Празнична трапеза: Печена коледна пуйка Holiday Repast: Roasted Christmas Turkey

x


Първият ден на месец декември идва с ясното послание, че коледните и новогодишните празници наближават. Несъмнено специалната трапеза е един от най-важните елементи на празника, затова започваме подготовката си още от сега.

Днес ще ви представим една не съвсем традиционна за нашите географски ширини рецепта. Вижте в следващите редове как се приготвя печена коледна пуйка.

Необходими са ви следните продукти: 1 пуйка, 1 лимон, 1 глава лук, 2 зрънца карамфил, 2 резена дюля, 1 дафинов лист, 1 стрък розмарин и 50 г краве масло. За ароматното масло на гърдите пък ви трябват 200 г меко краве масло, 3-4 стръка мащерка, 1 щипка розмарин, 1 ч.л. риган, 2 с.л. нарязан магданоз, 1 с.л. настъргана лимонова кора и ½ ч.л. чеснов пипер, по желание. За плънката на бутчетата пък се нуждаете от 300 г сурова наденица и 100 г нарязан на ситно пушен бекон, а за соса: 1 глава ситно нарязан лук, 2 с.л. зехтин, ½ ч.ч. бяло вино, 1 ч.л. мащерка, 2 ч.ч. пилешки бульон, ½ ч.ч. сметана, сол и пипер на вкус.

Как точно се приготвя?

Оставяте пуйката да се размрази в хладилника, като имате предвид, че това отнема около 2 дни. Изваждате вътрешностите, измивате и подсушавате добре. Обтривате навсякъде със сол и пипер. Внимателно отлепвате кожата на гърдите и бутчетата.

Приготвяте ароматното масло, като смесите мащерката, розмарина, ригана, магданоза, чесновия пипер и лимоновата кора. Разпределяте под кожата на гърдите.

Обелвате суровата наденица, нарязвате я и я смесвате с бекона. Поставяте тази плънка под кожата на бутчетата.

Набождате лимона с вилица, а зрънцата карамфил забождате върху лука. Пълните вътрешността на пуйката с лимона, лука, дюлята, дафиновия лист и розмарина. Намазвате пуйката с масло и покривате с фолио, но не плътно.

Поставяте я в тавичка върху скара и наливате 1-2 ч.ч. вода. Печете на 180 градуса по 20 минути на килограм, плюс 80 минути. Преди да я извадите, запичате още 15 минути без фолио, за да се зачерви добре. Преди да я нарежете, оставете я покрита поне още 15 минути, за да не изтекат соковете. Плодовете и подправките от вътрешността изхвърлете.

Пригответе соса, като запържите лука на силен огън за 4 минути, добавите виното и оставите да изври наполовина. Налейте бульона и отново оставете да изври наполовина. Сложете сметаната и оставете да поври още 5 минути. Доовкусете, ако има нужда.

Ако имате нужда от допълнителни подробности, можете да ги откриете тук, при нашите приятели от сп. „Меню”.

Текст: Станислава Добрева

Снимка: сп. „Меню”


The first day of December comes with a clear message that the Christmas holidays are approaching . Undoubtedly a special repast is one of the most important elements, so start preparing from now.

Today we will introduce a slightly less traditional for our latitudes prescription. Look at the following lines to see how to prepare a roasted Christmas turkey.

You need the following products: 1 turkey, 1 lemon , 1 onion , 2 cloves grains , 2 slices of quince, 1 bay leaf, 1 sprig rosemary 50 g butter . For the oiling of the turkey breasts you need 200g soft butter 3-4 sprigs of thyme, 1 pinch of rosemary, 1 teaspoon oregano, 2 tablespoons chopped parsley , 1 tablespoon grated lemon rind and ½ teaspoon garlic pepper if needed. For the filling of the legs you need 300 grams of sausage and 100 g of finely chopped smoked bacon. For the sauce : 1 chopped onion, 2 tablespoons of olive oil , ½ cup white wine, 1 teaspoon thyme, 2 cups chicken broth , ½ cup cream, salt and pepper to taste.

How exactly is it prepared ?

Leave the turkey to thaw in the refrigerator, keeping in mind that it takes about two days . Remove innards, wash and let it dry well. Rub all over with salt and pepper. Carefully peel off the skin of the chest and legs.

Prepare fragrant oil, mix the thyme , rosemary, oregano , parsley , garlic pepper and lemon zest . Allocate the products under the skin of the chest.

Peel the raw sausage , cut it and mix with the bacon . You put this stuffing under the skin of the legs.

Prick the lemon with a fork and pin the clove grains on the onion. Stuff the inside of the turkey with lemon, onion , quince bay leaf and rosemary . Grease the turkey with butter and cover with foil , but not tightly .

Put it in a pan on the grill and pour 1-2 cups water. Bake at 180 degrees 20 minutes per kilo , plus another 80 minutes. Before removing it , bake another 15 minutes without the foil until it gets a red-ish color. Before you cut , leave it covered for at least 15 minutes so the juices don’t leak. Throw away the fruits and spices from the inside.

Prepare the sauce by browning the onions over high heat for 4 minutes , add the wine and let half of the sauce boil off. Pour in broth and let another half of the sauce boil off. Put the cream and let it boil for another 5 minutes. Spice it up if needed.

Written by Stanislava Dobreva

Picture: Magazine. „Меню”

 

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Пролетно, с панделки.

Ако сте пропуснали
Най-четени