагайки различни форми на устойчивост – естествени материи, облекла от рециклирани материали, а вече и upcycled дрехи и аксесоари. 

Габриела Томова-Бонева: Появяват се и все повече устойчиви модни брандове и това води до по-голямото разбиране на хората защо тази сфера на модата е важна. Имаме да извървим дълъг път в промяната на навиците си и ежедневните си действия, за да живеем природосъобразно и да носим дрехи, които са устойчиви. Ако трябваше да обясните на някого какво е upcycling с 3-4 изречения, какво бихте казали?

Upcycling е процес на създаване на нещо ново от вече използвани материали. По този начин се предотвратява изхвърлянето на тези все още годни за употреба материали, намаляват се отпадъците и се спестяват ресурси за производството на нови продукти. Пример за това е използването на плата от вече носени дрехи за създаването на нови облекла и аксесоари.Модната индустрия е сред водещите замърсители на планетата. Смятате ли, че обществото е запознато с темата? 

Габриела Томова-Бонева: Модата ни носи красота, тя показва нашата идентичност и именно това понякога замъглява преценката ни, а и желанието, да бъдем информирани и запознати и това е нормално. Както споменахме, на хоризонта се появяват все повече брандове, които прилагат устойчиви практики в производството на своите артикули и забелязвам, че това води до по-голяма осведоменост и запознатост, което само по-себе си води до по-осъзнати избори. Вярвам обаче, че има върху какво да се работи в тази посока, имайки предвид какво все още е viral на модния пазар.

Габриела Георгиева: Темата започва да се обсъжда все повече и осведомеността на обществото расте. Това личи и по изборите, които хората, най-вече жените, правят за това какво да добавят в гардеробите си. Дори и да не са съвсем запознати как и колко точно модната индустрия вреди на природата, подкрепата към брандове, които използват устойчиви практики, расте, което може само да ни радва.Стигмата за вторите употреби. Защо е толкова непреодолима?

Габриела Георгиева: Социалният аспект със сигурност играе роля. На втората употреба се гледа като нещо нискокачествено, което е за хора с по-малки финансови възможности. А това в голяма част не отговаря на реалността. Дори да оставим настрана устойчивия аспект (който също не е никак маловажен), в магазините за втора употреба можем да открием уникални модни находки на популярни и луксозни марки, които са в отлично състояние, а понякога дори ново. Но мисля, че сме на правилен път. Facebook групите за продажба на дрехи, които вече не носим, добиват голяма популярност, също много от приятелите ни пазаруват втора употреба, което показва, че стигмата се преодолява.

Габриела Томова-Бонева: Признавам си, че аз като тийнейджърка също бях с такива предразсъдъци, за които Габи говори, но с времето започнах да прекрачвам границите, които си поставях и да влизам в тези магазини, а и да откривам страхотни находки. Аз също смятам, че сме на прав път, защото освен Facebook групите вече има и много събития, на които хората имат възможност да продават дрехите си или да разменят с тези на някого. Така че мисля, че в тази насока имаме голям напредък и възможностите за спасяване на вече нежелани от притежателя им дрехи стават все повече, което води до по-голяма осъзнатост. Каква е жената, носеща устойчива мода? Какъв е лайфстайлът й?

Габриела Томова-Бонева: Всяка жена може да носи устойчива мода, независимо какъв е нейният лайфстайл. Важно е само да има желание да действа с мисъл към природата, а и да осъзнава какви са последиците от нейните модни избори – добри или лоши. Както няколко пъти споделихме, вече съществуват различни брандове в тази сфера и дрехите и аксесоарите им са в разнообразни стилове, тоест са достъпни за вкуса на всяка една жена. 

Знаем, че всичко тръгва от личния пример. Колко устойчив е гардеробът на всяка една от вас? 

Габриела Томова-Бонева: Напълно съм съгласна. Откакто осъзнато избирам какво да сложа в гардероба си, правя по-добри избори – тоест избирам дрехи, които да бъдат от естествени материи, с качествен шев и добра кройка. Пазарувам дрехи втора употреба, понякога си харесвам и нещо от гардероба на мама и имам любими малки брандове, които прилагат устойчиви практики. Не робувам на трендовете, не казвам, че не си купувам нещо, което е модерно в момента, а по-скоро избирам дали да купя нещо само ако ми харесва, а не защото е модерно. Предпочитам да избирам дрехи, които са timeless и могат да се носят и напред във времето. Отскоро, вдъхновено от REVIVE apparel, преработвам дрехите си, така че да придобиват нов облик. Разбира се, не мога да крия, че в гардероба си имам и дрехи, които са част от бързата мода, но с времето стават все по-малко. 

Габриела Георгиева: Не е перфектно устойчив, смесица е от устойчива и бърза мода. Но се опитвам да подобрявам това като избирам дрехи втора употреба или избягвам такива от изкуствени материи като полиестер (пластмаса) и ги нося възможно най-дълго време. Вече в гардероба ми, разбира се, присъстват и преизползвани продукти от REVIVE apparel. Но това е процес и се старая да е в правилната посока.Какво ви вдъхнови да сте посланици на устойчивостта? 

Габриела Томова-Бонева: Бъдещето. И по-точно по-доброто бъдеще. 

Габриела Георгиева: Осведомеността за това какво причиняваме на природата с някои от ежедневните си избори и дейности, както и разбирането, че ние също сме част от нея. Затова и една от целите ни е да информираме, защото вярваме, че колкото повече знаем, толкова по-загрижени ще бъдем. 

Ако трябваше да заключите философията си в три глагола, те щяха да са… 

Габриела Георгиева: Променяме, съживяваме, спасяваме.

Габриела Томова-Бонева: И ще се възползваме от това, че сме две и мога да добавя още три – вдъхновяваме, осмисляме, иновираме.


Текст: Наско Фотев

Снимки: личен архив/ unsplash

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Миди рокля с колан от SELF-PORTRAIT

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кожен колан от SAINT LAURENT

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Дълъг елек от MAX MARA

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Миди рокля от ALTUZARRA

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

В петък заложете на удобството.

Ако сте пропуснали
Най-четени