5 истини за постигането на цели

x

Независимо колко далечни ви изглеждат нещата, към които се стремите, винаги има начин да ги осъществите. Открихме, че промяната в подхода може да направи дори високите цели, постижими. Ето как.


 

 


Организирайте живота си

В книгата си „Седем навика на високоефективните хора“, Стивън Кови разделя нещата така – някои задачи са важни, други са неотложни. Повечето хора насочват силите си в приоритизирането на „повърхностните“ дейности (като отговарянето на имейли, потушаването на пожари или правенето на нещата ден за ден). Доста по-малко са хората, които насочват вниманието си около приоритизирането на изключително важните и „задълбочени“ дейности (например обучение, здраве, отношения, пътувания и цели). Преценете кои за вас за от значение и пристъпете към действие.


 

 


Планирайте и инвестирайте в бъдещето си

Не са много хората, които съзнателно конструират живота си. Още по-малко са тези, които го правят едновременно в материално и духовно отношение. Независимо как сте се отнасяли към всичко това досега, притежавате пълна власт над малките неща в живота си. Единствено трябва да решите, че искате тази сила. Утвърждаването ѝ се състои в проявата на конкретно поведение, което изисква поправянето или прекратяването на проблемни отношения и твърдото отказване от дейности, които са нищо повече от губене на време.

Можете да започнете още сега. Важно е визията ви да се основава на „защо?“, не на „какво?“. Отговорът на първия въпрос ще ви осигури сериозна причина да направите промени, отговорът на втория ще ви посочи начин, по който да го направите. Но знайте, че при него съществуват стотици възможности за развитие на нещата. Например, „защо“ може да ви помогне да постигнете яснота какъв живот искате да имате, като ще ви помогне да постигнете целта си максимално бързо. „Какво“ в случая може да означава повече социален живот, повече нови познанства, повече дейности, свързани с развитието на личността.


 

 


Следете важни показатели

Организацията и инвестирането във вашето бъдеще няма да дадат желаните резултати, ако не наблюдавате най-важните области в живота си. За да постигнете целите си трябва да сте достигнали максимума на желанията си в съответната област. Проследяването в тази посока е трудно, тук не става въпрос за поредици с числа, които да сравните. Ако сте опитвали преди време, може постоянството ви да е продължило не повече от няколко дни. Въпреки това е доказано, че когато поведението е наблюдавано и оценявано, то драстично се подобрява. Ако не проследявате ключови за вас житейски аспекти е напълно възможно да сте се отклонили доста от постигането да целите си. Бъдете честни със себе си и намерете причините, които са поставили нещата извън контрол. Това е добра отправна точка.


 

 


Медитация за повишаване на концентрацията

Натиск, натиск, натиск. Той управлява доста от нещата днес, но насочен в грешна посока изобщо няма да помогне. Да, когато ви притискат почти постоянно може да се проваляте по-често, по-бързо и доста напред във времето. Често се случва хората да се фокусират върху изкачването, че едва когато са стигнали горе да установят, че са на грешния връх. В непрекъснатата надпревара човек късно осъзнава, че преследва нечии други цели, вместо своите.


 

 


Приближавайте се към целите си ежедневно

Колко дни отминаха без да сте направили нещо, с което да се доближите до постигането на целите си? Вероятно доста. Животът е забързан. Ако целенасочено не отделите време всеки ден, за да се развивате и подобрявате – без съмнение времето ви ще се изгуби във все по-наситения с човешко присъствие живот. Необходимо е да направите само една стъпка на ден в тази посока и с изненада ще установите, че целите ви не са били толкова далечни всъщност.

Ако пристъпите към редовно изпълнение на казаното по-горе ще бъдете повече от впечатлени от резултата. Стига само да искате промяната да се случи.

Текст: Ивайла Влахова

Снимки: Unsplash

Вижте още:

Посочиха новите най-разпространени грешки в деловия етикет

Всичко, което трябва да знаете за успеха от София Аморузо

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Блейзер от BALMAIN

Блейзер от BALMAIN Може да купите от тук  

Препоръки от седмицата

Дамска чанта от VALENTINO

Дамска чанта от VALENTINO Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сандали от CHRISTIAN LOUBOUTIN

Сандали от CHRISTIAN LOUBOUTIN Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Елек от PETER DO

Елек от PETER DO Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Бежовото – една стилна вселена.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ