Детокс – кажете „да” на новото си аз! (част 3)

x

DETOX5


Продължаваме с поредицата, в която ви разказваме какво представлява детокса, как се натрупват токсините в организма ни и как можем да ги прочистим. С малка помощ от наш доверен нутрициолог.

Решението
Това, от което имаме нужда, е нещо натурално, чисто и лесно за приемане през устата или кожата (защото тя е най-големият орган в тялото ни).

Едно от най-добрите решения са водораслите. Не става дума за това да плувате всеки ден в океана или да ядете салати с морски дарове или суши в огромни количества. Необходимо е само да са достатъчно концентрирани, за да са ефективни. Как мислите, може ли рибата да оцелее в среда с повишена киселинност? Не. Кое я поддържа жива, въпреки тоновете токсични отпадъци и отпадните води от канализацията, които изхвърляме ежедневно в океана? Водораслите. Те съдържат 97% алкали и ако си спомняте как изглежда киселинната скала, организмът ни не може да влезе в контакт с хронично заболяване, когато се намира в алкална среда, но ако е в киселинна, той е податлив на 95% от болестите.

Как да го приложим?
Има няколко начина за детокс, но днес ще се спрем на два от тях: вътрешен и външен (с помощта на вани и масла, които проникват през кожата). Ако искате да стане по-бързо, можете да използвате специалните продукти, педлагани на пазара. Уверете се само, че са натурални и не съдържат никакви изкуствени субстанции.  Добрата детокс програма има три етапа: прочистване, поправяне и ревитализиране.


DETOX2


А ако не бързате с детокса и искате да пречистите тялото си по-бавно, винаги можете да го направите с вода и високоалкална храна, предимно зелени зеленчуци и плодове. Ето и какво трябва да знаете за храната:

Храните
Съществуват три основни групи храни: въглехидрати, протеини и мазнини. Имаме нужда от всяка от изброените групи в хранителния си режим. Но в какви количества? В какви пропорции?

Въглехидратите са ни нужни, защото са основен източник на енергия и стабилизират нивата на инсулин в кръвта ни. Протеините пък поправят и регенерират клетките ни, изграждат мускулите и увеличават изгарянето на мазнини. Мазнините служат за удовлетворение, смазване и защита на ставите

Какво е най-доброто съотношение между трите хранителни групи? Най-правилно е да заложим 40% на въглехидратите, 30% протеини и 30% мазнини. Това съотношение се основава на изследване, отличено с Нобелова награда, и е доказало ефективността си за бързо и ефективно изгаряне на мазнините. Това се равнява на 100% от необходимата за организма ви храна и в това всички се различаваме.


DETOX4


Качеството на приеманата храна
Нека започнем с въглехидратите! Кои от тях определяме като добри? Тъй като те се храносмилат по-бавно, въглехидратите бавно отделят захар в кръвта и поддържат нивата на захарта за по-дълги периоди. Кои въглехидрати са лоши? Тези, които се усвояват бързо и които освобождават бързо и в големи количества захар (което води до повишаване на нивата на кръвната захар). Това води до освобождаването на инсулин, който стимулира мастните клетки да абсорбират излишната захар и причиняват повишаване на теглото, без да споменаваме за катастрофата в енергийните нива, както и спадането на нивата на кръвната захар. Най-добрият начин да запомните кои от тях са полезни и кои – вредни е като запомните, че всички продукти, създадени от човека са вредни, а създадените от природата – добри.

Кои протеини можем да определим като полезни? Немазното месо, пуешкото, пилешкото, рибата, тофу, соята и белтъка. А кои са вредни? Червеното месо, агнешкото, свинското, говеждото, бекона, салама и пастърмата. Най-лесният начин да ги запомните е като имате предвид, че продуктите от животните, ходещи на два крака, са полезни, а онези от животните, ходещи на четири крака, са вредни. Основната разлика между протеините, които консумираме, е в количеството мазнини в тях. Добър избор са бедните на мазнини животински продукти.

По отношение на мазнините, полезните са растителните мазнини (маслини, авокадо, ядки, семена, зехтин), а вредни са маргаринът, маслото, сиренето, свинската мас. Най-добрият начин да запомните добрите и лошите мазнини, е като имате предвид, че вредните мазнини се втърдяват, а полезните – не.


DETOX3


Количеството на храната
Колко храна трябва да приемаме на едно хранене? Как да преценим големината на порциите си? За целта използвайте дланите си, колкото е и големината на стомаха ви.

От благоприятните въглехидрати не можете да приемате количество повече от 2 юмрука. За неполезните въглехидрати – не повече от 1 юмрук. Избирайте винаги само от единия или от другия вид, но никога и от двата! За протеините използвайте дължината и дебелината на дланта на ръката си. Две длани за добрите въглехидрати и една – за неблагоприятните. За благоприятните мазнини използвайте като мярка средата на шепата си, а за неблагоприятните – върха на палеца си.

Колкото до комбинирането на храните, имайте предвид, че не е препоръчително да ядете на едно хранене полезни и вредни въглехидрати и всички меса, съдържащи вредни въглехидрати.

Вземайки предвид качеството, количеството и правилното комбиниране на храните, обръщайте внимание и на честотата на храненията си. Това оказва влияние на метаболизма ни. Ежедневно организмът ни се нуждае от определено количество калории, за да функционира правилно. Числото за това се определя от вашето телесно тегло – мускулите, костите, органите и съединителната тъкан.

Още за това ще ви разкажем следващия четвъртък. Очаквайте продължението, за да разберете повече.

Вижте още: част 1, част 2 и продължението ни – част 4 и част 5

Следва продължение…  

Текст: Fashion Inside

Под ръководството на нутрициолог Георги Георгиев

Снимки: Press

Вижте още:

СЪВЕТИТЕ НА ЕКСПЕРТИТЕ ЗА ДЕТОКСИКАЦИЯ

КОЛКО ТОЧНО ДИЕТИЧНИ СА ЗЕЛЕНИТЕ ХРАНИ ВСЪЩНОСТ

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Блейзер от BALMAIN

Блейзер от BALMAIN Може да купите от тук  

Препоръки от седмицата

Дамска чанта от VALENTINO

Дамска чанта от VALENTINO Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сандали от CHRISTIAN LOUBOUTIN

Сандали от CHRISTIAN LOUBOUTIN Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Елек от PETER DO

Елек от PETER DO Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Игра на принтове.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ