Коко Шанел: „Не правя мода. Аз съм модата“

x

Днес се навършват 52 години от смъртта на Габриел Шанел. Половин век без французойката, която направи истинска революция в модата и чието име светът още дълго ще помни.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Benedicte (@benedicte.wood)


В началото на 1971 г. Коко Шанел е на 87 години и продължава да работи в Chanel на договор. След новогодишните празници обаче договорът й не е подновен. Мадмоазел не е допусната в сградата на модната къща, носеща нейното име, и това разбива сърцето й.

На 10 януари великата дизайнерка умира в самота и болезнено разочарование в хотелската си стая в Ritz. Погребана е в Швейцария, както била пожелала приживе. Днес се навършват 52 години от смъртта на Габриел Шанел. Половин век без французойката, която направи истинска революция в модата и чието име светът още дълго ще помни.Коко Шанел започва кариерата си с правенето на шапки. Първия си бутик в Париж открива през 1912 г. с финансовата подкрепа на един от мъжете в живота си – Артър Кейпъл, който е племенник на Уинстън Чърчил. Преди Кейпъл Коко Шанел е с неговия приятел Етиен Балзан, кавалерийски офицер и богат наследник. Когато е на 23 години, тя живее с него в замъка му.Коко Шанел има и други връзки през годините, като всички до една са с богати и интересни мъже. Това са граф Дмитрий Павлович Романов (именно той запознава Коко с парфюмериста Ърнест Бо, който помага за аромата на Chanel No 5), композиторът Игор Стравински, френският поет Пиер Реверди, херцогът на Уестминстър Хю Гросвенър и Пол Ириб, който е член на френската бохема. Всяка една от тези връзки е страстна и вдъхновяваща за дизайнерката. Твърди се, че времето, прекарано със Стравински, макар и кратко, е повлияло най-силно върху креативността и работата на Шанел. 

View this post on Instagram

 

A post shared by @chanelofficial


През 1919 г. Коко става кутюрие и отваря модна къща Chanel на ул. „Камбон“ 31. Успехът й е огромен, а талантът и находчивостта й не познават граници. Заедно със Салвадор Дали създават костюми за театрални постановки. Шанел облича и холивудските знаменитости. Одри Хепбърн, Елизабет Тейлър и Джаки Кенеди са само малка част от звездния клиентски списък на Chanel.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by @artpoplovПрез 20-те години на миналия век Шанел въвежда малката черна рокля. Другото й нововъведение в модата е костюмът от туид със сако без яка и вталена пола. Нейните дизайни са наистина революционни за времето си, заемайки елементи от мъжкото облекло и издигайки в култ комфорта. Нейното влияние обаче не е свързано само с дрехите. След като една вечер Габриел Шанел се появява в операта с къса коса, много жени последват примера й.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by @chanelofficial


Втората световна война принуждава Коко Шанел да закрие бизнеса си. Тя напуска Париж и заминава за Швейцария, където започва връзка с барон Ханс Гюнтер фон Динклаге, германски офицер, оперативен агент на военното разузнаване. Тогава тя е на 60 години, а той е женен. Връзката приключва, след като баронът изоставя Коко Шанел заради по-млада жена. През 1953 г., на 70-годишна възраст, Коко Шанел се завръща в Париж. На следващата година с пари, получени от бизнесмена Пиер Вертхаймер, тя се завръща и в света на модата с нова колекция.Коко Шанел е дизайнер пионер, който опростява силуетите до техния абсолютен минимум, освобождавайки жените от корсетите и ограниченията. Днес наследството на Шанел продължава да вдъхновява. Както и думите й…„Модата има две цели: комфорт и любов. Красотата идва, когато модата успее да постигне целите си.“

„Най-смелата постъпка е да мислиш за себе си. На глас.“

„Не ме интересува какво мислите за мен. Аз изобщо не мисля за вас.“

„Пия шампанско само в два случая – когато съм влюбена и когато не съм.“

„Облечете се зле и ще запомнят роклята. Облечете се безупречно и ще запомнят жената.“„Модата не е нещо, което съществува само в роклите. Модата е в небето, на улицата, модата е свързана с идеите, с начина, по който живеем, с това, което се случва.“

„Луксът трябва да е удобен. Иначе не е лукс.“

„Облечете се така, сякаш днес ще срещнете най-лошия си враг.“


Текст: Десислава Найденова

Снимки: Getty/Instagram/Unsplash

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Кожени обувки на висок ток TOM FORD

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Пуловер от кашмир KHAITE

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Дънки от FRAME

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Пуловер тип поло THE ROW

Пуловер тип поло THE ROW Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

В сряда избираме удобството на бежовото.

Ако сте пропуснали
Най-четени