Детокс – кажете „да” на новото си аз! (част 2)

x

detox


Продължаваме с поредицата, в която ви разказваме какво представлява детокса, как се натрупват токсините в организма ни и как можем да ги прочистим. С малка помощ от наш доверен нутрициолог.

Как токсините влияят на здравето ни?

Нека погледнем отблизо как токсините афектират здравето ни! Фокусът е върху ph-то на кръвта. Това е киселинно-алкалният баланс на кръвния поток в нашето тяло. При раждането ни и когато сме здрави, ph-скалата е неутрална (около 7,36). Но когато сме изложени на токсини (киселинни субстанции) ежедневно, с течение на времето ph-то на кръвта ни бива нарушено и става по-киселинно (пада под 7,36). В този момент тялото ни е в състояние на киселинност и ставаме уязвими на заболявания, инфекции или в крайни случаи – на ракови болести. Други здравословни усложнения са високото кръвно налягане, повишения холестерол, артрита, проблемите с черния дроб и бъбреците, сърдечните заболявания и болестта на Крон. Едва 5% от заболяванията и неразположенията могат да бъдат обяснени с генетиката, останалите 95% са следствие от житейските ни навици и средата в която живеем, а тя за съжаление е 80% киселинна. Благодарение на детокса ph-то на кръвта ви може да се върне до неутрално или в най-добрият вариант алкално ниво, където според науката е невъзможно да станете жертва на болест или инфекция, а раковите клетки не могат да се развиват в алкална среда.


detox3


Как токсините влияят на способността ви да изгаряте мазнини и да отслабвате на желаните места?

Кой орган е отговорен за изгарянето на мазнини? Черният дроб. Това е най-важният орган в нашето тяло: Една от основните функции на черния дроб е да разгражда мазнините на захари, а захарта е онова, което ни дава енергия и кара мускулите да функционират. Процесът, при който разграждаме мазнините, никога не се променя, но той може да бъде афектиран и причината за това е онази малка система, която се намира под мастните клетки и се нарича лимфна система. Основните ни лимфни възли се намират около брадичката, горната част на ръцете, стомаха, ханша, бедрата, а при жените и зад коленете. Има 180 лимфни възли в мъжкото тяло и 240 в женското. Сигурни сме, че всеки от вас би искал да свали килограми точно на тези места: брадичка, горната част на ръцете, стомах, ханш, бедра. Нека погледнем взаимоотношенията между тези две неща и да открием защо тези области са наша грижа.

Ежедневно сме изложени на токсини, а те се натрупват в лимфната ни система, а тя от своя страна ги изпраща към черния дроб, защото втората му основна функция е да чисти тялото. Когато черният дроб е претоварен и пълен с токсини те просто не стигат до него и почват да се натрупват в лимфните възли, които в случая действат като склад, но за съжаление и те самите имат ограничен капацитет и не могат да задържат голямо количество токсини. Те започват да преливат и точно това се случва с тялото ни – токсините преливат и атакуват мастните клетки.


healthy and junk food concept - woman with fruits rejecting hamburger and cake


Как токсините афектират клетките на организма?

Те ги окисляват, подобно на ябълка… Ако я срежете на две половини и я оставите за момент настрани, какво се случва? Тя става кафява и изсъхва пред очите ви. Същият окислителен процес настъпва и при мастните клетки. Те биват окислени от токсините. Организмът не може да позволи това да се случи, защото се нуждае от мазнини за енергия. Така че онова, което той прави, за да защити мастните клетки, е да изпраща вода, защото водата е естественият защитен механизъм на организма и ако нещо се обърка, тя веднага предпазва.

Перфектният пример за това е изкълчването на глезена. Какво се случва? Той се изпълва с вода и подпухва, защото водата служи за защита на глезена от допълнителни увреждания. Същата защита получават и клетките ни, намиращи се в близост до областта на лимфните възли, когато се изпълним с токсини. Не можем да го почувстваме, но е така.


detox2


Лесен тест за проверка – Хванете предмишницата си и докато я притискате, докоснете близо до притиснатото място. Потреперва ли то или се измества? Не, но ние нямаме лимфни възли в областта на предмишницата. Ако направите същия тест в областта на стомаха, ще го усетите мек като вода. Вече разбирате защо задържате вода. Заради токсините!

Погледнете проблема, който възниква, когато задържате вода. Черният дроб отделя ензим, разграждащ мазнините, но той не може да получи достъп до мазнините в тези основни области, защото токсините и водата не позволяват да се достигне до мазнините и тези ензими се насочват към местата, където няма лимфни възли (лицето, долната част на ръцете и краката). Колко от вас са забелязали, че намаляването на теглото започва най-напред в тези области? Ето защо изгаряте мазнини много бавно, но не и в желаните области. Резултатът е забавен метаболизъм, повишена неудовлетвореност, понижено самочувствие и дори желание за отказване.

Следете страниците на Fashion Inside. Продължаваме темата всеки четвъртък, за да ви дадем най-добрата информация и гледна точка, с която да стартирате своята нова програма за по-хубав и здравословен начин на живот.

Вижте още: част 1 и продължението ни – част 3част 4 и част 5

Текст: Fashion Inside

под ръководството на нутрициолог Георги Георгиев

Снимки: Press

Вижте още:

СЪВЕТИТЕ НА ЕКСПЕРТИТЕ ЗА ДЕТОКСИКАЦИЯ

СМУТИ ФИЕСТА ЗА ЗДРАВОСЛОВЕН СТАРТ НА ДЕНЯ

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Блейзер от BALMAIN

Блейзер от BALMAIN Може да купите от тук  

Препоръки от седмицата

Дамска чанта от VALENTINO

Дамска чанта от VALENTINO Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сандали от CHRISTIAN LOUBOUTIN

Сандали от CHRISTIAN LOUBOUTIN Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Елек от PETER DO

Елек от PETER DO Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Бежовото – една стилна вселена.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ