Време е да се разделим: 5-те най-често срещани модни предразсъдъка

x

Вероятно всеки от нас има своите предпочитания за тип дрехите, очаквания към качеството, както и естествено – любими магазини и брандове. А заедно с това и поне едно предубеждение към нещо конкретно от модния свят. Всъщност модните предразсъдъци в действителност могат да бъдат изключително лоши съветници и силно да повлияят на стилната ни преценка. Как да не го позволим – като знаем кои са и в какво се изразяват! Днес ви разказваме за 5-те най-често срещани модни митове и предразсъдъци, които определено не заслужават да ги водим с нас по магазините…


 

View this post on Instagram

 

A post shared by @community_fendi


Висока цена = високо качество

Общоприето е високата цена на даден артикул да бъде гаранция и за неговото високо качество. Или не съвсем! Определено съотношението между цена и качество може да бъде водещо при избора на някаква техника, нови мебели или дори хотел за ваканция, но при дрехите нещата не стоят по съвсем същия начин. Просто всеки има собствени разбирания за думата „качество”, както и различни прагове на „скъпо”. Оттам насетне следва, че за едни ще бъде важна материята, за други кройката, за трети мястото на производство, а четвърти ще са убедени (вероятно изпитвайки ги във времето), че определени марки си заслужават високата цена, на която се продават. И всички са прави… за себе си. Защо тогава твърдението, че високата цена е еквивалент на високо качество, да бъде предразсъдък? Ами защото качествена материя е памукът и е повече от вероятно да намерите (например) блуза от памук на половината от цената на друга, изработена от синтетична материя. Разликата е в това, че синтетичните материи обикновено стоят „по-ефектно”, мачкат се по-малко и понякога изглеждат по-скъпи. И са по-скъпи. Дали са и  по-качествени? Въпрос на разбирания и приоритети.

Ниска цена = ниско качество

Обратният ред очаквано е: „щом е евтино, значи не е качествено”. Тук може да се съгласим една идея повече, но отново – зависи! Факт е, че има дрехи, обувки и аксесоари на ниски цени, които определено не си заслужават и малкото пари, които бихте дали за тях. Неправилно обаче е да се водите само по цената, като определящ фактор за качество. Бърз пример можем да ви дадем с магазините за дрехи втора употреба, там често е възможно да намерите маркови дрехи (понякога дори с етикет) на символични цени. Това не ги прави по-малко качествени, нали? Ако трябва да ви дадем съвет, то той е да не поставяте цената като водещ критерии, без значение откъде пазарувате – премерете това което сте харесали, пипнете материята, разгледайте шевовете, прочетете етикета и вижте състава… качеството не винаги се измерва правилно с цифри! А и цената няма да ви накара да об(л)ичате повече или по-малко дадена дреха, нали?

„Дадох (много) пари за това“

Докато сме на темата за стойността на дрехите, много непрепоръчително е да се насилвате да носите дадена дреха, която вече не чувствате като своя, само защото преди някакво време сте дали (обикновено малко повече) пари за нея. Има стотици причини да не ви се носи/харесва нещо, което сте купили дори и предходния месец и съвсем не е нужно да го правите. И не, не трябва да го пазите, защото „ще ви потрябва“, „може да решите да го носите“, „все пак май не е чак толкова лошо“. Дали сте пари и тези  пари или поне част от тях може лесно да си възвърнете, като продадете въпросната дреха в някоя от десетките онлайн платформи. Или като я подарите на приятелка, която знаете, че ще й се радва и ще я носи. А защо не и да я дарите? Определено това са много по-добри варианти, отколкото да остане в дъното на гардероба. Не се страхувайте да се отърсвате от това, което ви носи дори и най-малките негативни емоции… при това не само по отношение на модата!


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Trendencias (@trendencias)


„Модерно е, всички го носят“

Щом дадено нещо се превърне в тренд, то веднага се появява и под някаква форма във всички магазини. После логично и по всички улици… Мода, какво да се прави. Това, че дадено нещо в момента е актуално, обаче далеч не означава, че вие трябва да го носите, особено ако не се харесвате с него. Може точно този принт да не подчертава добре извивките на тялото ви, токът на точно този тип сандали да ви е неудобен или така и да не може да се възприемете с дължината на това сако… Не се притеснявайте, не се случва само на вас! Повече от нормално е не всяка тенденция да припознавате като своя. Пък не е и нужно, така или иначе само след месец-два ще се появи нова! Купувайте си това, в което се харесвате и чувствате добре и се водете от правилото, че „щом е в магазините, то значи е модерно”. Наистина – модерно е!

„Това прилича на…“

За финал оставихме „любимия” ни предразсъдък, който редовно ни се налага да опровергаваме пред приятелки. Той гласи: „Това прилича на… халат, пижама, палатка, чувал (и все в този ред на мисли)” или „С това ще приличам на… тиква, морков, зелка (и други разообразни плодове и зеленчуци). Сравнението се променя всеки път, спрямо цвета, материята и кройката на конкретната дреха и обикновено няма нищо общо нито с халат, нито с пижама, съвсем не с морков и още по-малко пък с палатка, но има много общо с предразсъдъците. Тук до голяма степен можем да кажем, че влияние оказва и балканската народопсихология, без да искаме (и осъзнаваме) още от деца чуваме подобни сравнения не само по отношение на дрехите. Какво можем да направим ли? Ами просто да ги „забравим” и да приемем, че „това сатенено кимоно е страхотно и в никакъв случай не прилича на халат” , а ако някой все пак реши да го оприличи на това, то чудесно – това е любимият ни моден халат за градски разходки!


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Urban Kimono (@urbankimonoofficial)


Е, уважаеми господа Модни Предразсъдъци, не ни беше особено приятно да ви познаваме и още по-малко да общуваме с вас, затова взехме решението да се разделим. Знаем, че подобно на всяка друга раздяла и тази ще бъде трудна, но съвсем не защото ще ни липсвате. Ще се радваме, ако повече не ни търсите и притеснявате, защото възнамеряваме да бъдем щастливи, смели, дръзки и различни  – все неща, за които вие ни ограничавахте. Сега отиваме на първия си шопинг без вас, предразсъдъци…


Текст: Ани Георгиева

Снимки: Instagram

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Голи рамене в горещ ден.

Ако сте пропуснали
Най-четени