15 крачки напред, от които кариерата ви се нуждае

x


Първите стъпки обикновено са трудни и изпълнени с множество препятствия. Разбира се, има и скрити опасности, за които никой не говори, а те бързо променят ритъма на живота ви. Човешките същества обичаме навиците, и с удоволствие попадаме в плен на удобната рутина. Годините минават и упорито продължаваме да служим на малките си рутини с безрезервна лоялност, дори когато те са пречка в живота и кариерата ни.

Не забравяйте, че всеки един момент е подходящ, за да промените нещата. Ето няколко идеи как да издигнете кариерата си на следващо ниво!Заявете категорично онлайн присъствието си
Ако има нещо, в което можете да сте абсолютно сигурни, то е, че всеки работодател първо ще ви провери в Google. Затова присъствието ви онлайн е въпрос на оцеляване. Ако вече имате личен сайт, освежете го, за да ви покаже във възможно най-добрата ви светлина. Ако нямате, обикновен блог също би свършил добра работа. В сайта си ще контролирате коя снимка да излиза като водеща при търсене в Google, за да ви представи най-добре.        

Мислете извън длъжностната си характеристика
Със сигурност не е в длъжностната ви характеристика да давате идеи за статии, да реорганизирате базата с данни на фирмата или да намирате нови клиенти, но това не означава, че трябва да обърнете гръб на подобни проекти, ако останете без работа. Креативният начин на мислене и инициативност могат само да впечатлят мениджърите и да ви изстрелят напред по стълбичката на успеха.

Опростете автобиографията си
Ако досега не сте го направили, незабавно изтрийте от CV-то си следната информация: начално училище и гимназия, умения, които са повече от очевидни и споменаването им по-скоро ви прави лоша услуга (владеенето на Microsoft Word и социални мрежи, примерно).

Осъзнайте разликите между мъжете и жените
Да, никой не обича да говори за тях, но все пак е добре да се знаят. Има няколко фундаментални разлики между двата пола, които понякога могат да затруднят съвместната им работа. Изследванията показват, че мъжете и жените общуват по различен начин и в резултат голяма част от информацията се губи по пътя. Жените, например, използват много повече думи от мъжете, а мъжете смятат, че жените по-трудно стигат до същественото. Ако ви се налага често да общувате с мъже, ще имате повече успех, ако използвате кратки и целенасочени изречения при разговор.

Съсредоточете се върху основните умения
Ако сте млади и без много опит, имайте предвид, че никой не очаква от вас куп умения. Но всички търсят в служителите си най-основните, затова се убедете, че сте добра в тях. В общи линии те включват следното: надеждност, организираност, гъвкавост, екипност, независимост, лидерски качества и инициативност.Обърнете внимание на облеклото си
Изследванията показват, че хората подсъзнателно търсят физически сигнали за интелекта и социалния статус на човека срещу тях посредством облеклото му. Затова помислете добре какво ще облечете, преди да отидете на интервю за работа. Заложете на консервативни, професионално изглеждащи дрехи, ако искате да изглеждате по-опитна. В зависимост от длъжността, за която кандидатствате, дългото бохемско кимоно и широки джинси биха могли да са перфектни, ако се занимавате с изкуство. Важно е облеклото ви да изразява личността, която работодателят търси в екипа си.

Опознайте хората, с които работите
Излезте на кафе с колегите си, попитайте ги как е минал уикендът им, как са родителите им или какви са плановете им за ваканцията. Разберете в кое училище са учили и къде. Никога не знаете накъде може да ви отведе пътеката, по която сте поели и дали пътищата ви с някой друг няма изненадващо да се пресекат в професионален план. Онова тихо момиченце, което кротко стои до вас в офиса, утре може да е следващият мениджър в голяма международна фирма.

Научете се да разчитате сигналите
Досадата е знак, че нещата вървят към финал. Започне ли да ви писва от даден проект, това е белег, че трябва да се откъснете от него за момент и да се разсеете, защото нещата започват да стават скучни. Научете се да гледате на тези моменти като на психически индикатори за нов преглед на работата ви и да атакувате по-здраво.

Превърнете се в майстор на бързите контакти по e-mail
Изпращайте е-mail за контакт веднага, щом се запознаете с нов интересен човек. Ако това не се случи в следващите 24 часа, можете да броите възможността за изгубена. Писмото трябва да е възможно най-кратко, не повече от четири изречения и с лек и общителен тон. Идеята на тези е-mail-и е да изразяват благодарност, както и да добавят нещо важно, което сте пропуснали да споделите при срещата ви. Ако изминат няколко седмици, този e-mail има друго значение. Той вече има за цел да съобщи, че ще се радвате да запазите връзка помежду си. Не се страхувайте да бъдете настойчиви. Златното правило гласи, че ако не получите отговор след осем e-mail-а, трябва да престанете да изпращате нови.

Свържете се с хората, които ви респектират
LinkedIn е вероятно най-голямата и най-слабо използвана социална мрежа за професионални контакти в цял свят. Тя ви дава достъп до хората, които биха могли да се превърнат в катапулт за кариерата ви. Ако сте съвсем в началото на професионалния си път, прекарвайте възможно най-много време в LinkedIn, за да откриете хората, в които един ден бихте искали да се превърнете. Поканете ги на кафе. Чувствате се неловко? Вероятно да, но пък срещата може да ви бъде много полезна.Научете се да се справяте с конфронтациите
Страхът от конфронтация е една от най-големите спънки по пътя към успеха. Затова намерете начин да го превъзмогнете и то бързо. Ако се страхувате да се конфронтирате с колегите си и в крайна сметка не защитавате собствения си интерес, това бързо ще се обърне срещу вас. Никой не обича да се кара, затова се подгответе за неприятни чувства. Имайте предвид, че нещата рядко прерастват в буря.

Осъзнайте целите си и не спирайте да говорите за тях
От дете обичате да мечтаете, знаете съвсем ясно какво искате и как да го постигнете. Започнете да споделяте мечтите си с другите. Нека всеки в офиса ви знае детайлите от плановете ви къде искате да бъдете след десет години. Колкото повече разнасяте семената на мечтите си сред околните, толкова по-възможно е те да се осъществят. Може би на следващото парти приятелката ви ще срещне някой, който познава друг, който може да ви помогне за осъществяването им.

Искайте повече
Научете се да искате повече, отколкото смятате, че заслужавате. Това е много важно за перфекционистките, които дават всичко от себе си, но никога не биха поискали увеличение на заплатата си или бонус, дори когато ги заслужават. Дори да нямате нужните качества, за да се издигнете в служебен план, опитайте. Измислете разумна причина за това. Ще се учудите колко много можете да постигнете само като попитате за това. Хората уважават онези, които си знаят цената.

Спрете да изпращате автоматични e-mail-и
За ваше добро, спрете да изпращате e-mail-и със следното съдържание: „Образована, трудолюбива студентка търси работа като…” Спрете! Моля. Не само че е изтъркано, но и създава впечатлението, че не знаете за какво става дума. Важно е да покажете, че можете да предложите нещо различно, креативно и с уникални решения. „Наистина много бих искала да работя като …, това е мечтата на живота ми и прекарах … години, за да натрупам нужните знания и умения за това.” Звучи много по-добре, нали?

Бъдете неповторими по време на интервю
Прекалено много хора отиват на интервю за работа с мисълта, че трябва да кажат само онова, което интервюиращият иска да чуе. Това обаче ще ви превърне в една от многото. Никога не подценявайте уменията на човека срещу вас да чете езика на тялото и да си създава общи впечатления. Дори ако устата ви изрича правилните думи, нервната ви усмивка и жестове ще издадат, че не се чувствате комфортно с нещата, които казвате. По-добре заложете на откровеността.

Текст: Fashion Inside

Снимки: Unsplash

Вижте още:

СТАНЕТЕ СИ ШЕФ. ЕТО КАК

5 ИСТИНИ ЗА ПОСТИГАНЕТО НА ЦЕЛИ

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Блейзер от BALMAIN

Блейзер от BALMAIN Може да купите от тук  

Препоръки от седмицата

Дамска чанта от VALENTINO

Дамска чанта от VALENTINO Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сандали от CHRISTIAN LOUBOUTIN

Сандали от CHRISTIAN LOUBOUTIN Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Елек от PETER DO

Елек от PETER DO Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Бежовото – една стилна вселена.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ