Всички знаем колко полезна е сьомгата. Най-добрата сьомга, разбира се, е дивата, която се лови през юни и можете да си я купите директно от рибарите. Това в случай, че живеете в Норвегия или Аляска. За всички останали от нас опцията да „хванем“ този вид риба идва с посещението на супермаркета. И понеже сьомгата е един истински деликатес, днес се спираме на рецепта, която ще превърне рибата в нещо още по-апетитно и специално от преди. Маринована сьомга в хрупкав пармезан – днешното не чак толкова сложно предизвикателство. Ето как да го приготвите:
Необходими продукти за 8 – 10 броя:
100 г филе сурова сьомга
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. захар
2 с.л. водка
1 малка краставица
80 г пармезан
Начин на приготвяне:
В купичка разбъркайте солта, захарта и водката. С остър нож нарежете сьомгата на максимално тънки филета. Сложете я в плитка чиния и залейте с алкохола. Покрийте с найлоново фолио и оставете в хладилника за 12 часа.
Настържете сиренето. Сипете го на малки купчинки в тиган с незалепващо покритие. Разтопете ги на котлона и бъдете внимателни! Сиренето бързо прегаря. След като се разлее и образува дупчици като решетка, махнете тигана от котлона. Изчакайте малко докато пармезана започне леко да се втвърдява. Внимателно го отлепете като повдигнете с върха на нож. Поставете кръгчетата сирене върху точилка, за да се извият.
Извадете сьомгата от хладилника, изплакнете я леко и подсушете с кухненска салфетка. Нарежете краставицата на тънки филийки.
Във всяка пармезанова подложка сложете краставица и сьомга. Гарнирайте с див лук. Да ви е сладко!
Източник: Yoli.bg
Вижте още:
Как да си приготвим: Желирана пана кота в спаначена обвивка
Назаем от The Secret Dinner: Какво е „endive“ и как да си приготвим нещо с този зеленчук