От лято към есен: как да пренастроим организма си?

x


За всичко са виновни резките промени в температурите! Довчера сме тичали на плажа по бански, а днес бързаме да се загърнем в жилетка и яке. Подсмърчаме, подтиснати сме и вечно изморени. Организмът ни отслабва и вирусите бързо атакуват. Може ли да направим нещо, за да направим тази промяна от топло и светло към студено и мрачно по-плавна? Можем.

 

Колкото повече сън – толкова по-добре

По данни на Световната здравна организация зрелият организъм се нуждае от 6-8 часа сън дневно. Съществува мнение, че хората, които спят по 6,5-7,5 часа на ден живеят по-дълго. Те са тонизирани, по-продуктивни и щастливи. Разбира се, всичко зависи и от индивидуалните потребности. Ако всяка сутрин се будите с усещането за умора и слабост, то най-вероятно сънят не ви е бил достатъчен или е бил некачествен.Недоспиването влияе комплексно върху състоянието на организма: понижава се имунитета, появяват се смущения в теглото, възникват хронични болести. Недостатъкът на сън активира паник атаките и умът започва да работи в режим „опасност“: повишава се сърцебиенето, дланите започват да се потят, емоционалното състояние става нестабилно.

През есента и зимата слънчевата светлина е все по-малко. Природата по естествен път ни насърчава да спим повече, за да възстановим организма си от по-интензивния начин на живот през лятото. Постарайте се да си осигурите максимално количество сън. Лягайте по-рано, ако сутринта ще ставате рано за работа. Проветрявайте добре помещението, пийте чаша чай от лайка и мащерка или топло мляко с мед преди сън. Така ще успокоите нервната си система и ще се подготвите пълноценно за сън.Балансирано хранене за здрав организъм

Топли храни, богати на витамини. Това е, от което организмът ви има нужда през този преходен сезон от годината. С понижаване на температурите, се повишава нуждата от по-мазни и топли храни, които по естествен начин ни зареждат с топлина и уют. За щастие, есента е богата на плодове и зеленчуци, които се грижат за разнообразна и богата на витамини храна.

Започвайте деня си с плодов фреш и/или смути. Поне веднъж дневно включвайте в менюто си супа (зеленчукова крем супа, борш или пилешка чорба) и яхния. Кажете „да“ на тиквата, дюлите, ябълките, крушите, цвеклото, гъбите и  кафявия ориз. Забравете за сладоледа и студените безалкохолни напитки. Пикантните храни по естествен начин отключват вътрешната ни топлина, затова също са силно препоръчителни през есенните дни.Заредете се с щастие!

Есента е сезонът, в който най-често се чувстваме подтиснати и нещастни. Отминали са ваканцията и безметежните морски дни, слънцето отсъства, а навън е студено, ветровито и дъждовно. Все повече стоим у дома и по-рядко излизаме навън. Пониженото количество слънчева светлина води  до намаляване на тонуса ни. И до депресия. Погрижете се за доброто си настроение с помощта на повече физическа активност: спортувайте, ходете на разходки в близкия парк или в гората. Правете нещата, за които през лятото не сте имали време, а ви правят истински щастливи: да изгледате хубав филм или прочетете интересна книга, да сготвите нещо вкусно и да поканите приятели на вечеря, да се запишете на курс по танци или отидете на концерт на любимата си банда. Всичко онова, което ще ви зареди с настроение и ще намали стреса и потиснатостта.

 

Текст: Велиана Симеонова

Снимки: Press

 

Още по тематаКоментари

FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Mood Designer Sweatshirt за Нея

Напишете вашето послание тук

Препоръки от седмицата

Mood t-shirt за Нея

Mood t-shirt за Нея Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Taitinger Brut Reserva NV 750 ml с две чаши

Taitinger Brut Reserva NV 750 ml с две чаши Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Mood t-shirt за Него

Mood t-shirt за Него Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

За добър старт на седмицата!

Ако сте пропуснали
Най-четени