Най-успешните начини за справяне със стреса

x

Стресът е като електричеството – не го виждаш, но когато те удари, пораженията са големи. Истината е, че това е един от големите проблеми на работещите хора в градовете. Стресът руши здравето, социалните контакти и кариерата. Добрата новина е, че има малки, лесни неща, които може да правите във всекидневието и които значително ще облекчат напрежението. Не е задължително всеки път, когато се почувствате уморени, да тичате към СПА центъра. Може да си помогнете веднага, сами, на минутата. Ето няколко успешни и изпитани техники за справяне със стреса:


 

 


Хипнотизирайте се 

Да, звучи малко странно, но точно това имаме предвид – хипнотизирайте сами себе си. Това е състояние на пълна концентрация и ако се прави добре, може да изчисти съзнанието, да намали пулса и мускулното напрежение. Затворете очи, представете си киноекран – на лявата му страна визуализирайте  стресираща ситуация  – например много натоварен трафик. В дясната страна визуализирайте решението – например страничен път, по който минавате. Правете това пет минути по три пъти на ден.

Простете, но истински 

Простете на тези, които смятате че са ви наранили, излъгали или предали. Освободете се от постоянните вътрешни диалози с този, който ви е обидил. Престанете да си спомняте детайли от случката и да се упреквате, че не сте казали каквото трябва. Когато умът повтаря и задържа конфликтните ситуации и тялото е под напрежение. Трябва наистина да се освободите от гнева и да разберете гледната точка на другия. Прошката ви дава възможност да видите по-добре истината.

Отворете прозореца 

Дори само гледането през прозореца има релаксиращ ефект. Правени са опити в офис, в който има гледка към природа, дигитално изображение на стената и бяла стена. След стрес се оказало, че служителите, които имали природен пейзаж пред очите си, много по-бързо се възстановили от напрежението.

Купете си цветя

Растенията имат уникалното свойство да успокояват. Сложете цветя на бюрото, на масата за хранене, навсякъде.

Целувайте се

Една или две целувки на ден правят чудеса. Ще се почувствате по-желани и обичани, част от едно цяло, а това усещане за принадлежност успокоява. Психолозите препоръчват поне една десетсекундна целувка на ден, дълбока и топла, за да се чувствате добре.

Дайте си кратка почивка

Не е нужно да си легнете, за да получите пълноценна почивка. Просто станете от офис стола и направете няколко кратки упражнения за разтягане на ръцете, гърба, гърдите, краката. Психическото напрежение обикновено се чувства най-силно в областта на врата и раменете, така че обърнете повече внимание на тези зони. Дишайте дълбоко.

Не прекалявайте със спорта

Спортуването е чудесен начин да се преборите със стреса, но, внимание – тежките физически упражнения добавят стрес. Ако се чувствате изтощени до край от работния ден, по-добре не продължавайте с изтезания във фитнеса, ако пропуснете едно ходене, формата ви няма да пострада особено. Психолозите препоръчват след напрегнат ден разходка или лек джогинг, вместо  изтощителни тренировки.

Още начини за справяне със стреса прочетете тук.

Текст: Антоанета Баева

Снимка: Panasonic

Вижте още:

Есенна депресия?

Тайните ъгълчета, където се крие стресът

Още по тематаКоментари

FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Къса рокля с колан от GIVENCHY

Къса рокля с колан от GIVENCHY Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Блейзер от Max Mara

Блейзер от Max Mara Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кожена чанта от LOEWE

Кожена чанта от LOEWE Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кожени сандали от BOTTEGA VENETA

Кожени сандали от BOTTEGA VENETA Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

„Аз не се обръщам към модата, модата се обръща към мен.“ – Дафне Гинес

Ако сте пропуснали
Най-четени