По-здрава и чиста кожа с няколко лесни техники, които редуцират стреса

x

Дори и да сте скептични, нищо не пречи да опитате. Оказва се, че освен да управлява и намалява стреса, да повишава чувството за пълноценност и щастие, mindfulness подходът, когато се прилага последователно, може да действа благотворно и върху кожата ни. Защото нещата са свързани.

Кой според вас е най-големият крадец на красота? Или поне един от най-големите. Стресът, на който сме подложени всеки ден. Сред факторите, водещи например до появата на акне при зряла кожа (да, акнето, за жалост, не е запазена територия само за тийнейджъри), редом до хранителния режим, неправилната или неподходяща бюти рутина, замърсяването и т.н. стои стресът и по-точно хормоните на стреса, провокиращи различни възпалителни процеси. Стресът води и до преждевременно стареене на кожата. В отговор на хроничния стрес тялото ни произвежда кортизол. Естественото възстановяване на увредените зони става все по-трудно, клетките не могат да произвеждат достатъчно колаген и еластин, от които зависят гладкостта и хидратацията на кожата.

Хроничните кожни заболявания и състояния, причинени или изострени от стрес, могат сериозно да повлияят на психичното здраве, да доведат до тревожност и депресия, до несигурност и дискомфорт при общуване. Попадаме в омагьосан кръг, но различни проучвания показват, че практикуването на mindfulness може да помогне при подобни състояния, оттам и за подобряване качеството на самата кожа, като ограничи симптомите. Накратко, mindfulness (няма установен превод на български език, може да се срещне като майндфулнес) е осъзнаване, насочване на вниманието към нашите мисли, емоции, усещания в тялото, звуци и образи от заобикалящата ни среда в настоящия момент, без да им даваме оценка. Наблюдаваме, без да определяме нещата като добри или лоши.Дишайте

Следвайте схемата 4-7-8. Вдишайте през носа за 4 секунди, задръжте дъха си за 7 секунди, след това издишайте през устата бавно за 8 секунди. Това е цял цикъл, повторете го 4 пъти, като се стремите да поддържате един и същ ритъм. Упражнението е полезно, когато се опитвате да заспите, когато сте ядосани или уплашени, когато имате нужда да се успокоите. Тайната му е в двойно по-дългото време за издишване – така в организма на практика постъпва повече кислород. А концентрирането на вниманието върху самото дишане постепенно стопява чувството на безпокойство.

Tаймаут

Ако не искате да броите стриктно всяка една секунда и да помните последователността на дихателното упражнение, има и друг вариант. Необходимо е само да направите малка пауза, да прекъснете заниманията си и да поемете 10 дълбоки вдишвания. Отчитайте всяко едно от тях. Това може да ви помогне да смените гледната точка, да промените енергията на разговора, ако водите такъв, или на вашето преживяване в настоящия момент. Ако нямате възможност за 10, опитайте с 3 дълбоки вдишвания. Понякога и една минута е достатъчна, за да се отдръпнем и да се върнем след това с друга перспектива.

Сканиране на тялото преди сън

Техниката body scan включва последователно насочване на вниманието към различни части на тялото, като движението е бавно и постепенно от главата към петите. Изключително ефикасна е преди сън, защото се успокоявате и заспивате по-бързо. Можете да ползвате различни приложения, които да ви помогнат поне в началото, докато се запознаете и привикнете към техниката.Вижте момента

Винаги, когато правите нещо приятно – играете с детето си, разхождате се с кучето, седите на пейка в парка, наслаждавайки се на почти пролетното време, рисувате, взимате си отпускащ душ или ароматна вана – насочете вниманието си към това, което правите. Присъствайте в преживяването тук и сега, не оставяйте момента да отлети незабелязано. Така живеете в настоящето, което е в основата на идеята за mindfulness.

Вашите 10 минути

Може и да са 15 минути – както ви харесва. Намерете тихо и удобно място. Изключете целия шум, всичките известия от социалните мрежи, сякаш светът спира за миг. Седнете удобно и останете сами със себе си, като се стараете да сте неподвижни. Забавянето по този начин, ако го правите всеки ден, помага да се създаде усещане за пространство, за простор в живота ви. Затова и някои наричат тази техника „въздишка на тялото“. В резултат се наблюдават нови възприятия, появяват се нови решения на стари проблеми (защо не?) и изплуват нови възможности.


Текст: Десислава Найденова – Вичева

Снимки: Unsplash

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Жилетка от VALENTINO

Жилетка от VALENTINO Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Черна миди рокля от SERGIO HUDSON

Черна миди рокля от SERGIO HUDSON Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Боти от SEE BY CHLOÉ

Боти от SEE BY CHLOÉ Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Яке от SAINT LAURENT

Яке от SAINT LAURENT Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Облечете се забележително за страхотната седмица, която ви предстои.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ