Предимствата на добрия сън

x


„Сънят е необходим философски процес, както яденето и дишането”, казва Ана Крийгер, директор на Center for Sleep Medicine и професор в Weill Comell Medical College. И допълва, че изкуствената светлина от телевизори, телефони и компютри, на която се подлагаме непрекъснато, може значително да навреди на процеса.

Защо точно философски? Може би, защото зад физиологичната му функция се крие далеч по-дълбока такава, която засяга не само доброто състояние на тялото, но и на ума. За да открием перфектното си време за лягане, тя препоръчва да извадим 8 часа от сутрешното време, в което се събуждаме без аларма.

Освен върху бистрия ум и отпочиналостта на тялото, добрият сън влияе и на още няколко фактора. „Сънят е здраве”, а следващите редове разглеждат конкретните му предимства.

Подобрява паметта

Счита се, че комбинацията между БДО (фаза на съня, която се характеризира с бързо движение на очите) и SWS (бавна вълна на съня, по време на която тялото се възстановява и подобрява имунната си система) играе решаваща роля в запаметяването на информацията, придобита през деня.

Грижи се за теглото

Два от хормоните, свързани с апетита – лептин и грелин, могат да определят колко сме гладни. Те реагират най-много на липсата на сън и всъщност са противоположни един на друг. Грелинът, произведен в стомаха, стимулира апетита. А хормонът лептин, произвеждан от мастните клетки, намалява апетита след добро хранене. Недостатъчният сън вечер сериозно разстройва прецизния баланс на двата хормона и се оказва, че безсънието повишава апетита, а той, на свой ред, може да повиши и теглото.

Помага на сърцето

Достатъчният сън е свързан с намаляване на холестерола и кръвното налягане. Крийгер твърди, че не е ясно как се получава взаимодействието, но според нея се дължи на сложната хормонална игра, която може да помогне на сърдечно-съдовите заболявания.

Прави ни по-щастливи

Чували сме, че когато нещо ни ядоса, трябва да преспим една вечер с мисълта за него и да вземем решение на следващия ден. Това е не само, защото ще бъдем по-спокойни и до някаква степен ще ни е минало, но и защото добрият сън влияе на емоциите и настроението ни, като ги поддържа в добра форма.

Текст: Fashion Inside

Снимка: Unsplash

Вижте още:

Време е за сън! Цветовете, които ни приспиват

Седемте сутрешни практики, които помагат за добро утро и добър ден

Здравето минава през стомаха. 5 комбинации от храни, полезни за организма

Седемте съвета, които ще сбъднат новогодишните ви обещания

 

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Бански Audrey от Sun Diva

Бански Audrey от Sun Diva Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Къси дънки от SAINT LAURENT

Къси дънки от SAINT LAURENT Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кимоно Hanna by SUN DIVA

Кимоно Hanna by SUN DIVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Цял бански костюм RITA от Sun Diva

Цял бански костюм RITA от Sun Diva Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Любимата ни пола солей, комбинирана с още по-любимата ни бяла риза.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ