Обикновено смокините зреят в края на август, но тазгодишното лято е на друго мнение. Така че ако и вие като нас имате достъп до зрели, сочни, сладки смокини, тази рецепта за свежа, богата и вкусна салата ще ви стане любима моментално. И ще ви пренесе на красив гръцки остров, където времето е застинало в бяло-синьо блаженство.
Смокини, маслини, чери домати, рукола, фета, орехи… Ето и цялата рецепта. Насладете й се.
Необходими съставки:
2 зрели твърди смокини, нарязани по дължина
16 продълговати чери домата, разполовени по дължина
1 малка глава червен лук, обелена и нарязана
12 гръцки зелени маслини, за предпочитане без костилки
2 връзки рукола
1 чаша гръцка фета, нарязана на кубчета
3 с.л. едро смлени орехи
5-6 с.л. гръцки зехтин екстра върджин
1 с.л. балсамико
1 ч.л. сладък гръцки сос Petimezi
морска сол на вкус
щипка едро смлян черен пипер
Начин на приготвяне:
Сложете руколата, лука, маслините и доматите в купа за сервиране. Разбъркайте внимателно. Поставете фетата, резените смокини, маслините и орехите около и върху тях. Разбийте заедно балсамикото, соса Petimezi, солта и черния пипер и изсипете върху салатата. Готово!
Бонус: Можете да добавите и зрънца от нар за още повече цвят, вкус и разкош.
Текст: Деси Найденова
Снимки: Freepick