Да повървим!

x

 

Още Хипократ е казал следното: „Гимнастиката, физическите упражнения и ходенето трябва да влязат в ежедневния бит на всеки, който иска да съхрани работоспособността си, своето здраве и пълноценния си радостен живот.“  А още от древността ни е завещано правилото, че „движението е живот“, но за съжаление, с всяка изминала година ние се движим все по-малко и по-малко. Сутрин отиваме с транспорт на работа, в офиса седим през целия ден, а вечер – след като се приберем, отново засядаме или пред телевизора, или пред монитора. През почивните дни сме на масата в кафенето заедно с приятели, след това се настаняваме на седалката в киното…  Резултатът е обездвижване и всички произтичащи от него последствия! А изход има и той е много лесен – ходене с бързи крачки.

 


 


Канадски учени поканили за участие в експеримент 128 доброволци, които водят заседнал начин на живот, които разделили на две групи. Първата започнала да тренира във фитнес, а втората да се занимава с бързо ходене. Интензивността на натоварването и за двете групи била изчислена така, че количеството на загубена енергия да бъде еднакво. В резултат – след половин година здравето на занимаващите се с ходене значително се подобрило, сравнено с това на трениращите в залата.  Трябва да се отбележи факта, че с подобни изследвания са се занимавали специалисти и от други страни. Всички единодушно са достигнали до извода, че ходенето е много по-полезно за сърцето, отколкото силовите упражнения.

Към плюсовете на бързото ходене трябва да добавим и това, че то помага за отслабване, а също така подпомага добрата осанка. Като следствие от него се натоварват множество от мускулите в организма, в това число и сърдечния, което води до съкращаване на необходимото време за достигане на хранителните вещества и кислорода до клетките на организма. Според някои изследвания това ходене укрепва нервната система и имунитета. Дамите, най-вероятно, ще се изкушат и от факта, че „пешеходството“ променя кожата – прави я да изглежда по-свежа и по-стегната.  А някои учени дори твърдят, че хората, които ходят всекидневно, практически никога не страдат от склероза. Е? Нужни ли са ви още доводи, за да започнете?


 


Ако вече сте решили да се присъединитге към армията на ходещите, трябва да знаете няколко важни неща:

1. Препоръчва се да започнете да се занимавате с ходене през пролетта, лятото или ранната есен. По този начин организмът ви вече ще е привикнал и зимата няма да стане препятствие за вашите пешеходни разходки.

2. Специалистите препоръчват да отделяте на оздравителното ходене по 40-45 минути, 3 пъти седмично. Както е известно натоварването след тренировка, независимо от нейния характер, действа върху организма около 48 часа. Ето защо, ако след две денонощия не го натоварите отново, ефектът от заниманието със спорт пропада.

3. Най-подходящо е да се разхождате или около един час преди вечеря, или около час и половина-два след нея. През почивните дни, ако не е горещо, спокойно може да преместите „тренировката“ или два часа преди обяд, или два часа след него.

4. Предвид начина ни на живот, едва ли всеки от нас би могъл да намери специално време за ходене.  Ето защо се научете да се възползвате от всяка подходяща за целта възможност.  Например, отивайки на работа, слезте от превозното средство две или три спирки преди вашата и извървете с бързи крачки останалото разстояние.  Друго подходящо място за „тренировка“ са стълбищата. Най-подходящият вариант е едното от тях да извървявате в бавно, а другото в бързо темпо.

5. Лекарите препоръчват да съгласувате ходенето с дишането по следната схема: 4 крачки – вдишване, 4 крачки – издишване.

А сега заредете в плейъра си онази песен на рокаджийката Милена, в която се пееше, че трябва всекидневно да се ходи пеша и напред. Приятно ходене!

Текст: Марио Трифонов

Снимки: Unsplash

Вижте още:

Предимствата на добрия сън

Коя е любимата ви поза? Нека някой приятел ви снима в нея!

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Мини рокля от GUCCI

Мини рокля от GUCCI Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Късо яке от ALEXANDER MCQUEEN

Късо яке от ALEXANDER MCQUEEN Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кожени сникърси от NEW BALANCE

Кожени сникърси от NEW BALANCE Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Пуловер от мериносова вълна и кашмир от ALTUZARRA

Пуловер от мериносова вълна и кашмир от ALTUZARRA Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Днес сме слънчевото петно в градската среда.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ