Нутриционистът Надя Петрова за захарта, без която (не) можем

x

Надя Петрова може би няма нужда от представяне. И все пак: възпитаник на Канадското училище по натурално хранене, член на Европейската асоциация за клинични нутриционости и автор на няколко книги, посветени на връзката между храната и здравето.

Харесваме Надя, защото това, което споделя, е винаги практично. Подкрепяме и нейната философия – че ние контролираме съдбата си и че единствено ние можем да я насочим накъдето желаем. В наши ръце е да променим начина, по който се храним, чувстваме, живеем, като правим информирани избори. Всеки ден.

През януари се фокусирахме върху детокса. Темата, по която разговаряме с Надя този месец, е захарта. Наистина ли е толкова вредна захарта, кога е вредна, с какво можем да я заменим, за да постигнем баланс, и какво означава абревиатурата AGE, когато коментираме захарта – ще разберете в следващите редове.



Как пиеш кафето си – със или без захар?

С подсладител, който не е захар (усвихва се). Дълги години добавях мед или кокосова захар към кафето си, но в момента спазвам периодично гладуване и използвам подсладители без захари и с 0 калории в кафето, като стевия, еритритол, ксилитол и т.н.

Сладка или солена закуска?

Без закуска, от 10 години насам. Както споделих, спазвам периодично гладуване, като се старая да е минимум 16 часа, което означава, че първото ми хранене за деня е на обяд. Закусвам само когато съм на почивка и обикновено е бъркани яйца със зеленчуци, тоест солена.

Вредна ли е захарта и всъщност колко е вредна?

Вредна е излишната захар, тази, която ни идва в повече. Проблемът е въпросната калкулация – кога е в повече… Стандартизираният оптимален прием се изчислява с термина Гликемичен товар (G-load), който не бива да надвишава 100 на ден. Тоест, изчислявайки G-load на всяко ястие, комбинацията от всички хранения за деня не бива да е повече от 100. За пример:

  • чаша вино има G-load от 10
  • чаша газирана напитка може да стигне 40
  • 1 кроасан е 17

В сайта ми има статия по темата, както и таблици с G-load на различни храни. Можете да ги видите ТУК.



Какво се случва в тялото ни, когато консумираме захар? Има ли всъщност разлика между бялата и кафявата захар?

За съжаление, остаряваме по-бързо… Всъщност научно доказано е, че излишната захар в кръвта може да насърчи процес, наречен „гликация“, който на свой ред прави нещо много неприятно за нас – състарява ни.

Когато се храним, тялото разгражда приетата храна на определени елементи и въглехидратите се разграждат до захари като глюкоза и фруктоза. Понякога обаче, особено когато става въпрос за момичета над 30 и когато консумираме прекалено много захарни или високогликемични храни, тези захари реагират с протеините и мазнините по абнормален начин, като произвеждат вредни молекули, наречени „advanced glycation endproducts“, откъдето и английският акроним – AGE. Този процес се нарича „гликация“ и изобщо, ама изобщо не е красив. Защото колкото повече AGE имаме в тялото си, толкова по-бързо остаряваме.

По отношение на бялата и кафявата захар – не, абсолютно еднакви са, с еднакъв гликемичен индекс (65).



В кои храни и продукти има „скрита захар“?

За съжаление, в много, и то не само в познатите ни – газирани напитки например, ами и в такива маркирани като „здравословни“, като мюсли и готови закуски, подсладени млека (вкл. ядкови), дресинги, енергийни напитки, различни сосове и т.н.

Колко захар е здравословно да приемаме на ден?

Ако се върнем на общоприетия Гликемичен товар (G-load), до 100 на ден.

Как да разберем, че в диетата ни има „твърде много захар“?

Въпрос на калкулации е, но ако човек отдели време и го направи няколко пъти, след това става сравнително интуитивно. Нещата, с които да внимаваме, защото с тях лесно се „предозира“, са, разбира се, всички десерти, но и повечето въглехидрати (тестени изделия, ориз и т.н.), както и алкохолът.



Захарта ли е основната причина да качваме килограми?

Това е индивидуално и зависи от ДНК-то ни, някои хора метаболизат захарите по-добре от други. По-скоро бих казала, че качваме килограми от прекалено много храна.

Как можем да я ограничим? Има ли лесен начин или трикове, които би споделила с нас?

Да, има. Ще намеся друг термин, който е по-познат – Гликемичен индекс на храните. Гликемичният индекс (G-index) е класификация на въглехидратите по скала от 0 до 100 в зависимост от степента, до която те повишават нивата на кръвната захар (глюкоза) след хранене.

Храни с висок G-index са тези, които бързо се усвояват, абсорбират и метаболизират и водят до значителни колебания в нивата на кръвната захар. Въглехидратите с нисък G-index пък произвеждат по-малки колебания в кръвната захар и нивата на инсулин и се водят за една от тайните за дългосрочно здраве и красота.

Като цяло храните с индекс под 55 се водят по-добри и с по-малко захари. В графата влизат кокосовата захар и подсладителите, които добавям в кафето си, повечето зеленчуци (без картофи и цвекло), някои плодове, леща, зелен боб, грах, нахут и от зърнените – елда, киноа, ечемик, булгур и овесени ядки. Така че ако човек обикновено се придържа към тях в ежедневието си, няма да сбърка.



Кои заместители на обикновената захар би препоръчала и в какви количества?

За повечето хора най-лесният заместител е кокосовата захар, има Гликемичен индекс от 35, което е перфектно и е лесна за използване във всякакви рецепти.

С плодове можем ли да прекалим?

Да, ако са високогликемични, такива са сушените плодове, диня, ананас, папая и подобни.



Защо се нахвърляме на сладкото, когато сме тъжни или под стрес, и какво ще ни посъветваш да направим следващия път?

Сложен въпрос, който има отношение по-скоро към психологията, но това, което се опитвам да правя, е просто да не поддържам сладко вкъщи. Така няма на какво да се нахвърлям, дори и да искам и е доста по-лесно.


Текст: Десислава Найденова – Вичева

Снимки: личен архив/Pexels

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Какво ново

Асиметричен блейзър от ALEXANDER MCQUEEN

Асиметричен блейзър от ALEXANDER MCQUEEN Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Обувки на висок ток от SAINT LAURENT

Обувки на висок ток от SAINT LAURENT Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини пола от ETRO

Мини пола от ETRO Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Дънки от FRAME

Дънки от FRAME Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Ех, този вечен тренчкот!

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ