Сандра Алексиева – От празничните рецепти до карането на самолет

x

Sandra_Interview2


Сандра Алексиева е онова момиче, което може би сте виждали в сутрешния блок на БНТ1 с кулинарната рубрика „Хапка свежест със Сандра“. Или пък сте чели нейните рецепти, които съхранява в своя сайт „1001 рецепти“. А може би просто сте част от този четвърт милион българи, които са почитатели на нейната фен страница в социалната мрежа. Ако нищо от дотук изброеното не ви звучи познато, то трябва да бъдете сигурни, че макар и незабележимо, тази дама „има пръст“ в много неща, които си хапвате. Нейна е рекламната агенция 1001 Digital Ideas, чиято дейност е да създава реклами на продукти и услуги в областта на кулинарията. Този пъстър с вкусове свят на Сандра ни подтикна към това да я помолим да ни разкаже за себе си и да сподели любимите си коледни рецепти.


IMG_7540


Научила се е да готви още преди да навлезе в тийнейджърските си години. Без интернет, кулинарни книги и други източници, в детството си е хитрувала като се е обаждала на всяка от бабите си с добронамерената лъжа, че точно тя прави най-вкусните пълнени чушки на света. И така Сандра събира информация как точно се готвят и съчинява своя рецепта. В четвърти клас прави своя дебют в кухнята именно с тава – пълнени чушки.

По-късно, в тийнейджърските си години, решава, че за да се омъжи в този живот, първо трябва да се научи да готви и от желание за сватбена рокля в бъдещето, започва да експериментира в кухнята. Днес на тази тема се шегува с думите „Като малка исках да се науча да готвя, за да се омъжа. Днес мога да готвя, но вече искам да карам самолет…“


Sandra_Interview


В по-късен етап майката на Сандра създава кулинарно списание с емблематичното към днешна дата име „1001 рецепти“. Три години по-късно тя загубва майка си, но продължава започнатото от нея и създава уебсайт със същото име. Към днешна дата Сандра е едно от най-разпознаваемите лица в кулинарния свят на България. Страницата на нейния сайт в социалната мрежа надвишава четвърт милион фена, а рецептите в сайта отдавна са минали бройката 1001.

На въпроса дали не планира да отвори свой ресторант е категорична, че тази календарна година не си е поръчала това за Коледа и няма интерес в тази посока, защото първо чака да й се изпълни поръчката за карането на самолет, после иска подходящ младоженец и едва тогава ще си пожелае ресторант.

Предпразнично планира да прекара Коледа и дните около нея в спокойствие и атмосфера с вино, камина, люлеещ се стол, книга и приятна музика. Менюто за празниците обаче е планирано отдавна и е създадено преди години, много преди Сандра да се роди, а рецептите са съхранени от нейното семейство до днес, за да достигнат до вас и да направят и вашите празници с дъх на канела, ром и сочни плодове! Ето ги и тях:


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 


Печени круши с ром и канела на фурна

Необходими продукти:

3 круши
4 канелени пръчки
50 г захар
1 1/2 ч.л. канела
1/2 ч.л. индийско орехче
2 с.л. масло
1/2 ч.ч. ром
карамфил

Начин на приготвяне:
Обелените круши (3 бр.) се разрязват на половинки по дължина, а след това с ножа се оформят разрези по дължината на всяка половинка. Така подготвените половинки от круши се слагат в огнеупорен съд, намазан с масло (2 с.л.). Поръсват се с канелата (1 1/2 ч.л.), индийското орехче (1/2 ч.л.) и захарта (50 г). Заливат се с рома (1/2 ч.ч.). В съда за печене се слагат бутоните карамфил и канелените пръчки (4) Десертът се пече на фурна 20-25 мин при 180 градуса.


koledni-mufini-s-biala-glazura-3-[2244]


Коледни мъфини с бяла глазура

Необходими продукти:
250 г брашно
200 г захар
1 яйце
100 мл олио
250 г кисело млкяо
5 с.л. какао
1 опак. ванилия
1/2 ч.л. бакпулвер
30 г захарно тесто
24 захарни перли

Начин на приготвяне:
Тестото за мъфините се приготвя като най-напред се разбива яйцето (1 бр.) със захарта (200 г), а след това се добавя киселото мляко (250 г). Продуктите се разбиват, а след това при непрекъснато бъркане се добавя олиото (100 мл). Смесените и пресяти брашно (250 г), бакпулвер (1/2 ч.л.), ванилия (1 опак.) и какао (5 с.л.) също се добавят към сместа и всичко се разбива до получаването на хомогенна гладка смес. Разпределя се във форми за мини мъфини с помощта на чаена лъжичка, като в самата тава са поставени хартиени кошнички с подходящия размер. Мъфините се пекат в предварително загрята до 180 градуса фурна за около 10-15 минути. След това се изваждат, оставят се да се охладят и се декорират с бяло захарно тесто (30 г). Това се прави като то се разточи с точилка и с помощта на форма за сладки се изрежат фини звездички в подходящ размер. Те се залепват за повърхността на мини мъфините и в центъра на всяка звездичка се поставя сребърна перличка от захар (готов продукт). Коледните мъфини са готови за поднасяне и са чудесен подарък и изненада за близките ви!


pogacha-za-koleda-1-[2235]


Погача за Коледа

Необходими продукти:
1 кг брашно
150 мл вода
1 с.л. сол
2 с.л. захар
1/2 опак. мая
3 с.л. олио
50 мл олио
400 мл вода
2 жълтъка

Начин на приготвяне:
Маята (1/2 опак.) се накисва в малко количество вода (150 мл) и се оставя да се разтвори. През това време брашното (1 кг) се пресява два пъти и се поставя в голяма тава. В него се оформя кладенче и в него се изсипват солта (1 с.л.), захарта (2 с.л.) и олиото (3 с.л.). Накрая се добавят маята и водата (400 мл) на стайна температура, като водата се добавя на порции. От продуктите се омесва тесто, като месенето трае продължително, докато в тестото се образуват мехури. Според традицията тестото трябва да се удари 100 пъти в кухненския плот, за да стане истински вкусна погачата. След това тестото се оставя на топло да втаса. То е втасало успешно, щом удвои обема си. В случай, че в кухнята не е достатъчно топло, може да се използва фурната, като тя се включва на 100 градуса. Тестото престоява около 15 минути в нея, след което се изважда и разделя на три равни части. Те се разточват на кръгли кори с еднакъв диаметър, които се намазват обилно с олио (50 мл) и се поставят една върху друга. Навиват се на руло и рулото се нарязва на 8 равни парчета, които се поставят в намазана с олио тавичка. Поставят се в хоризонтално положение на равномерно разстояние едно от друго. Тавата отново се оставя на топло да втаса за около 15 минути или докато удвои обема си. След това погачата се намазва отгоре с разбити жълтъци (2) и се поставя във фурна с температура 180 градуса да се пече. Готова е след около час. След това се изважда и се завива с кърпа, за да остане мека и вкусна.

Текст: Fashion Inside

Снимки: личен архив на Сандра Алексиева

Вижте още:

Джун Йошида за готвенето, подправките и солта на живота

Как да си приготвим: Фин крем с манго и рикота

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Какво ново

Миди рокля с колан от SELF-PORTRAIT

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кожен колан от SAINT LAURENT

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Дълъг елек от MAX MARA

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Миди рокля от ALTUZARRA

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

С бодра крачка към уикенда.

Ако сте пропуснали
Най-четени