„Ти печелиш – аз печеля“ – силата на асертивното поведение

x


Възприятието за успех често пъти се свързва с надмощието над останалите и вземането на превес както в деловите отношения, така и в личния живот. Оказва се, че не е необходимо да има печеливши и губещи. Напълно възможно е и двете страни да извоюват своята победа без разочарование и демотивация. Не ви се вярва? Нека тогава поговорим за асертивното поведение, което в последните години привлича все повече привърженици.


 

 


Какво представлява асертивността и защо звучи толкова странно? Подобен вид поведение включва в себе си ясното и честно изразяване на лична позиция или чувства (когато става въпрос за лични отношения) по начин, който да не накърнява достойнството и поставя под съмнение качествата на отсрещната страна. Този подход не спестява истината, но в същото време не оставя глождещото чувство за потиснатост и автоматично породеното желание за съпротива.

Самият термин асертивност съдържа в себе си и названието си два типа поведение, които могат да се окажат пречка вместо предимство в света на бизнеса и личностното израстване – агресивност и пасивност.  Те са еднакво опасни както за кариерното развитие, така и за създаването на здравословни работни и лични контакти.


 


Защо асертивното поведение е ефективно при работа?

Защото на първо място ви дава възможност за изясните за самите себе си различията с човека насреща и да потърсите конструктивен начин за приемането им. Динамичната работна среда често предразполага към властно и агресивно поведение, с идеята по-бързо да бъдат постигнати заложените бизнес цели. Затрудненията, които обаче то създава в работния процес, са повече от преимуществата му. За съжаление, същото може да се каже и за поведението „на наблюдател“, който не се ангажира с позиция, защото не смята, че неговото виждане е от значение.

Асертивните техники на поведение позволяват да се постигне осъществяването на проекти и професионалното израстване с отстояването на собствена позиция, без нейното представяне непременно да съдържа отхвърлянето на становищата на останалите.

Текст: Ивайла Влахова

Снимки: Photl

Вижте още:

Имидж онлайн – черни точки в кариерата

Неспирният творец или как да повишим креативността

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Кимоно Hanna by SUN DIVA

Кимоно Hanna by SUN DIVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата
Препоръки от седмицата

Асиметрична риза от ленена смес в розов цвят NIKOLOVA

Асиметрична риза от ленена смес в розов цвят NIKOLOVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кожен панталон от ALEXANDER MCQUEEN

Кожен панталон от ALEXANDER MCQUEEN Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Провансалски нотки в събота.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ