Италия и 3 вида песто далеч от клишето

x

Традиционното песто от босилек (pesto alla Genovese) води началото си от 18 век.

Пестото е традиционен италиански сос, който идва от Генуа в региона Лигурия в Северна Италия. Названието „песто“ произлиза от италианската дума „pestare“, което означава „да счукам“ или „да смачкам“. Оригиналният метод на приготвяне включва раздробяване на съставките в хаванче.

Първоначално измислено предимно за гарниране на паста, днес италианците добавят различните видове песто в сандвичи, на пица и като сос към месо или риба. Също така често го сервират като дип.

Днес ви предлагаме три рецепти за песто, с което да разнообразите летните си вечери.



Pesto alla Siciliana е кремообразно и леко песто без готвене, което, както името му подсказва, идва от Сицилия. То включва прясна рикота, която може да бъде рикота от краве или овче мляко, както и пармезан или грана панада. Има кремообразна консистенция и е много ароматно. Съдържа белени зрели домати, пресни листа от босилек, чесън и по-малко количество зехтин екстра върджин в сравнение с традиционното песто от босилек. Добавят се кедрови ядки.

Съставки:

500 г чери домати

100 г пармезан

50 г кедрови ядки

140 мл зехтин екстра върджин

150 г рикота

1 скилидка чесън

20 г босилек

сол

пипер

Начин на приготвяне:

Измийте добре доматите и босилека и ги подсушете с кърпа. Сложете доматите, пармезана, рикотата, кедровите ядки, зехтина, босилека и чесъна в блендер или кухненски робот. Включете го за няколко минути или докато постигнете предпочитаната от вас текстура. След това добавете сол и черен пипер. Разбъркайте отново и опитайте на вкус, за да установите дали има нужда от още сол и черен пипер. Прехвърлете в херметически затварящ се стъклен съд, добавете струйка зехтин отгоре и охладете.



Pesto Calabrese е отличително и ароматно песто от Калабрия. Известно е със своя леко пикантен вкус. За разлика от другите видове песто, то включва варени съставки като червени чушки и домати. Основни са чушките, а пикантният вкус идва от пресните люти чушки сорт фресно.

Съставки:

7 големи червени чушки камби

1/4 чаша орехи (безсолни)

1/4 чаша сирене рикота

1/4 чаша настърган пармезан

1-2 люти чушки сорт фресно

1 скилидка чесън

1 ч.л. сол

1/2 ч.л. черен пипер

1/4 чаша зехтин есктра върджин

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната до 220 градуса. Разрежете чушките наполовина по дължина, отстранете семената и дръжките и ги поставете с разрязаната страна нагоре върху два листа. Печете около 30 до 40 минути, като ги обръщате през 10 минути. Извадете чушките от фурната и ги охладете. Сложете в купата на кухненския робот 1/4 чаша орехи, 1/4 чаша сирене рикота, 1/4 чаша пармезан, 1 скилидка чесън, 1 ч.л. сол и 1/2 ч.л. черен пипер. Обелете чушките и ги добавете заедно с лютите чушки фресно. После добавете зехтина лъжица по лъжица, като пулсирате няколко пъти между всяко добавяне, докато пестото стане гладко. Сервирайте веднага с паста или съхранявайте в хладилника в плътно затворен стъклен съд.



Пестото от рукола и шамфъстък върви почти с всичко. За намазване върху препечен хляб, като дип за пръчици целина, моркови или краставица, като сос за спагети, обикновено или от тиквички. Това песто е друг чудесен начин да добавите богати на хранителни вещества зеленчуци към вашата диета.

Съставки:

3 чаши рукола

1/4 чаша шамфъстък

1/2 чаша зехтин есктра върджин

1/8 ч.л. морска сол

1/4 ч.л. чесън смлян

Начин на приготвяне:

Сложете половината от зехтина в блендер или кухненски робот. Малко течност на дъното улеснява смесването. Добавете половината от шамфъстъка, цялото количество чесън, част от морската сол и половината от руколата. Блендирайте за няколко секунди, спрете и изстържете страните с шпатула. Добавете останалите съставки и разбъркайте, докато получите консистенцията, която ви допада. Можете да го оставите с повече текстура. Поставете го в малък буркан или друг стъклен съд, който да съхранявате в хладилника. Никога не използвайте пластмаса. Съхранявайте в хладилника до 5 дни (за оптимална свежест) и му се насладете с всичко, с което можете да си представите.


Текст: Деси Найденова

Снимки:  Freepik/Depositphotos.

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Жълти нюанси в петък.

Ако сте пропуснали
Най-четени