Естествено, че можем да продължим и само с традиционната по чаша вино и през лятото. Само че сме в настроение за експерименти, каквито само слънцето и високите температури провокират. Ето 10 неща, в които може да превърнете виното си това лято и пак да е прекрасно.
Ледени конуси със сангрия и нар
Звучи приключенски. Необходими са ви малко време и желание за резултат, от който трудно ще се откажете в края на лятото.
Съставките (за 6 малки снежни конуса)
1/2 ч.ч. прясно изцеден портокалов сок
1/2 ч.ч. сок от нар
3/4 ч.ч. вода
1/2 ч.ч. захар
10 къпини
2 канелени пръчки
2 ч.ч. тъмно червено вино
Начин на приготвяне
В голям съд смесете захарта и водата и загрейте на бавен огън, докато се стопи захарта. Добавете соковете от нар и портокал, къпините и канелените пръчици. След като заври го оставете на бавен огън още 15 минути, докато се получи еднородна смес и капините се обезцветят. Извадете ги и добавете виното. Оставете още пет минути на огъня. Извадете и пръчиците канела. Изсипете течността в дълбок метален съд и оставете във фризера за през нощта. Използвайте вилица, за да сложите сангрията в конусите. Можете да декорирате с къпина и канелена пръчица.
Сладоледени близалки с праскова и сангрия
Всъщност вариантите за летни изкушения, включващи вино са малко повече от звездите по небето. Комбинацията на бяло вино, прасковен ликьор и свежи плодове държи следващото място в собствената ни класация. Ето как да я приготвите.
Съставки (за 10 бр.)
3 праскови, разделени
¾-1 ч.ч. пресни малини
1 с. л. гранулирана захар
1 ч. ч. и 1 с. л. бяло вино (отделно)
3 с. л. прасковен ликьор
Начин на приготвяне
Нарежете на тънки резени 1 праскова. Добавете в купа малините, заедно със захарта и 1 с. л. бяло вино. Разбъркайте внимателно. Оставете за 20 минути.
Обелете и нарежете на едно другите две праскови. Сложете ги в блендер или кухненски робот заедно с чашата вино и ликьора. Пюрирайте докато се получи еднородна смес.
Изсипете прасковената смес във форми за сладолед, като ги напълните на 2/3 от обема. Добавете няколко резена праскова и малини към всяка формичка. Сложете пръчици и охладете докато се втвърди напълно, поне за няколко часа. Извадете от формата и се насладете!
Боровинкови чийзкейк близалки с каберне
Може и сега да обичате чийзкейк, но ще се влюбите отново в тази богата, плодова и кремообразна текстура, която имат боровинковите близалки с каберне.
Съставки (8 порции)
боровинки
1/2 ч.ч. каберне
1/4 ч.ч. сироп (по рецепта)
1/4 ч.ч. готварска сметана
1/4 ч.ч. твърда сметана
4 с. л. захар
1/4 ч.ч. едри бисквитени трохи
Обикновен сироп
1/2 ч.ч. вода
1/2 ч.ч. захар
Начин на приготвяне
Пюрирайте боровинките, виното и захарния сироп. Разбийте сметаната и захарта в студена купа докато се получат меки връхчета. Добавете в крема сиренето. Отделете около 1/4 от получената смес в отделна купа и добавете бисквитените трохи. Поставете смесите три найлонови поша и отрежете долният ъгъл, за да се получи малък отвор. Изстискайте 2 супени лъжици от боровинковата и винената смеси във всяка форма. След това повторете с една супена лъжица от чийзкейк сместа върху боровинките, а върху нея от тази с бисквитените трохи. Продължете да редувате докато се напълнят формите догоре. Покрийте формата с фолио и разположете клечките по средата. Оставете да във фризера за една нощ.
Лесният захарен сироп може да приготвите като поставите водата и захарта в съд и да го поставите на печката на средна температура. Загрейте и бъркайте докато захарта се разтвори. Охладете преди да го използвате.
Сладолед от червено вино
Кой каза, че червеното вино е само за зимата?! Ето че перфектно допълва и лятото. Особено нашето. Присъединете се.
Съставки
1 бутилка червено вино (Мерло)
2/3 ч.ч. кафява захар
2 ч.ч. твърда разбита сметана
1 ч.ч. заквасена сметана
4 яйчени жълтъка
1 ванилена шушулка (1 пакетче на прах)
Начин на приготвяне
Първо виното трябва да се редуцира до гъст сироп. Изсипете бутилката в голям съд и оставете на ниска или средна температура докато се получи около една чаша гъста течност. Това отнема около час, но може да стане и по-бързо, така че е добре да го наглеждате. Редуцираната течноност оставете настрани.
В средно голям съд смесете захарта и разбитата сметана. Срежете по дължина ванилената шушулка и с върха на ножа минете по продължението й, за да отделите вътрешността й. Добавете и нея към другите съставки. Разбърквайте непрекъснато на средна температура докато започне да се издига пара, но преди да започне да ври.
Разбийте яйчените жълтъците с вилица или миксер, докато станат светли на цвят. Добавете сметаната към тях. Важно е да я добавяте бавно за да не се свие. След това сложете готовата смес обратно в съда и върнете на огъня докато се получи яйчен крем. Когато започне да се задържа върху обратната страна на дървената лъжица, значи е готово. Отместете от огъня. Прецедете течността в голяма купа. Смесете с редуцираното вино и сложете в хладилника за час или два. Ако все още текстурата е мека, оставете за още няколко часа. Поднесете чаша от винения сладолед с чаша червено вино.
Розе сорбе
Всички го обичаме и в традиционния му вид, но пък разнообразието на никого не е навредило.
Съставки (за 4 порции)
бутилка Розе
1 ч.ч. вода
1 ч.ч. захар
прясна мента за декорация
Начин на приготвяне
Смесете всички съставки в съд на средна температура. Разбърквайте непрекъснато докато захарта се разтопи напълно и сместа започне да ври, отместете я от котлона. Оставете да се охлади напълно, след това я сложете в хладилника за около половин час. Поставете я в плик за готвене преди да я оставите в съда да се охлади.
След 30 минути я добавете към сладоледа и разбъркайте. След като е добре смесена поставете в кутия с капак и оставете във фризера за 4 до 6 часа.
Сервирайте с листа прясна метна или като добавка към чаша с шампанско или вино. Наздраве!
Следва продължение…
Вижте какво сме подготвили и във втората част.
Текст: Ивайла Влахова
Снимки: Press