The Secret Dinner не е търговски проект, нито пък има общо със световно познатата фреска в Миланска църква. Зад него стоят Деница и Мария. Събира ги корпоративният свят на маркетинга и PR-а. Обичат хубавата храна и вярват в успеха на всичко, което е приготвено добре и с отношение – от таратора до презентацията за шефа.
Израснали са на стотици километри една от друга – Деница в Русия, а Мария в Швейцария и през годините на няколко пъти съдбата се е опитвала да ги срещне и преди близо 4 години успява. Тази среща ражда The Secret Dinner и затвърждава убеждението им, че добрата храна винаги среща правилните хора. Нямат амбиции за ресторант, а желание да доставят удоволствие на хората с „тайни вечери“ на причудливи места, допълнени с интересни истории и позитивни разговори.
Деница готви откакто е грабнала първата дървена лъжица, а Мария откакто е разбрала, че ѝ върви на тесто, години по-късно, разбира се. И за да няма заблуди, маркетингът в лицето на Деница е движещата част, а PR-ът Мария, ползва тъпан, за да глашатайства успехите на рецептите. Вярват, че човек се храни и с очите, а добрата храна се ражда с любов и се прави с нея. А днес открихме една лесна и интересна рецепта, с която да ви представим за какво точно става дума тук.
Endive или цикория е онзи зеленчук, който почти никога не го виждаме в менютата на ресторантите. Може би, защото руколата се е загнездила там вече 20 години и отказва да пусне пармиджаното, чери доматите и балсамикото.
Най-известните рецепти с цикория са на салата с портокали и синьо сирене или френската класика – на фурна с тънък резен шунка и сос бешамел. Горчивият ѝ вкус не допада на всеки, но веднъж опитана в правилната конфигурация, любовта към цикорията е завинаги. Ако ви заприиждат гости било то на седнало и право парти, тази рецепта ще ги остави доволни и безмълвни, а вие няма да се уморите от готвене. За 4-6 човека ще са ви необходими две цикории, 3 с.л. хубава майонеза, 3 с.л. цедено кисело мляко, 2 с.л. лимонов сок, малко кайенски пипер, ситно нарязаните зелената част на 5-6 стръка пресен лук и 200 гр. пушена пъстърва.
Смесвате всичко, като рибата я накъсвате на едри парчета, защото тя трябва да доминира в тази плънка. отделяте листата на цикорията, които изглеждат като ладия и с лъжица за кафе слагате в всяка една от сместа. Поръсвате с още малко пресен лук и сервирате. Отнема 10 минути заедно с подреждането и много отива, както на студена чаша водка, така и също толкова студена чаша бяло вино.
Текст и снимки: The Secret Dinner
Вижте още:
Как да си приготвим: Терин от патешки дроб
Сандра Алексиева – От празничните рецепти до карането на самолет