Някои го предпочитат горещо…и не само

x

Няма значение дали го предпочитате горещо или ледено, сигурни сме, че повечето от вас започват деня си с чаша кафе.  А на 1 октомври традиционно се отбелязваме Световния ден на кафето. В този ден се признават усилията на милиони хора по целия свят от производители, фермери, технолози, собственици на кафенета и други, които полагат ежедневни усилия, за да създадат и сервират кафето в подходяща за консумация форма. За първи път празникът се чества през 2015 г. в Милано, след като денят е избран от Международната организация за кафето.„Какво, за Бога, би могло да бъде по-луксозно от диван, книга и чаша кафе?”, попитал някога известният английски писател Антъни Тролъп. И ние, понеже много обичаме тази чаша „амброзия“ сутрин, дори и понякога без книга в ръка, решихме, че днес, в Световния ден на кафето, е време да потърсим и разкажем по-малко познатите факти за него. Защото какво по добро четиво с кафето от това за кафето?За първи път ободряващия ефект на кафето „откриват“ етиопските кози. Легендата за откриването на ободряващите свойства на кафето разказва, че през 800 г. сл. Хр. етиопски козари забелязали че козите им започват да „танцуват“, след като ядат плодовете на кафеното растение. След това започнали опитите за различното му приготвяне и консумация и от хората.

Кофеинът е смятан за силен диуретик, но това не е напълно вярно. Стига да не приемате огромни количества от него, ефектът на обезводняване не се наблюдава. Това означава, че до две чаши кафе на ден съдържат нормално количество кофеин, който няма да окаже негативен ефект нито ще доведе до нежелана дехидратация на организма.

Съществуват много легенди за това как точно е открит ефекта на кафеените зърна. Една от тях разказва, че овчар от Етиопия още през 9 век забелязал, че неговите кози „започвали да танцуват“, след като консумирали листата и плодовете на растението. Любопитството му го накарало сам да сдъвчи и опита от еликсира на кафените зърна. Така хората започнали да консумират кафето първоначално – дъвчели суровите зърна.За начина на хранене на хората от развитите страни, напитката, всъщност, се оказва основен източник на антиоксиданти. Смята се, че хората, които пият кафе на ежедневна база са по-малко предразположени към болести като алцхаймер, диабет и сърдечни проблеми.

Една единствена чаша кафе съдържа достатъчните дневни дози от витамин B2, витамин B5, магнезий, калий, ниацин и манган.

Много проучвания сочат, че кафето ускорява метаболизма и също така кофеинът спомага горенето на мазнините в организма.

 На кафето са му нужни само десет минути, за да подейства освежаващо на тялото.

Оптимална е консумацията на до 5 чаши кафе дневно. Според проведени проучвания, здравите възрастни хора могат да консумират до 5 кафета на ден без вредни последици за нашето здраве. Разбира се, индивидуалната консумация зависи от спецификите на всеки човек и от вида кафе напитка, която консумира. Изчерпателно проучване наскоро определи безопасния дневен прием на кофеин за здрав възрастен до 400 мг на ден. Според Европейския орган за безопасност на храните, който е извършил изследването, това ниво на консумация на кофеин не представлява физиологични рискове, ако другите навици на живот на индивида (напр. хранене, пиене на алкохол, пушене, редовни упражнения) са в норма.

През 1675 година английският крал Чарлс II забранил в страната му да се отварят кафенета. Той смятал, че хората се събирали там, за да заговорничат срещу самия него.

Двата вида кафе, които се произвеждат са арабика и робуста. Растенията се нуждаят от изключително много вода и слънчева светлина. Затова и местата, на които вирее се намират между Тропика на Рака и Тропика на Козирога.

Пътят на кафето може да продължи и след чашата. Светът пие по повече от 2 млрд. чаши кафе на ден, като ежегодно създава 6 млн. тона утайка от кафе. Утайката от ценното растение има множество ползи както в домакинството, така и на индустриално ниво. Освен че всеки може да натори цветята си с малко от нея, може да я използва и за козметични ползи. Все повече бизнеси търсят начини за повторната употреба на утайката за торове, а дори и за производство на био горива.


Текст: Fashion Inside

Снимки: Unsplash

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Миди рокля с колан от SELF-PORTRAIT

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кожен колан от SAINT LAURENT

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Дълъг елек от MAX MARA

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Миди рокля от ALTUZARRA

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

В петък заложете на удобството.

Ако сте пропуснали
Най-четени