Роди се Коко. Преди 140 години

x

Звездата на Коко Шанел няма да угасне скоро. А от нея май научихме и един безценен урок: „Най-смелата постъпка е да мислиш за себе си. На глас.“Истинското име на Коко Шанел е Габриел Боньор Шанел. За прозвището „Коко“ има различни теории. Според едната то идва от периода, когато Габриел работи като кабаретна певица и често изпълнява песните „Ko Ko Ri Ko“ и „Qui qu’a vu Coco dans l’Trocadéro?“. Според друга е съкращение от „cocotte“, което се превежда като „държанка“ или „проститутка“.

По-късно Шанел казва на хората, че Коко е прякор от детството й.

На 12-годишна възраст Коко Шанел е изоставена от баща си в сиропиталище, след като майка й умира от туберкулоза и в бедност. Тя заедно с двете си сестри е отгледана в сиропиталището от монахини.Коко Шанел става лицензиран шапкар през 1910 г. Отваря първия си бутик в Париж през 1912 г., като шапките й са носени от най-известните актриси на онова време, което спомага за изграждането на нейната репутация.

През 1919 г. Коко става кутюрие и отваря модна къща Chanel на ул. „Камбон“ 31. Успехът й не закъснява и е огромен. Одри Хепбърн, Елизабет Тейлър и Джаки Кенеди са сред нейните звездни клиенти. Мерилин Монро била влюбена в парфюма Chanel No 5.Коко Шанел никога не се е омъжвала, но е била известна с романтичните си завоевания. Документирано е, че е имала 8 любовници, един от които е Хю Ричард Артър Гросвенър, вторият херцог на Уестминстър. Тя се запознава с него на 40-годишна възраст. Херцогът ухажва Шанел с екстравагантни подаръци, включително жилище в престижния лондонски район Мейфеър. През 1927 г. й подарява парцел земя на Френската Ривиера в Рокбрюн-Кап-Мартен. Именно там Шанел построява своята вила La Pausa. Връзката им продължава десет години.

Малко хора знаят, че Коко Шанел била обсебена от шотландската провинция. Очевидно това се дължи на връзката й с херцога на Уестминстър. За известно време тя живее в обширно имение с 20 спални, наречено Rosehall House, в Шотландия. Имението било собственост на херцога само две години, но през това време Шанел го преустройва така, че да отговаря на нейния вкус.През 20-те години на миналия век Шанел въвежда малката черна рокля. Другото й нововъведение в модата е костюмът от туид в две части – сако без яка и вталена пола, които осигуряват на жените желана кройка по мярка и в същото време свобода на движението.

Нейните дизайни са революционни за времето си, заемайки елементи от мъжкото облекло и издигайки в култ комфорта. А туидът бил използван от Шанел, защото тя се влюбила в плата по време на престоя си в Шотландия.

Втората световна война принуждава Коко Шанел да закрие бизнеса си. Тя напуска Париж и заминава за Швейцария, където започва връзка с барон Ханс Гюнтер фон Динклаге, германски офицер, оперативен агент на военното разузнаване. Тогава тя е на 60 години. През 1953 г., на 70-годишна възраст, Коко Шанел се завръща в Париж. На следващата година с пари, получени от бизнесмена Пиер Вертхаймер, тя се завръща и в света на модата с нова колекция.Всъщност Шанел прекарва повече от 30 години от живота си в хотел „Риц“ в Париж. Въпреки че притежава луксозен апартамент точно над бутика си отсреща на улица „Камбон“, през 1937 г. тя се премества в хотела в апартамент № 302. В хотела спи, а използва личния си апартамент през деня.

Последните думи на Коко Шанел към нейната помощница Селин били „Виждаш ли, така се умира“. Великата Мадмоазел издъхва на 87-годишна възраст в леглото си в хотел „Риц“ на 10 януари 1971 г. Тя завещава богатството си и по-голямата част от имуществото си на своя племенник Андре, който живеел в Швейцария, и на двете му дъщери, които живеели в Париж.


„Модата има две цели: комфорт и любов. Красотата идва, когато модата успее да постигне целите си.“

„Облечете се зле и ще запомнят роклята. Облечете се безупречно и ще запомнят жената.“

„Някои хора смятат, че луксът е обратното на бедността. Не е така. Той е обратното на вулгарността.“

„Луксът трябва да е удобен. Иначе не е лукс.“

„Облечете се така, сякаш днес ще срещнете най-лошия си враг.“

„Жена, която подстриже косата си, е на път да промени живота си.“

„Ако сте тъжни, сложете още червило и атакувайте.“

„Когато се налага да избирате между мъж и рокли, изберете роклите.“„Не губете време в удряне на стена, надявайки се да я превърнете във врата.“

„Успехът често се постига от тези, които не знаят, че провалът е неизбежен.“

„Ако си роден без крила, не им пречи да израснат.“

„Пия шампанско само в два случая – когато съм влюбена и когато не съм.“

„Можеш да бъдеш великолепна на 30, очарователна на 40 и неустоима до края на живота си.“

„Модата не е нещо, което съществува само в роклите. Модата е в небето, на улицата, модата е свързана с идеите, с начина, по който живеем, с това, което се случва.“

„Не ме интересува какво мислите за мен. Аз изобщо не мисля за вас.“


Текст: Деси Найденова

Снимки: Getty Images

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Свежи цветове за добро настроение.

Ако сте пропуснали
Най-четени