Поставяме ново начало в начина си на живот с тези храни

x

Начинът на хранене до голяма степен определя външния ни вид. Затова внимателно трябва да подбираме продуктите, които слагаме на масата. Менюто трябва да е разнообразно, за да доставяме на организма си всичко, от което има нужда. Месото обаче не винаги е приветствано с охота заради високото съдържание на хормони, холестерол и допълнително вложени химични елементи, които увеличават неговата трайност и свеж вид. Това ни провокира да потърсим алтернативни източници на протеин… в хранителните продукти от растителен произход. Ето кои са най-необходимите и полезни от тях:



Соя. Тя е най-близка по състав до месото. Високото съдържание на белтъчини я прави достоен заместник на животинския протеин. Освен това е доказано, че тя е абсолютен враг на холестерола. Наличието на големи дози витамини и минерали като магнезий, фосфор, калий и калций я правят подходяща храна за всеки хранителен режим, особено за този, който е предназначен за отслабване. Продуктите, произведени на соева основа, се препоръчват на хора, страдащи от сърдечно-съдови заболявания, диабет, камъни в бъбреците, проблеми с жлъчката, алергии към животински протеин и т.н.



Елда. Наричат я още гречка или черен ориз, а в някои страни е позната и като черна пшеница. Това е едно от най-богатите на протеин растения, което има способността да възстановява мускулния тонус, увеличавайки издръжливостта и силата на организма. Приемът на елда е свързан с понижаване интензитета на процесите на стареене, подхранване на косата, кожата и ноктите и по-добра чревна перисталтика. Неутралният й вкус я прави идеално допълнение към основните ястия, салати и десерти. А съдържащите се желязо, кобалт, цинк, йод, фосфор и други ценни микроелементи й отреждат почетно място в менюто на вегани, вегетарианци и месоядни, заради свойството да укрепва имунитета на тялото и да повишава съпротивителните му сили.

Вижте още: Как да си приготвим: Бретонски палачинки от елда



Киноа. Освен, че съдържа голямо количество белтъчини, киноата е една от храните, богати на калций, който обаче е много по-лесно усвоим от млечния. Витамините В и Е, както и елементите желязо, цинк, магнезий и фибри й приписват някои съществени способности като например понижаване на кръвното налягане и нивото на кръвната захар, предпазване от някои видове рак, премахване на холестеролните натрупвания около органите и кръвоносните съдове, защита от астма при децата, облекчаване на мигрена и др. Ниският гликемичен индекс, както и отсъствието на глутен я правят предпочитана храна за тези, които имат подобна непоносимост, както и за всички останали, желаещи да редуцират телесното си тегло. Присъствието на киноата в менюто ни има огромно значение, ако искаме да се храним балансирано и да поддържаме здравословното си състояние в оптимална норма.

Текст: Звезделина Георгиева

Снимки: Press

Вижте още:

ОВЕСЕНИ ЯДКИ – ЗА ДА СТЕ ЗДРАВИ И В ПЕРФЕКТНА ФОРМА

НЕЙНО ВЕЛИЧЕСТВО ЛАЙКАТА ИЛИ ЗАЩО Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО НЕЙНОТО НАЛИЧИЕ В ДОМАШНАТА АПТЕЧКА

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

На ръба на уикенда.

Ако сте пропуснали
Най-четени