Пако Рабан – талант без измерение

x

Редица издания разгласиха смъртта на гения от баски произход Франсиско Рабанеда, по-известен като Пако Рабан. 88 години сякаш кодирали в себе си две безкрайности, ала наопаки. Геният никога не мисли праволинейно и конвенционално… Вестник „Ню Йорк Таймс“ го описва като „футурист, кутюриер, мистик, луд, дадаист, скулптор, архитект, астролог, парфюмерист, художник и пророк“- всичко това в едно изречение. Това, което е по-впечатляващо обаче е че всичко това се побира в един човек – безпрецедентният виртуоз: Пако Рабан. 

Роден през 1934 г. в Сан Себастиан, майка му е главна шивачка в първия бутик на Кристобал Баленсиага. Като дете Гражданската война в Испания го принуждава да мигрира във Франция, където получава и името си Пако Рабан, от което самият той е възхитен, защото се съставя от 11 букви (Paco Rabanne) – число, което приема за ангелско. 

Започва да учи архитектура, ала с течение на времето осъзнава, че това е твърде рестриктивно поприще за него и се отдава на влечението си към модата. Рисува и продава модни скици, с които плаща образованието си, а впоследствие започва да работи за Givenchy, Dior и Balenciaga, където е дизайнер на бижута и копчета.Първата си самостоятелна колекция показва през 1966 г. – “Manifesto: 12 Unwearable Dresses in Contemporary Materials” (Манифест: 12 непотребни рокли от съвременни материали“). Метал и пластмаса са понятия, които модата тогава е срещала в олицетворение на не повече от копче. 

Въпреки объркването, предизвикано от творението му, колекцията бележи грандиозен успех, който самият той отдава на американския пазар и жаждата за нещо по-различно от френска традиция и еднообразност. Пако Рабан е сред пионерите и в друга незаменима част от модната индустрия – ревютата. „Ала те съществуват много преди него!” – ще кажете, а и няма да сте в грешка, но това, което той създава е новия им формат. Ревютата вече не са просто редица модели, разхождащи се бавно по подиум, носещи номерца. Той превръща представянето на колекциите в истински спектакъл. Музика, танци, движение – феерия от мода и изкуство. Без да се бави много, елитарната клиентела е привлечена от авангардния бунтар, разкрояващ стереотипи, за да конструира нов стандарт, който да оказва докъде се простират модните лимити или по-скоро липсата им. 

Имена като Бриджит Бардо, Джейн Фонда, Джейн Бъркин Одри Хепбърн и Елизабет Тейлър започват да носят моделите му, разширявайки кръгозора му отвъд бунтарските среди. Пако Рабан се превръща в име, което се асоциира със секссимволите на десетилетието и утвърждава твърдението на един от най-близките приятели на дизайнера – испанският сюрреалистичен художник и икона Салвадор Дали, който споделя: „В Испания има само двама гении: аз и Пако Рабан.”Критиката също не закъснява. Коко Шанел определя дизайнера като „по-скоро металург, отколкото дизайнер на висша мода”, поради религиозното инкорпориране на метали в дизайните му, ала отговорът, макар и индиректно, оборва аргумента на френската дизайнерка. В едно от интервютата си дизайнерът споделя, че мисията му е да превърне модерната жена в своеобразен съвременен войн. Прозвище, с което множество дами биха се идентифицирали, стига ризницата им да е Paco Rabanne. Последователността в симбиоза с иновацията, никога не доскучават и остават формулата за успеха на дизайнера до края на творческата му кариера като креативен директор на марката.  Самият той никога не се е определял като футурист, ала модната критика неведнъж го наименува именно така. 

Paco Rabanne е неизменна част от движението „Space Age”, което превзема модната индустрия през 60-те като резултат от космическото съревнование през Студената война и фактическата реалност, че човекът може да излети в Космоса. 

Моделите му от хартия, метал, пластмаса и всеки материал, който предразполага неговия интерес към моделирането на дрехи оставят своята диря в модното наследство и позволяват на широката аудитория да надникне в друго измерение на модната индустрия, където „Шиенето е робство” – както споделя самият той, а иновацията е необходимост.Невъзможно е да останем безразлични и към приноса му към парфюмерийната индустрия. Още от първият му аромат „Calandre”, през множеството класики, украсявали колекциите ни като: “1 Million”; “Lady Million”; “Olympea”; “Pour Homme”; “Fame”; “XS”; “Invictus”; “Ultraviolet”; “Phantom” и още редица аромати, които обикновено са сред най-желаните подаръци за всеки един повод. Доказателство за качество, лукс и непреходна класа. 

Всичко споменато по-горе далеч не обуславя перосоната, стояща зад името Пако Рабан изцяло. Той създава невероятна мода и запомнящи се парфюми, но и пише книги, рисува и дори преди години прави изложба с творбите си в сферата на изобразителното изкуство от страх, че ще умре преди светът да ги види. 

В допълнение на всичко това, твърди, че има пророчески способности и е живял няколко живота – убивал е Тутанкамон, пътувал е до друга планета, бил е проститутка във Франция по време на Просвещението и т.н. Всичко това не се отразява особено положително на имиджа му и дори му докарва прякора “Wacko Paco” (Лудият Пако) в медийното пространство. Ние казваме: „И какво от това?!”. Нали всеки гений трябва да е малко луд? Пако Рабан безспорно е сред най-заслужилите званието „артист” хора в рамките на съвременната ни история. Липсата му определено ще бележи модния свят, ала с комплексната му фриволност ще оставим спомена за него в съзнанията си да резонира с името на един от любимите ни Paco Rabanne аромати – Invictus! 


Текст: Наско Фотев

Снимки: Getty Images

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Днес смело комбинираме принтове.

Ако сте пропуснали
Най-четени