Храната е нещо индивидуално – за едни доматите са елексир, за други – отрова, за едни медът е лекарство – за други – алерген…Съществуват различни теории, за това как да избираме храната си. Голяма част от специалистите препоръчват да ядем това, което ни се яде в момента – тялото само знае какво да си поиска. Според други, трябва да се придържаме само към храни, които се произвеждат на географската ширина, на която живеем – организмът тряба да получава хранителни вещества, подходящи за конкретния климат…Разпространена теория е, че е най-добре да избираме храната според кръвната група. Представителите на различните групи е необходимо да избягват някои продукти и да наблягат на други. По темата има изписано наистина много, като някои информации са противоречиви. Все пак специалистите се обединяват около някои основни неща около хранителния режим на различните кръвни групи.
Започваме с кръвна група А. Интересно е, че това са хората, които нямат необходимост от разделно хранене. Разпределението на основните хранителни вещества при тях трябва да бъде въглехидрати 60%, протеини 20%, мазнини 20%.
Според повечето специалисти представителите на кръвна група А са вегетарианци, но всъщност, някои видове меса се понасят отлично от тях. Най-добре е да избират пиле, пуешко и риба, а от дивеча – само месо от фазан. Група А добре понася морските храни – риби и морски деликатеси. Млечните продукти не са най-подходящата храна за хората от тази група, неутрални са киселото мляко, козето сирене и сирене фета, а прясното мляко трябва да се избягва. Повечето видове ядки са с благоприятно въздействие, с изключение на фъстъци, шам-фъстък, тиквено семе и маково семе. Бобовите култури са подходящи за група А, особено шареният и черният боб, грахът и лещата. Повечето зърнени храни също се понасят добре, изключение правят всякакви видове зародиши, булгур, ечемик, просо. Не се позволява консумацията на пшеница, пшенични кълнове, гранола, нишесте, грис. Останалите житни култури са неутрални. Зеленчуците са най-подходящата храна за група А, ограничения трябва да има само за чушките, доматите, маслините, картофите, кулитивираните гъби, патладжаните и зелето. Всички плодове са полезни за хората „А“ и могат да се консумират в неограничени количества, но да не се прекалява с мандарини, грейпфрут, касис, черно грозде, нар и пресни смокини. Вредни за представителите на група А са всички маринати, кетчуп, майонеза и сос Уорчестър. Лененото олио и зехтинът са най-подходящите мазнини, а е добре да се избягват царевичното, слънчогледовото и сусамовото олио. Не е разрешено да се пие бира, силни алкохолни напитки, газирани напитки и черен чай, а се препоръчват кафето, зеленият чай и червеното вино.
Ако вашата кръвна група е B, може да прочетете за нея тук.
Ако вашата кръвна група е АB, може да прочетете за нея тук.
Ако вашата кръвна група е 0, може да прочетете за нея тук.
Текст: Катя Атанасова
Снимка: Pixabay, Unspalsh
Вижте още:
Истини и легенди за холестерола