Есенен бърнаут и как да се отървем от него

x

Казват, че ако обичаш това, което правиш, няма да има нужда да работиш нито един ден в живота си, но…

November rain…

Гледайки през прозореца времето навън, това ни идва наум. Велика песен на Guns N’ Roses, която даже си пуснахме за саундтрак на деня ни, но изобщо не се почувствахме по-добре.

Честно казано, напоследък често се оказваме демотивирани. И не само времето през есента е виновно за това, макар че допринася значително.

Добрата новина? Обяснение за всичко си има, както и начини, по които да се справим.Какво е „есенен бърнаут“?

Терминът „есенен бърнаут“ се отнася до чувство на умствено, физическо и емоционално изтощение по време на преходния сезон. Въпреки че може да произтича от неща като сезонно афективно разстройство (SAD, сезонна депресия), то често е пряк резултат от повишения натиск и изисквания, които противоречат на нашия биологичен часовник на тялото.

По-хладно време, по-кратки дни и повече часове на закрито. Липсата на физическа активност и слънчева светлина не само може да повлияе сериозно на енергийните ни нива, но и да ни кара да се чувстваме демотивирани. Безпокойството от прехода е много реално и промяната в сезона и климата може да е предизвикателство за тези, на които им е трудно да се справят с промени.Признаци, че страдате от есенен бърнаут

 – Чувствате се демотивирани и изтощени

Ако се страхувате от това, което е в календара ви, трудно изпълнявате задачи и се чувствате претоварени буквално от всичко, вероятно страдате от есенен бърнаут. За разлика от нормалната умора, бърнаутът от изтощение не може да бъде излекуван с добър нощен сън и почивката в работата няма да възстанови вашата мотивация или амбиция.

 – Апатични сте към работата си

Казват, че ако обичаш това, което правиш, няма да има нужда да работиш нито един ден в живота си, но… Въпреки че обичаме работата си и не бихме я заменили за нищо на света, понякога има дни, когато е… тегаво. Така че, ако сте вложили много страст в кариерата си, но установявате, че ставате все по-безразлични към нея или разочаровани от нея, вероятно имате бърнаут.

 – Имате проблеми със съня

Стресът води до освобождаване на адреналин и кортизол. Тези два хормона задействат реакцията на тялото „бий се или бягай“ и на свой ред ви държат нащрек. Ако се чувствате особено стресирани през деня и имате проблеми със заспиването и запазването на добрия пълноценен сън, това вероятно е вследсвие на бърнаут.

 – Станали сте раздразнителни и цинични

Цинизмът и раздразнителността са двата основни червени флага, че сте близо до бърнаут. В крайна сметка той ви прави по-податливи на негативни настроения, защото изчерпва вашите умствени, емоционални и физически ресурси. Ако сте по-песимистично настроени от обикновено, има голяма вероятност да имате есенен бърнаут.Как да се отървете от есенния бърнаут?

 – Дайте приоритет на здравословния баланс между работа и личен живот

Поддържането на здравословен баланс между професионалния и личния живот е наистина ключово за справяне с бърнаута при смяната на сезоните. Това означава да поставите граници между работата и личния си живот – да не отговаряте на имейли след определено време, да имате уикендите си изцяло за себе си и т.н.

Освен това си давайте време за презареждане всеки ден. Позволете си сутрешна тренировка или хубава закуска с чаша кафе, отпуснете се с малко четене или водене на дневник вечер след работа. Отделянето на време за себе си ще ви позволи да се освободите от стреса и от всичко, което ви притеснява.

 – Съсредоточете се върху здравето си

Здравето е богатство и естествено се чувствате по-мотивирани и се представяте по-добре на работа, когато сте здрави. Така че лекувайте бърнаута, като дадете приоритет на достатъчно сън всяка вечер, редовни упражнения, пиене на много вода и пълноценно хранене. Ще се почувствате силни и добре подготвени да се справите с всичко, което ви се изпречи, и можете лесно да предотвратите бърнаута, защото ще се чувствате добре. Освен това грижата за себе си ще ви накара да се почувствате горди, пълноценни и заслужаващи най-доброто. – Планирайте предварително

Предварителното планиране е един от най-лесните начини да облекчите безпокойството и да останете здраво стъпили на земята и спокойни по време на стрес и напрежение. Отделяйте време преди началото на всяка седмица (в петък следобед за предпочитане) и планирайте графика си за нея. По този начин ще премахнете една допълнителна стъпка за себе си сутрин – няма да се налага да се събуждате и да планирате деня си. Това ще направи старта на дните ви по-спокоен.

 – Останете свързани

Изолацията е едно от най-лошите неща за психичното здраве. Поради тази причина полагайте активни усилия да поддържате връзка с важните хора в живота си редовно. Независимо дали изпращате съобщения или се срещате лично, разговорът с другите ще ви напомня, че не сте сами.


Текст: Деси Найденова

Снимки: Pexels/Freepik

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Освен бански, не ни хрумва какво друго да облечем днес.

Ако сте пропуснали
Най-четени