Пий!

x

С настъпването на летните жеги постоянно си припомняйте едно важно правило – пий! Водата е необходима на тялото за преноса на хранителни вещества и хормони, и за пречистването на всички системи. Липсата на достатъчно вода е истинско заболяване, казват лекарите. Много от оплакванията, които имаме, може да се дължат просто на липсата на вода.

 


 


Ето няколко изненадващи факта за дехидратацията, които е добре да знаете:

1. Можем да се разболеем от липсата на вода. Нещо повече, дехидратацията води до съвсем реална болка. Не винаги можем да разчитаме, че сухотата в устата ще ни подскаже, че трябва да пием. Някои симптоми, без да подозираме, се свързват точно с дехидратацията: хроничната болка в ставите, главоболието, гастритните болки често са сигнал точно за липсата на вода. Тя е необходима за извеждане на киселинния излишък от нашите клетки и когато липсва, нервите ни реагират с болка.

2. Ако си уморен, пак пий! Американско изследване доказва, че само 5% падане на нивото на водата в организма предизвиква 25–30% загуба на енергия, липса на концентрация, чувство за замайване, забавен метаболизъм, главоболие.

3. Алергиите и астмата също могат да бъдат свързани с дехидратацията. Когато тялото страда от липсата на вода, хистаминът започва да се увеличава и предизвиква алергична реакция и намаляване на имунитета. Хроничната дехидратация се свръзва с астмата.

4. Хлорираната вода не е благоприятна за храносмилането, защото хлорът, който се добавя за дезинфекция, разрушава полезната микрофлора.

5. Колко вода? Необходимото дневно количество е различно за различните хора, то зависи от ръст и тегло, ниво на активност, ниво на стрес, климат, температура, хранене. В общия случай трябва да се пие между 1,5 и 2 литра на ден или около 8 стандартни чаши за вода.

Текст: Катя Атанасова

Снимка: Unsplash

Вижте още:

11 тайни на слабите жени

Спасение след кулинарна фиеста

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Бански Audrey от Sun Diva

Бански Audrey от Sun Diva Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Къси дънки от SAINT LAURENT

Къси дънки от SAINT LAURENT Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кимоно Hanna by SUN DIVA

Кимоно Hanna by SUN DIVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Цял бански костюм RITA от Sun Diva

Цял бански костюм RITA от Sun Diva Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Понеделник в летен вариант.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ