Между тъгата и смеха – 5 мига от живота на Кърт Вонегът

x


Кърт Вонегът поставя инициалите си в световната история на литературата с колекцията си от бестселъри, с неподражаемия си творчески стил и цветист език. Жонглира майсторски с думите, осмива социалните и политическите недоразумения на своето време и сътворява антиутопии, които и до днес омагьосват читателите. Надникваме из страниците на живота му и се спираме на 5 любопитни факта от биографията му:

– Продавал е коли. Нещо повече, Вонегът е един от първите вносители на Saab за Америка. Но бизнесът не потръгва според очакванията му и след по-малко от година приключва с тази си авантюра.

– Вонегът залитнал сериозно по рисуването и дори го предпочитал пред писането. Мотивът му бил простичък. Целият процес на рисуването му носел удоволствие, докато удовлетворението от писането настъпвало само когато една книга била вече завършена. Всичко започнало с илюстрациите на няколко от творбите му, но в един момент се отдал изключително на изкуството. За щастие, не задълго.

– Има астероид, които носи името на писателя. Сред феновете на фантастичните му истории попадат не един или двама учени. В клуба на почитателите му е и любител астронавт, открил стотици астероиди. Един по-специален се изпречва на вниманието му за първи път на 11 ноември 1999 – датата, на която Кърт Вонегът чества своя 77-ми рожден ден. Като подарък получава честта астероидът да бъде кръстен “25399 Вонегът”. Струва ни се, че е оценил подобаващо ексцентричния жест.

– Прочутото списание Sports Illustrated го наема като автор, а той напуска преди да е завършил и първия си материал. По това време медията тепърва набира скорост, а издателите залагат на интересни експерименти – наемат спортни фенове, които нямат опит в журналистиката, както и ангажират писатели без особен интерес към спорта. Първата статия на Вонегът за списанието трябвало да разкаже куриозен случай за състезателен кон, прескочил загражденията и избягал. Кърт се мъчил часове над празния бял лист, накрая драснал: “Конят прескочил скапаната ограда”. И напуснал.

– Синът му, Марк Вонегът, въстава срещу биографията на Чарлз Шийлдс, посветена на прочутия писател. Шийлдс разкрива много реални трагични събития от живота на Вонегът – военнопленничеството му по време на Втората световна война, самоубийството на майка му, смъртта на сестра му, която умира от рак на гърдата ден след като загубва съпруга си при инцидент с влак. Но в книгата Кърт е описан като заядлив и изплашен самотник, срещу което Марк се противи и обвинява автора на биографията, че книгата му не се основава на достатъчно реални факти.Текст: Fashion Inside

Илюстрации: Kaitlin Choi, Pinterest.

Още по тематаКоментари

FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Кожено яке от BALMAIN

BALMAIN Fringed embellished leather jacket Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Слънчеви очила от RAY-BAN

RAY-BAN Aviator gold-tone sunglasses Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Рокля от OSCAR DE LA RENTA

OSCAR DE LA RENTA Embellished two-tone silk-faille gown Може да купите от тук  

Препоръки от седмицата

Сатенен клъч от CAROLINA SANTO DOMINGO

CAROLINA SANTO DOMINGO Stella bead-embellished satin clutch Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

За дни като днешния!

Ако сте пропуснали
Най-четени