Посвещаваме съботния ден на малките, но много вкусни удоволствия. Тези, които се топят в устата и ни карат да се чувстваме почти виновни, когато им се наслаждаваме.
Решихме да си направим сладко изкушение от шоколад, сметана и… шампанско. Елегантен десерт, с който да подсладим почивния ден.
За приготовлението му ни е необходим 1 готов тънък блат за торта. Мусът пък се нуждае от 1 с.л. желатин, 3 с.л. вода, 300 мл пенливо вино, 300 мл сметана, 2 белтъка и 1 ч.ч. захар. Декорацията се състои от 1 кутия пурички или тънки бисквити, 30 г разтопен черен шоколад и свежи или замразени червени плодове.
Технологията на приготвяне е следната:
От хартия за печене се изрязват ленти с 2 см по-високи от стените на купичките, които ще се използват. Увиват се по външните стени и се закрепват с ластик. От блата се изрязват кръгли основи с диаметъра на купичката. Слагат се на дъното. Могат да се сиропират с ликьор или кафе. По стените се подреждат пуричките или парченца от бисквитите.
Желатинът се разтваря в студената вода и след 2 мин. се слага да се ратопи на водна баня и се прибавят половината от захарта и шампанското. Сметаната се разбива и към нея се слага желатиновата смес. Белтъците се разбиват на пяна, прибавят се останалата захар и се разбиват на гъст сняг. Смесват се със сметановата част.
Мусът се изсипва в купичките до 1 см над ръба на купата. Охлажда се около 2 часа и внимателно се обелва хартията за печене и се изважда от купичките.
Украсява се с червени плодове, шоколад и захарни перли.
Бонус съвет: Покрийте вътрешната страна на купите с фолио, за да извадите сладкиша по-лесно или просто го сервирайте в красива стъклена чаша.
Подробности за приготвянето на сладкиша можете да видите тук, при нашите приятели от сп. „Меню”.
Текст: Станислава Добрева
Снимка: списание „Меню”
Вижте още: