Революция в диетите

x

 


 

Януари и февруари спокойно могат да се нарекат „месеците на диетите”. Това е времето, в което забелязваме, че зимните празници и застояването вкъщи са ни се отразили зле и решаваме да предприемем мерки. Преди да започнете поредната диета, помислете. Три въпроса по темата могат да преобърнат представите ви за ограниченията в храненето: Дали преяждането и вредните навици на хранене не са симптоми и на други проблеми, а не само причина за пълнеене? Какво ви подсказва фактът, че някои от най-известните диетолози сами не могат да контролират храненето си и да измерят точно нуждите на организма си? Дали въздържането от храна, броенето на калории, вината, срамът не са причина за още качване на килограми? Много ни се иска да вярваме, че свалянето на тегло е лесно само с помощта на гладуване и предпочитане на храни като годжи бери и листни зеленчуци. Но на практика отслабването съвсем не е толкова прост процес. Формата на тялото е в пряко отношение към общото здраве и начина на живот – какво ядете, как и кога се движите, с какво се занимавате, колко спите, в какво състояние на духа сте и всичко останало, което ви се случва всеки ден. Вашата личност е сложна и трудно може да се повлияе само от броя на калориите, които поглъщате, или пък да се промени под въздействието на последната хитова диета на знаменитостите.

 


 

 


 

В този ред на мисли се забелязва промяна в отношението към методите за отслабване, като посоката е към пълно преобръщане на сегашните представи. Вместо да се правят списъци със забранени храни, дневни менюта и таблици с калории, новите лайфстайл наставници предлагат цялостна промяна на мисленето и начина на живот.

Пример за това е пресният случай с американеца Джон Габриел, който отслабна с около 91 кг след като спря всякакви диети и обърна внимание на това, което наистина го кара да дебелее –  обстоятелствата, които го правят нещастен. Самият Джон казва „ да се опитваш да спазваш диета е като да се опитваш да задържиш топка под водата, в един момент успяваш, но след това я изпускаш и тя отскача дори по-високо”.

Новият подход е точно обратен на борбата и лишаването – вместо това трябва да се научим да работим с тялото си, да се грижим за него, да чуваме сигналите му, да постигаме баланс и добро здраве бавно и последователно, както се реди пъзел.

Така работи този метод и за автора на тази теория – Лукас Рокууд, днес известен инструктор по йога. През 2002, точно шест седмици след началото на курса му по йога, той сваля 18 кг. Освен йогата прави и други промени, свързани с работата и взаимоотношенията. Животът му се променя успоредно с промяната на тялото му. Както при много други хора, така и при него духът и тялото са работили без никаква връзка и в момента, в който тази връзка се възстанови, тялото се трансформира.

Така че сега, в  началото на годината, помислете каква промяна трябва да направите със себе си. Независимо дали целта ви е да свалите килограми, да спечелите в маратон или просто да успявате да се събудите в 7.

Текст: Антоанета Баева

Снимки: Unsplash

Вижте още:

Зелено настроение, а не диета

Зеленчуци (и плодове), който не яде…

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Бански Audrey от Sun Diva

Бански Audrey от Sun Diva Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Къси дънки от SAINT LAURENT

Къси дънки от SAINT LAURENT Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кимоно Hanna by SUN DIVA

Кимоно Hanna by SUN DIVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Цял бански костюм RITA от Sun Diva

Цял бански костюм RITA от Sun Diva Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Понеделник в летен вариант.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ