5 полезни рецепти със зимни продукти

Зимата е времето на уютните ястия, които ни стоплят не само физически, но и емоционално. Предлагаме ви 5 рецепти с продукти, които лесно можете да намерите сега по магазините. Всяка една от тях ще внесе вдъхновение, разнообразие, удоволствие и витамини в деня и в диетата ви.



[sj

Ризото с тиква, салвия и вино

Ароматно и кремообразно ризото, което комбинира сладостта на тиквата с характерния вкус на градинския чай.

Необходими съставки:

300 г тиква

200 г ориз за ризото (арборио)

1 глава лук

1 чаша сухо бяло вино

700 мл зеленчуков бульон

50 г пармезан

2 с.л. масло

5-6 листа пресен градински чай (салвия)

Начин на приготвяне:

Нарежете тиквата на малки кубчета и я задушете в малко масло, докато омекне. В отделен съд запържете ситно нарязания лук и добавете ориза. Сипете виното и разбърквайте, докато се абсорбира. Постепенно добавяйте бульона, като бъркате непрекъснато. Когато оризът е почти готов, добавете тиквата, настъргания пармезан и маслото. Украсете с градинския чай.



Яхния от леща и сладък картоф

Яхнията от леща е класическо зимно ястие, което засища и стопля. Добавянето на сладък картоф придава допълнителен вкус.

Необходими съставки:

1 чаша зелена или кафява леща

1 сладък картоф

1 глава лук

2 скилидки чесън

1 консерва домати на кубчета

1 ч.л. пушен червен пипер

1 ч.л. кимион

4 чаши зеленчуков бульон

Начин на приготвяне:

Сварете лещата до полуготовност и отцедете. В тенджера задушете лука и чесъна, добавете сладкия картоф, нарязан на кубчета, и подправките. Сипете доматите и зеленчуковия бульон, след това добавете лещата. Варете около 20-25 минути, докато всички съставки омекнат.



Салата от печени кореноплодни зеленчуци с мед и розмарин

Тази салата е истински взрив от цветове и вкусове, подходяща както за основно ястие, така и за гарнитура.

Необходими съставки:

2 моркова

2 глави пащърнак

1 глава червено цвекло

1 сладък картоф

2 с.л. зехтин

1 с.л. мед

1 ч.л. розмарин

Сол и черен пипер

50 г козе сирене (по желание)

Начин на приготвяне:

Обелете и нарежете кореноплодните зеленчуци на кубчета. Смесете зехтина, меда, розмарина, солта и пипера и залейте зеленчуците. Печете на 200°C (предварително загрята фурна) около 30-40 минути. Преди сервиране добавете натрошено козе сирене, ако желаете.



Салата със зеленолистни, авокадо, цитруси и ядки

Комбинацията от зеленолистни с цитрусови плодове и ядки прави тази салата свежа, питателна и изключително подходяща за зимния сезон. Авокадото е източник на мононенаситени мазнини, които помагат за намаляване на т.нар. лош холестерол. Авокадото помага по-лесно да се усвоят мастноразтворимите витамини A, K, D и E, което означава, че добавянето на този плод във всякаква растителна храна ще ви помогне да получите оптимално количество витамини.

Необходими съставки:

1 шепа пресен спанак

1 шепа рукола

1 шепа валериана

1 портокал

1 грейпфрут

1/2 нар (зрънцата)

1 авокадо

50 г лешници или орехи (леко запечени)

За дресинга:

Сокът на 1 лимон

2 с.л. зехтин

1 ч.л. мед или агаве сироп

Щипка сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

Измийте спанака, руколата, валерианата и цикорията, подсушете ги и ги сложете в голяма купа. Обелете портокала и грейпфрута, отстранете кората и бялата мембрана, след което нарежете плодовете на тънки кръгчета или парчета. Нарежете авокадото на резени. Запечете леко лешниците или орехите на сух тиган, докато си пуснат аромата. В купата със зеленолистните добавете нарязаните цитрусови плодове, авокадото и зрънцата нар. Поръсете с ядките за хрупкавост.

Приготвяне на дресинга:

Смесете лимоновия сок, зехтина, меда, солта и черния пипер. Залейте салатата с дресинга непосредствено преди сервиране и разбъркайте внимателно.

Можете да добавите синьо сирене или козе сирене за по-богат вкус. Ако искате още по-хрупкав елемент, добавете крутони или тънки резенчета ябълка.



Плодова салата с медено-цитрусов дресинг

Тази салата е пълна с витамини и антиоксиданти, които ще ви заредят с енергия и ще укрепят имунната ви система.

Необходими съставки:

2 портокала

1 грейпфрут

1 нар

2 ябълки

2 кивита

1 круша

Сокът на 1 лимон

2 с.л. мед или агаве сироп

1 ч.л. канела (по желание)

Начин на приготвяне:

Обелете портокалите и грейпфрута, след което отделете парченцата и ги нарежете на по-малки парчета. Обелете ябълките, кивитата и крушата, нарежете ги на кубчета. Разрежете нара и внимателно отделете зрънцата.

За дресинга: Смесете лимоновия сок с меда (или агаве сиропа). Ако желаете, добавете щипка канела за допълнителен аромат.

Сглобяване на салатата: В голяма купа комбинирайте всички нарязани плодове. Залейте ги с дресинга и разбъркайте внимателно, за да не се смачкат меките плодове. Оставете салатата да престои 10-15 минути в хладилника, за да се смесят ароматите. Сервирайте я охладена, като можете да я украсите с малко листа от прясна мента за свежест. За още по-богат вкус можете да добавите сушени плодове като стафиди или червени боровинки, както и ядки (орехи, бадеми или лешници).


Текст: Деси Найденова

Снимки: Pexels/Freepick

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Какво ново

Short White Fringed Party Dress

Къса бяла рокля с ресни от Merlenne

Препоръки от седмицата

Semi-Sheer Burgundy Dress

Полупрозрачна рокля в бургунди от Merlenne

Препоръки от седмицата

Woolen White Coat

Вълнено палто в бяло от Merlenne

Препоръки от седмицата

Mid-Lenght Wool Trousers от Merlenne

  Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Кожата, като втора кожа.

Ако сте пропуснали
Най-четени