От всички суперхрани, които познаваме, няма да сбъркаме, ако кажем, че хлорелата е по-по-най-супер. Неслучайно ацтеките са я консумирали под различна форма още преди стотици години. Днес, заедно със спирулината, хлорела притежава ценното качество да подобрява храненето в етап от живота ни, когато повечето хранителни източници стават с все по-влошено хранително качество.
Какво представлява?
Хлорела е зелено едноклетъчно водорасло, което съдържа голямо количество протеини и всичките осем есенциални аминокиселини.
Защо е толкова ценна?
Защото оказва благоприятно въздействие върху здравето на целия организъм. Тя съдържа 60% белтъчини и е богат източник на ДНК и РНК – нуклеинови киселини, които осигуряват нормалния клетъчен метаболизъм и регенерация на клетките. В състава на хлорела влизат над 20 витамина и микроелемента, включително витамините В1, В2, B6, B12, бета-каротин, E и K, а също и желязо, цинк, фосфор, калий, сяра, мед, кобалт, йод, калций и магнезий.
За какво помага?
Ползите от употребата на хлорела са многобройни. Редица изследвания доказват, че тя е високоефективна, когато говорим за детоксикация на тежки метали. Хлорела отлично пречиства от живака, с който организмите на повечето хора са замърсени (замърсяването с живак често може да се дължи на стари зъбни пломби или ваксини или като следствие от консумирането на океанска риба със съмнително качество).
В източните страни микроводораслото е широко прилагано заради детоксикиращите му свойства. Освен това хлорелата има важното качество да подпомага организма ни при усвояването на магнезий – елемент от изключителна важност за правилното функциониране на сърцето. Наличието на хлорофил в хлорелата, пък я прави добър помощник при лечението на анемия и образуването на червени кръвни телца. Наричан неслучайно „храна за мозъка”, хлорофилът подпомага оросяването на този важен човешки орган. Водораслото се прилага също така и за нормализиране нивото на кръвната захар, при лечението на рак и за понижаване киселинността на тялото.
Не на последно място тази суперхрана притежава потенциала да укрепва имунната ни система и да ни предпазва от бактериални и вирусни инфекции. Хлорела е безценен помощник и за правилното функциониране на стомашно-чревната система. Освен това се използва, както при лечението на язви, колит и болест на Крон, така и за предпазва от тях.
Текст: Fashion Inside
Снимки: Press