Йоланта Делибозова, или както е позната на много от вас – Yoli, е професионален музикант и любител кулинар. От нейното хоби, ще черпим вдъхновение в неделя, когато е време за гурме и вкусна и полезна храна. Днес започваме с едно от последните ѝ предложения – мраморен октопод с ментов дресинг.
Ако октоподът се приготви правилно, той може да достави невероятно удоволствие на сетивата. Поради тази причина той е любима храна на много места по света, особено в Източна Азия и Средиземноморието. Готвачите от различни точки по света имат свои собствени начини за приготвяне на морския деликатес.
Какво ви е необходимо за 4 порции?
2 малки октопода
стрък целина
1 морков
1 дафинов лист
кората на 1 лимон
сол на вкус
Дресинг
4-5 стръка мента
4-5 с.л. зехтин
сок от 1/2 лимон
сол на вкус
За гарниране
чери домати
зелени маслини
черен хайвер
Начин на приготвяне:
В тенджера кипнете подсолена вода заедно с целината, моркова, дафиновия лист и лимоновата кора. Пуснете във врящата вода октоподите и варете до омекване. Лесно може да проверите готовността на месото като го прободете с върха на нож в най-дебелата част на пипалата. Ножът трябва да влиза в октопода без съпротивление.
Извадете октоподите и докато са още горещи ги сложете в малка тавичка. Затиснете ги с чиния и сложете тежест отгоре за да може максимално добре да се пресоват. След като се охладят ги приберете в хладилника и ги оставете да престоят 1 нощ за да се желират и споят.
Стрийте в хаванче всички съставки за дресинга.
Сервирайте октопода нарязан на кубчета, полят с ментов дресинг и гарниран с домати, маслини и хайвер. Да ви е сладко!
Октопод, какъвто ще ви бъде необходим за приготвянето на това „мраморно изкушение“, может да намерите в търговската верига на „Пикадили“.
Текст и снимки: Yoli.bg
Вижте още:
КАК ДА СИ ПРИГОТВИМ: СРЕДИЗЕМНОМОРСКА ЛИМОНАДА
ЛЮБИМИТЕ НИ ФРЕНСКИ ДЕСЕРТИ И МАЛКО „СЛАДКИ“ ФАКТИ, КОИТО НЕ ЗНАЕТЕ ЗА ТЯХ