Възможно ли е невъзможното?

x

 


Има една почти незабравима реклама, според която „невъзможното е нищо”. Аз по принцип знам, че има невъзможни неща, като да спра да ям шоколад, да започна да разбирам от математика и може би никога няма да науча италиански и да прочета всички книги, които искам. Не е кой знае какво на фона на всички невъзможни неща по света, при положение, че всички имаме по един или няколко демона на невъзможните желания в главите си. Проблемът идва, когато им даваме храна и отглеждаме тези малки дяволчета. Те ни объркват, тровят емоциите и мечтите ни. Тези малки създания паразитно боравят със съзнанието ни, а ние съвсем като в симбиоза ги подхранваме със съмнения и колебания.

Замислете се обаче, било ли е невъзможно за едно момиче на име Габриел, което никога не е посещавало училище за мода, да се превърне в единствения дизайнер класиран в стоте най-влиятелни личности на 20-ти век? След като баща ѝ овдовява, той я оставя в сиропиталище, където монахини учат момичето да шие, за да може Коко Шанел един ден да надхвърли границите на възможното и да се превърне в иконата, която преобръща представите за мода поколения наред и до ден-днешен.

И продължих да търся доказателства, че невъзможното е обратимо в лицето на любимите ми имена от модния свят. След като прочетох следващата история, отново се запитах, било ли е невъзможно за едно момче, което продавало вратовръзки на съучениците си да превърне името си в успешна модна империя, която кръщава Ралф Лорън? Сега дизайнерът, който е един от най-богатите хора в света се е утвърдил като име, чието присъствие на Седмицата на модата в Ню Йорк е на ниво задължително, не просто възможно.

Било ли е невъзможно за едно друго момче, което в детската си възраст помага на майка си да бродира, да създаде собствена митология в модния свят с логото на Горгона Медуза? Джани Версаче също никога не е посещавал училище за мода, но пък уменията и страстта му са били достатъчни за постигане на непостижимото.

Било ли е невъзможно за една бивша състезателка по фигурно пързаляне, да се превърне в дизайнерката на най-желаните булчински рокли по света?  Вера Уанг „по неволя” създава собствената си булчинска рокля след неуспешно търсене на модел, който да отговаря на очакванията ѝ. В момента мечтата ѝ се е разгърнала отвъд невъзможното, напълно реализирана и разнообразена от създаването на вечерни рокли, парфюми и разбира се на екипи за фигурно пързаляне.

Не знам дали самата аз бих могла да покоря толкова високи върхове. В момента, обаче знам със сигурност, че невъзможното обикновено е представа за близкото или далечно бъдеще, с която малките демони в главите ни се хранят пълноценно. Успее ли човек да ги отстрани, невъзможното започва лека-полека да губи надмощие в полза на волята за успех. Невъзможното престава да бъде съвкупност от всевъзможни оправдания и в крайна сметка, обикновено след доста години се оказва, че сме постигнали детската си мечта. Така че, кажете – кое е вашето невъзможно?

Текст: Стефи Стоева

Снимка: БГНЕС

Вижте още:

По една мисъл на ден за седмицата

Дневникът на едно работещо момиче: Празният лист

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

„Елегантността не означава да изпъкнете, а да бъдете запомнени.“ – Джорджо Армани

Ако сте пропуснали
Най-четени