Новите хоризонти в модата

x

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Iris van Herpen Official (@irisvanherpen)


Различният поглед върху модата и новите перспективи в нея няма как да мине без техническите открития и нововъведения. Винаги е било така! Никой не мисли, че шевната машина е сътворена от Господ, нали? Колкото и да ви е странно това се случва едва през 19 век и променя бясно скоростта на развитие на дизайна и облеклото. Е, всяко време си има своите открития, които тласкат човечеството напред. Сега, във време на ПОРЕДНАТА пандемия темата е особено актуална и засили изследванията във всички области, които ще са основа за едно по-добро и различно бъдеще – надяваме се искрено! Ето и няколко открития, които вече намират приложение и в модата, и на които залагаме големи надежди. Ще се промени ли драстично облеклото? Вероятно, но всяко нещо се нуждае от време за да се развие и набере скорост. Новите посоки обаче трябва да се отчитат, най-вече ако искаме да сме истински модни фенове, а не просто подскачащи риби следващи моментното течение.

3D отпечатък

Това е началото, което ако трябва да сме коректни не е създадено с цел услуга на модната индустрия. Старта е даден през 1981 в страната на изгряващото слънце от Хидео Комада. Технологията бързо се възприема, защото позволява неазабавно създаване на големи серии от продукти с различен дизайн за индустрията. Изследователи смятат, че тази технология навлиза в своя зрял етап на развитие през 2011. Годината в която холандската дизайнерка Айрис ван Херпен впечатлена от възможностите на тази технология представя първата си рокля създадена на базата на 3D принта. Тази иновация не би могла да бъде видяна на друг подиум освен на този на седмицата на висшата мода в Париж.Колекциите на дизайнерката често са вдъхновени от природата и нейните стихии като са един зрелищен спектакъл, който е по-скоро изкуство, отколкото масов моден продукт. В този смисъл никак не са изненадващи колаборациите на Айрис с представители на изобразителните изкуства. Пример е колекцията „Hypnosis” за сезон есен-зима 2019, където си партнира с кинетичния скулптор Антъни Хау.Създаденото от дизайнерката винаги е впечатляващо и маркира, вече повече от десетилетие, нова посока в модата. Но ако произведенията на Айрис притежават своя 3D обем самата кройка, в основата си е двуизмерна. Това налага ято от сътрудници да довършват реалния обем, на база опорните точки на облеклото в съприкосновение с човешкото тяло. Предстои ли следващата стъпка в тази технология?

The next levelГрейс Линг е новото лице на 3D технологията в модата, която обвързва своите проекти с философията за опазване на околната среда. Това е възможно чрез различни системи за проектиране като CAD и CGI. Те позволяват точно изчисляване на количеството материал, при създаване на модел, тоест намаляване драстично отпадъците. Грейс е възпитаник на Central Saint Martins и Parson, а преди да създаде собствен бранд творческият и път минава през Thom Browne и The Row. Преди да започне обучението по мода тя изучава скулптура и пърформанс, което се забелязва в работата й. Това, което привлече първоначално вниманието ми са чантите, особено тази която е във форма на дамско седалище. Абсолютно отчетлив 3D моден дизайн, който не пренебрегва, нито отрича доказаните във времето традиции. Тези аксесоари са принтирани в Ню Йорк, мястото, където работи творецът, но са подплатени с кожа в Италия – страната известна с брандове стартирали с производство на ръчно създадени чанти. Модерност съчетана с най-доброто от занаятчийските техники – това е подход, който печели уважение, е поне моето. „Исках да създам биоморфни силуети чрез изкривяване на човешките форми”, споделя младият творец. Сред тълпата от стартиращи дизайнери, които се борят за внимание и изграждане на стилистично разпознаваем бизнес Грейс Линг е едно от многообещаващите имена. „Усещане за ексцентрична елегантност и интелигентна женственост“, са в основата на творчеството на Грейс, а аз ви представям и няколко нейни облека за още вдъхновение.
Smart нишки

Днес всичко ни е смарт, от телефоните и телевизорите, та до часовниците и очилата. Дойде ред да се срещнем и с умния текстил – едно от последните открития. Екип от инженери ръководен от Пейнин Чен и Хуишън Пенг от университета Фундан създадоха наскоро умна тъкан. Нейната структура е изградена от три вида влакна, основа от кръстосани нишки е създадена от памук, в тази структура са втъкани два други вида. Едното от тях е електропроводимо и прозрачно, а другото е от електролуминесцентен материал излъчващ светлина под въздействието на електрическо поле. При прилагане на напрежение към точката на пресичане на две такива влакна се получава сияние, а тези точки могат да бъдат независими пиксели, които могат да бъдат активирани в различна, произволна последователност. Прилагайки тази технология в текстил учените създадоха прототипи, които показват възможностите за реално приложение на тяхното откритие. Най-впечатляващото е ръкав за риза с дисплей, към който има и сензорен панел, и соларен панел. Всички тези компоненти също са втъкани в тъканта и са изградени от влакна. Какво повече да кажем от УАУ!

Явно светът се променя, модата също. Колко време ще измине преди да зададем на 3D принтера вкъщи модела облекло, с което искаме да излезем? Звучи ви като научна фантастика, нали? Да напомня годините, в които говорихме само по стационарен телефон, интернета бе само в клубове, а по-късно мобилните бяха в черно и бяло и ни трябваше допълнителна чанта за пренос. Да оценим посоката на науката и развитието на технологиите и да вярваме в едно по-човешко и отговорно към природата бъдеще! Нека модата бъде с вас!


Текст: Константин Стойнов

Снимки: Instagram

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Ниски обувки от SAINT LAURENT

Ниски обувки от SAINT LAURENT Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от букле от BALMAIN

Сако от букле от BALMAIN Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Пуловер от BALMAIN

Пуловер от BALMAIN Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Черно поло от SAINT LAURENT

Черно поло от SAINT LAURENT Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Сивото е секси, нали?

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ