Един от най-важните български празници в православния календар настъпи. Днес почитаме Св. Николай Чудотворец – повелителят на морските стихии и покровител на моряците и рибарите, който пази хората от потоп и удавяне. Според народните вярвания благодарение на чудотворната си сила, Св. Николай успял да спаси една пробита гемия от потъване, като запушил дупката в нея с шаран. Именно затова традицията повелява на този ден трапезата винаги да включва шаран или друг вид риба.
И тъй като нашата традиция е да ви предлагаме нещо нетрадиционно, ето какво избрахме като допълнение за трапезата днес:
Сьомга с козе сирене и салца от манго
Продукти за 4 порции
200 г пушена сьомга
200 г прясно козе сирене
няколко стръка див лук
4 ч.л. червен хайвер – икра
За салцата
1/2 манго
1/2 краставица
1/2 главичка лук
3 стръка пресен кориандър
сол и бял пипер на вкус
сок от 1/2 лимон
2 ч.л. червен хайвер – икра
Приготвяне:
* Разпределете рибата за 4 порции и покрийте с нея дъното, и стените на малки форми или чашки.
* Разбъркайте сиренето със ситно нарязания див лук и също го разделете на четири.
* Сложете върху рибата във всяка форма половината от определеното сирене, а върху него 1 ч.л. от хайвера. Покрийте с останалото сирене. Приберете формичките в хладилника до сервирането им, като предварително ги увиете в свежо фолио.
* Нарежете мангото, краставицата, лука и кориандъра на ситно. Подправете със сол, пипер и лимонов сок. Оставете салцата за 1 час в хладилника, за да се овкуси.
* Обърнете в чинии порциите напълнена риба, отстрани гарнирайте със салцата и червен хайвер и сервирайте с пресен или препечен хляб. Да ви е сладко!
Снимки и източник: Yoli.bg
Вижте още:
КАК ДА СИ ПРИГОТВИМ: САЛАТА С БЕКОН И СИНИ СЛИВИ
ДЕСЕРТ В ОРАНЖЕВО: ПЪЛНЕНА ТИКВА ХОКАЙДО С КАРАМЕЛЕНИ ЯБЪЛКИ