10 неща за здравето, които трябва да знаем

x

Въпреки (а може би и точно заради това) милиардите, които се въртят във фармацевтичната индустрия, ставаме все по-болни. Нагласата, че всичко се решава с таблетки, е дълбоко погрешна. Здравословните проблеми се предотвратяват с превенция и здравословен начин на живот. Хапчетата просто ни вкарват в един порочен кръг – болка–хапче–болка. Какво да направим? Да следваме прости, популярни правила за здравословен живот. Тези, които всички добре познаваме, но често забравяме във всекидневието. Ето десетте основни „заповеди” на здравословния живот:1. Превенция

Болестите на века, като сърдечно–съдовите проблеми, диабетът, депресията, ракът, са в пряка зависимост от начина на живот. Припомняйте си го всеки ден и всяка минута. Часовете по йога, разходките в парка, медитацията са много по-евтини , приятни и ефикасни от хапчетата.

2. Истинската храна е лек

Хипократ го е казал най-добре „Оставете храната да бъде вашето лекарство”. В боровинките и чесъна например има повече лечебни вещества, отколкото във всяко лекарство. Тази храна обаче трябва да е естествена, чиста, най-добре отгледана и приготвена от вас.

3. Понякога трябва да изключвате и да презареждате батериите 

Живеем в много динамично време и стресът и претоварването ни идват в повече. Няма нищо лошо в това да спреш. Мозъкът ще се отплати с повече ефективност по-късно. И да се отдалечиш от мобилните устройства, които са един от основните фактори на нездравословната среда.4. Преборете стреса

Лесно се казва, трудно се прави. Има едно просто правило – фокусирайте се върху това, което става в момента, забравете минало и бъдеще. Танцувайте, спортувайте, ходете пеша, занимавайте се с изкуство.

5. Прекарвайте повече време сред природата

Това не е лукс, а абсолютна необходимост. За съжаление, малко са лекарите, които предписват „природа”, а трябва.

6. Възползвайте се от нетрадиционната медицина

Днес има доста богат избор на практики – аюрведа, китайска медицина, хомеопатия…

7. Добрите взаимоотношения с хората правят чудеса

Вече е доказано, че подкрепата от близки лекува. Общуването, от своя страна, намалява въздействието на стреса. Позитивните отношения са в основата на доброто здраве.8. Бъдете „зелени”

Вероятно много хора около вас са скептични за влиянието на химикалите върху тялото, но факт е, че сме претоварени с тях и това се отразява на здравето. Изберете еко козметика, заменете свръхсилните препарати за почистване, пране и миене на съдове  с безвредни. Използвайте бабини рецепти – например знаете ли, че зехтинът е чудесно средство за овлажняване на кожата, а оцетът почиства доста добре.

9. Бактериите са наши приятели

Те са важна част от човешката система. Затова избягвайте антибиотици и лекарства, които убиват естествената бактериална среда. Пийте пробиотици, когато се налага. Избягвайте антибактериални препарати.

10. Бъдете упорити

Резултатите се постигат бавно и балансирано. Ако сте решили да следвате тези препоръки за здравословен начин на живот, трябва постоянство. Това означава не понякога да ги изпълнявате, а винаги.


Текст: Fashion Inside

Снимка: Unsplash

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Препоръки от седмицата
Препоръки от седмицата
Препоръки от седмицата

Кожена чанта Le Grand Chiquito – JACQUEMUS

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Осмелявате ли се?

Ако сте пропуснали
Най-четени