По следите на коледния дух или 7 базара, които не бива да пропускаме

x

Макар да е голямо клише, времето наистина лети неусетно и не сме сигурни как се озовахме в последната четвъртина на годината, като ни се струва, че едва преди няколко мига вдигнахме празничните наздравици в Новогодишната нощ. Искаме или не (а ние сякаш повече искаме) вече е декември и  това означава само едно – обичайната коледна еуфория е в разгара си. Някъде там, между списъците и идеите, между писмата до добрия старец от децата, между планирането кога, при кого, какво и как ще се празнува, в повечето от любимите ни градове почти неусетно „изникват” и традиционните коледни базари. Сигурни сме, че може да назовете поне пет места, където вече има коледни базари. А готови ли сте да си подарите един предпразничен уикенд в някой от тях? Така и предположихме, затова ви каним заедно с нас на едно европейско пътешествие. Крайната дестинация ще изберете вие… накрая!


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Yana (@yanalytical) на


Прага 

Започваме нашата разходка от очарователната столица на Чехия. Коледните базари са ключов елемент от празничната магия на страната, а тези в средновековната централна част на Прага се отличават с впечатляващ коледен дух. Просто, защото Прага облечена в празнични цветове и светлини е вълшебна! Базарите пък очаквано омайват и местните, и туристите с вкусове и аромати. Искате да усетите Прага с всичките си сетива? Чудесно, тогава направете като местните – вземете си чаша Svařák (сварак – специфично греяно вино с подправки и плодове), хапнете Trdelník (траделник – традиционен чешки тестен сладкиш) и просто си позволете да се „изгубите” из централните, богато украсени пражански улички. Ще ви хареса!


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Hanny 🌺 (@hanny_bee1) на


Берлин

От Прага се пренасяме към Берлин. Защо? Ами защото е всеизвестно, че най-прекрасните коледни базари са тези, които традиционно се организират в Германия. И как иначе, след като традицията води началото си именно оттам и съвсем неслучайно на много места по света коледните базари се наричат също „немски”.

Всъщност ние говорим за един коледен базар, а в немската столица те са повече от 80. Ръчно рисувани меденки, печени кестени, традиционни вурстове, палачинки или пък захаросани ябълки… ще откриете всички тях, а и още редица други изкушения в дървените къщички, украсени с природни материали.

Напълно очаквано е колкото и време да може да отделите на магичния (пред)коледен Берлин, да не може да посетите всички базари в града, затова нашето предложение е да видите най-големия базар – Spandau. Но който и да изберете със сигурност няма да сбъркате!


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Nick Lane (@hello_nick) на


Лонодон

Английската столица е популярна шопинг дестинация по всяко време от годината, но сякаш не е първото нещо, за което се сещаме щом чуем „коледни базари”. А трябва, защото декемврийските панаири в Лондон са не по-малко атрактивни и интересни от тези във всяка друга европейска столица. Освен десетките павилиони с храна и сувенири, из лондонския коледен базар ще откриете и разнообразни атракциони –  най-забележителния, от които, разбира се, е ледената пързалка.

Отправете се на кратко пътешествие към Лондон, но само ако нямате непоносимост към тълпи, защото точно по това време от годината хората в английската столица са толкова, колкото и коледните лампички, с които е украсен града!


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Bella~Pui (@bella_pui) на


Брюксел

Знаете ли какъв е Брюксел преди и по време на коледните празници? Вълшебен! И светъл. Белгийската столица предлага на своите жители и гости цели пет седмици, в които да се чувстват като в страната на чудесата. Коледните чудеса, за да бъдем по-конкретни! Музиката и стотиците светлини въвеждат посетителите в празнична атмосфера, а ледените пързалки, коледните дръвчета, въртележките и огромното виенско колело превръщат Брюксел в същински пазител на коледния дух. Не сте били още Белгия ли? Периодът около Коледа е добро време да поправите това! Няма да съжалявате, само се облечете топло!


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Oana Izabella (@oanayza) на


Будапеща

Унгарската столица сама по себе си е достатъчно красива и без коледна украса и базари, но не можем да отречем, че малко преди края на годината  става още по-вълшебна. Подобно на коледните базари в други европейски градове, и в Будапеща ще откриете щандове с невероятно вкусна храна, павилиончета за занаяти и множество безплатни атракции. Интересно е, че на същите щандове е позволено да се предлага само ръчно изработени от местни занаятчии предмети. Друго, което отличава базара в Будапеща от всички останали е, че той спокойно може да се нарече един от най-устойчивите в Европа, тъй като в него се използват само и единствено биоразградими чаши, чинии и прибори. Похвално, нали?


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Thiago Amparo (@thiagoamparo1) на


Страсбург

Когато говорим за Европа, няма как да не споменем Франция. Този път обаче ще заобиколим емблематичния Париж и ще посетим един не по-малко интересен френски град  – Страсбург. Или може би е по-правилно да го наречем „Столицата на Коледа”, защото именно там се провежда най-стария коледен базар в Европа, водещ началото си от 1570 г. В Страсбург през декември ще намерите над 300 традиционни търговски щанда, буквално изпълващи централните площади на града. Опитайте печените колбаси, поглезете се с карамелизирани бадеми и се потопете в една различна френска магия. Коледна!


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Nicole Benedick (@nbenedick) на


Виена

Започнахме с европейска класика и завършваме отново с такава. Какъв по-добър финал от Виена – там, където приказките буквално оживяват в дните преди Коледа. Австрийската столица започва да блести, окъпана в празнични светлини още от средата на ноември, а коледните базари са толкова много, че повече от спокойно може да планирате един уикенд, посветен само на тях. Сигурни сме, че ще си прекарате добре отпивайки от греяното вино, докато избирате коледни бисквити с глазура или чакате прясно изпечените гевреци да изстинат. Дори нещо повече – ако трябва да опишем Виена през декември, със сигурност ще заложим на повече вкусове и аромати, отколкото на прилагателни. Да, ухае на печива и кестени и има вкус на канелени сладки. Виена е приказка! Преживейте я!


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от 안 삐질거구요. (@ggidory) на

Текст: Ани Георгиева

Снимки: Instagram

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Миди рокля с колан от SELF-PORTRAIT

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кожен колан от SAINT LAURENT

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Дълъг елек от MAX MARA

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Миди рокля от ALTUZARRA

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

В петък заложете на удобството.

Ако сте пропуснали
Най-четени