Почти в края на пролетта започваме да мислим за още по-свежи напитки – особено такива, които можем да приготвим у дома. Днешното ни предложение е лесно, свежо и напълно в духа на топлото време, което предстои. В средиземноморската лимонада има и една неочаквана съставка – краставицата. От списание „Меню“ научихме, че този зеленчук балансира цитрусовата острота и внася изключително свеж зелен вкусов аромат на разхлаждащата напитка. Ето как да я приготвите у дома:
Необходими продукти за 4 порции:
2 лимона
1 портокал
2 с. л.захар
½прясна краставица
прясна мента
пресен босилек
Начин на приготвяне:
Изцежда се сокът на 1½ лимона и ½ портокал, залива се с 1 л вода и се добавят 2 с. л. захар.
Останалите половини от портокала и лимона, а също и краставицата се почистват, нарязват се на фини парченца и се добавят в течността.
Накъсват се листата на ментата и босилека, слагат се в напитката и се разбърква.
Добре е лимонадата да се остави в хладилник за около 1 час, за да се охлади добре и да се смесят вкусовете и ароматите на плодовете, краставицата и подправките. Сервира се с кубчета лед.
Текст и снимка: Списание „Меню“
Вижте още: