Минути за мен: Какво е Life Detox и защо е толкова важен?

x

Думата „детокс” става все по-популярна и напоследък сякаш сме заобиколени със съвети, свързани с това колко вода да пием, какво да ядем или съответно не ядем… и всичко това, с една единствена цел – да пречистим и освободим организма си от токсините. Докато обаче повече хора са съсредоточени върху физическото измерение на детокса, сякаш на малко по-заден план остава т.нар life detox или в бърз превод „детоксикиране на живота”. И буквално, и преносно това е  освобождаване на ума, ежедневието и самите нас от ненужни неща. Още по-хубавото е, че въпросното „здравословно рестартиране” може да правим сами, у дома, без строги правила, а само благодарение на няколко съвета и насоки…



Близо до природата

Едва ли ще се изненадате от това, че понякога всичко, от което имаме нужда е просто да променим местоположението си. Да изключим звука на телефона, или още по-добре – да го оставим у дома, и после да отидем на някое тихо, спокойно и хармонично място. Сред природата, например! Тишината, природните звуци и чистият въздух имат свойството да освобождават напрежението и стреса. Заведете кучето на планинска разходка, направете си пикник с децата или планирайте с приятели следващия уикенд и го прекарайте на ново място, в приятна компания, по възможност далеч от градския шум! Гарантирано ще ви хареса…

Промените са важни

И докато сме на вълна промени – спрете и се огледайте около вас. Много вероятно е работната и/или житейската рутина на ежедневието да ви е погълнала твърде много и точно това да е причината, поради която се чувствате непрекъснато уморени. Решението е лесно – променете нещо! Не, никой не говори за радикални промени, като напускането на работа, не става дума дори и за отрязване на косата. Променете маршрута за разходка на кучето ви, сменете вида чай, който пиете следобед, купете си нов чифт обувки, ако искате… Важното е да правите някакви малки промени на всичко, което се е превърнало в отегчителна рутина. Когато започнете да сменяте фокуса от всичко познато, ще си дадете възможност да откривате нещо ново, различно и вероятно интересно всеки ден. Просто трябва да опитате!



Всичко около нас

След като направите промяна с вас е време да промените нещо и около вас. За съжаление не можем сами да се справим с Глобалното затопляне, което обаче не означава да не правим малки крачки и в тази посока. Вие обаче можете да направите нещо по-малко, но все така значимо за живота си – като да се освободите от ненужните, заобикалящи ви вещи. Вероятно около вас ще откриете поне три неща, които са твърде стари, развалени са или просто са изпълнили ролята си в даден момент и вече не са ви необходими. Те може би ви свързват с някакви спомени и преживявания, ако са щастливи, то обяснимо е защо ги пазите, но ако не са или просто ви натоварват – разделете се с тях.

Здравословна дистанция

Така както с относителна лекота се освобождавате от вещите, които ви натоварват, редно е да направите нещо подобно и с хората, общуването, с които не ви носи нищо положително.  Замислете се дали някой в обкръжението ви не ви кара да се чувствате зле или комуникацията с него не е повод за стрес. Прекратете навреме подобни нездравословни отношения и подарете времето и вниманието си на хора, с които взаимно обогатявате и осмисляте животите си! Може би звучи малко крайно, но понякога трябва да бъдем точно такива – крайни!

Силата на прошката

Следващият ни съвет върви ръка за ръка с предходния. Освен да се „отърсите” от негативни и натоварващи познанства, то трябва и да се научите да прощавате на другите. Това ще ви освободи от чувството на гняв и разочарования и ще ви помогне да приемете по-лесно случилото се, за да може да продължите напред. Напълно разбираме, че това е едно от най-трудните неща и вероятно ще бъде доста по-бавно от едно щракване на пръстите, но всеки път когато мислите, че трябва – прощавайте. Така помагате най-вече на себе си!

Бонус съвет: Безценно е да се научите да прощавате и на себе си! Направили сте нещо погрешно, пропуснали сте друго, не сте постъпили по най-правилния начин – анализирайте ситуацията, разберете къде е проблемът и после… си простете. Себеобвиняването не води до нищо добро, затова не си го причинявайте!



Без вина

Споменахме чувството за вина и то съвсем неслучайно. В много случаи хората обвиняват себе си за неща, за които нямат вина, в резултат на което се чувстват депресирани и подтиснати. Помислете добре над това, което ви кара да изпитвате вина. Ако наистина имате такава, то извинете се на когото трябва, поправете това, което може да се поправи и се постарайте да не повтаряте грешката си. Когато просто си седите и се обвинявате, то това няма по никакъв начин да помогне нито на вас, нито на другите засегнати, затова – действайте навреме!

… и без критика

Още едно относително трудно за усвояване и още по-трудно за ежедневно прилагане умение е да не критикуваме другите. Приемете, че отправяйки директна критика или негативен коментар към хора, които поради някаква причина ви дразнят, всъщност не помага с нищо. Опитайте се повече да наблюдавате отстрани, да анализирате, поглеждайте нещата от различни призми и свикнете с мисълта, че хората не правят нещо с цел да развалят вашия комфорт. Те просто така разбират живота! Вие пък на свой ред ненужно се натоварвате да мислите за негативните неща, които се случват, и които вероятно няма да се променят и след вашите думи.

Бонус съвет: Ако мислите, че обратната връзка ще бъде полезна за конкретен човек, то дайте му я но под формата на градивна критика, или дори не като критика, ами като съвет или като отбелязване на факт. Обикновено помага!



Важно е, че чашата да е пълна

Много по-лесно е да гледаме нещата от хубавата им страна, да намираме щастие в малките и на пръв поглед незначителни неща и да се усмихваме често. Знаем, че бихте си казали „Лесно е само на думи!”, но съвсем не е така и зависи от всеки от нас. Разбираемо е, че никой не очаква да заживеете в розов балон, където негативните аспекти на живота са химера, но и тук, в реалния ни живот можем да бъдем малко по-оптимистично настроени. Това, за което мислите влияе под една или друга форма и на това, което правите, следователно, ако сте повече оптимисти, ще привлечете и повече положителни неща, към себе си.

Записано щастие

И за финал оставихме нещо, чисто практическо приложимо – изградете си рутината в края на всяка седмица  да записвате в специално обособен тефтер всичко положително, което ви се е случило в последните дни. С кого се срещнахте, за какво говорихте, кои теми ви бяха интересни, какво планирахте… Просто напишете мислите си такива, каквито са. Споменете си за приятно прекараното време с близките и приятелите ви; за успехите в работата; за онази приятна разходка във вторник следобед; за шумоленето на дъжда в четвъртък… Всичко, от което имате нужда са тефтер, химикал и малко време. Постепенно ще започнете да записвате все повече положителни неща, защото ще свикнете да поставяте тях на преден план, измежду спомените. Именно това е важното!


Текст: Ани Георгиева

Снимки: Unsplash

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Откраднахме ги от мъжкия гардероб.

Ако сте пропуснали
Най-четени