Защо натуралната слънцезащита не е добро решение?

x

Не веднъж вече сме ви споделяли, че чувстваме философията за zero waste живот като изключително близка и правим всичко възможно колкото се може по-голяма част от това, което използваме в ежедневието ни, да бъде рециклируемо и максимално близко до природата. Има ли обаче граница, която трябва да се постави, и къде е тя? Не бяхме мислили много над този въпрос, докато на една от ежемесечните ни срещи с приятелки една от дамите не повдигна темата за домашните рецепти за козметика. За слънцезащитен продукт по-точно! По наситено зачервената й кожа личеше, че тя не просто е правила домашни опити, ами и те са били неуспешни.

Разказа ни, че срещнала рецептата в Интернет, имало много положителни коментари, било и омръзнало от пластмасовите опаковки на продуктите за слънцезащита, които търговската мрежа предлага, а и искала нещо с максимално натурален състав. Нататък е ясно – решила, забъркала набързо няколко съставки в стъклено бурканче и заминала на отдавна чаканата си морска ваканция. Изгоряла буквално веднага! Още на първия ден, още преди обяд, в първия час на плажа. Очаквано!


 


Като хора, които се интересуват не просто от козметика, но и от нейния състав, и четат достатъчно много, както за ползите, така и за вредите на „всичката химия” (както вероятно някой би казал), която използваме, ние я помолихме да ни разкаже за въпросната домашна и натурална рецепта.  Както и предполагахме – няколко течни и твърди растителни масла, за които е известно, че имат някакъв (минимален) слънцезащитен фактор в комбинация с цинков оксид. Разбира се, всичко в конкретни пропорции, старателно разбъркано и затворено в бурканче. Мислим, че всеки поне веднъж е срещал подобна направи-си-сам рецепта. Даже вероятно и всеки се е изкушавал да си направи нещо – дали пилинг за тяло с утайка от кафе, дали захарен скрап за устни, домашна маска за лице с хума или пък шампоан с отвара от лайка… Ако не сега, то в тийнейджърските си години, но всеки е имал своята първа среща със „забъркай си нещо сам”. Понякога рецептите се получават, а друг път не. И когато не се получат, си казваме „Ами, явно нещо не съм направил, както трябва”, нещо подобно както, когато смесиш 3 яйца, 2 лъжици захар, щипка бакпулвер и 4 чаши брашно и ги изпечеш. Обикновено винаги се получава сладкиш, но съвсем не винаги е както на снимката или пък изобщо е вкусен! С домашните рецепти за козметика е същото – изглеждат лесни и бързи, но не винаги се получават успешно! И проблемът идва точно тогава – когато не знаем дали са се получили и до колко са безопасни, но все пак ги използваме!


 


Да се върнем обаче на слънцезащитата – истината е, че е доказано, че не можем да направим сами добър, ефективен и достатъчно сигурен продукт със слънцезащитен фактор (SPF) по домашна рецепта и в домашни условия. Просто защото създаването на един такъв продукт е сложно предизвикателство, което изисква много лабораторни тестове. Не случайно в някои части на света продуктите, съдържащи SPF, се считат за фармацевтични! А ето и няколко въпроса, отговорите на които са и причини, защо създаването на домашни слънцезащитни продукти не просто е невъзможно, но е и наистина лоша идея и може да бъде опасно:

Колко често да подновяваме слънцезащитата?

Всеизвестно е, че след продължително време, прекарано под под слънцето, кожата се зачервява. Именно SPF на един слънцезащитен продукт е индикатор за това колко време, след като сте го нанесли, може безопасно да стоите на слънце и кога е желателно да го подновите. На готовите слънцезащитни продукти този фактор е изписан върху опаковките, а какъв е този на домашно приготвените? Как ще знаете през колко време да нанесете отново върху кожата си сместа от бурканчето? Планирате да направите експеримент първия ден, като засечете кога кожата ви ще започне да се зачервява. Е, имаме лоша новина – тогава вече ще бъде късно, защото понякога слънчевите изгаряния се проявяват между 6-24 часа след излагане на слънце. Та, този експеримент от сега е увенчан с неуспех! Затова най-добре изобщо не опитвайте!

Това правилната формула ли е?

Да речем, че все пак сте забъркали успешно някаква консистенция и сте решили да я наричате слънцезащитен продукт. Домашните рецепти обикновено се разбъркват на ръка, загряват на котлон или се смесват в блендер. За съпоставка – продуктите, създадени в лаборатории, преминават през десетки процеси, за да бъде текстурата им еднородна. Да, еднородна е ключът към следващия проблем с домашните продукти! Една от съставките, които обикновено присъстват и в лабораторно тестваните, и в домашните рецепти, е цинков оксид. Той представлява бял прах, чийто частици имат свойството да се скупчват заедно, подобно на магнитни стърготини и да образуват бучки. Тези частици са фини и трудно бихте могли да забележите до колко (не)еднородна е консистенцията. Мислите ли, че може да разбъркате достатъчно ефективно цинковия оксид заедно с останалите съставки, така че сместа, която нанасяте върху кожата, да бъде равномерна? По-вероятно е да не успеете! Ето защо дори и да сте се справили със самата рецепта, то при нанасянето е много очаквано да успеете да защитите едно място за сметка на изгарянето на друго, тъй като съставките в крема не са били достатъчно равномерно разпределени. Частичното предпазване не е търсен ефект, предполагаме?

До колко безопасно е всичко?

Замисляли ли сте се някога защо е препоръчително да съхраняваме естествените масла в стъклени тъмни шишенца? Ами защото, взаимодействайки със светлината, те се окисляват, утаяват, разграждат… А за един слънцезащитен продукт най-важното качество е именно да бъде устойчиво стабилен на жарките лъчи. Как тогава ще бъдете сигурни, че домашната рецепта има стабилна формула и дали, нанесена върху кожата, няма да има отрицателен, вместо положителен резултат, като привлече слънчевите лъчи? Не можете, дори и за естествените масла, за които се твърди, че имат някакъв слънцезащитен фактор, пак не можете да бъдете сигурни за взаимодействието им с ярка светлина!

 А защо не кокос?

Като става дума за масла – едно от най-често цитираните като слънцезащитни е кокосовото масло. А питали ли сте се колко е неговия SPF?  Проучване от 2016 г. в Международния вестник на козметичната наука сочи, че кокосовото масло има SPF  1. Доста малко, дори незначително число! Другите изследвания показват малко по-високи резултати – около SPF 10, което също е малко, а рисковете с кожата, изложена на слънце – големи. Ето защо  кокосовото масло не трябва да се използва като самостоятелно слънцезащитно средство.

Същото между другото важи и за зехтина! Не знаем до колко равномерен и красив тен ще постигнете с него, но вероятността да се самоизпържите определено е голяма! Оставете и двата продукта в кухнята, там със сигурност ще ви бъдат полезни!

Безопасност и пак безопасност

Ако все още не сме успели да ви убедим колко голяма отговорност и предизвикателство е домашната слънцезащита, то ви оставяме следващите факти, потвърдени от дерматолози, които се надяваме да ви помогнат да вземете най-правилното решение:

 

   • Ултравиолетовата (UV) радиация е доказан човешки канцероген.
   • Средно рискът от меланом на човек се удвоява, ако има повече от пет слънчеви изгаряния.
   • Около 90% от стареенето на кожата се дължи на слънцето.
   • Митът за маслата е много разпространен и много опасен.
   • Много хора считат,че е полезно чистото излагане на слънце, което е свързано и със синтеза на витамин Д, и това е съвсем вярно, но не бива това да се случва без използването на качествена слънцезащита.

И истината е…

Истината е, че използването на слънцезащитни продукти ще продължи да бъде обект на противоречия. Били те домашни, или такива от търговската мрежа. Вярваме обаче, че ще се съгласите, че нямаме право да рискуваме със собственото си здраве и това на най-близките ни само защото искаме да сме още по-близо до природата и сляпо вярваме на всичко в Интернет.

Може да подкрепяте създаването на минимално количество отпадъци по десетки начини – използвайте паста за зъби на таблетки  (за да намалите пластмасовите тубички), пробвайте  така популярните в момента сапуни за коса, препоръчваме ви даже да си вземете бамбукова четка за зъби, както и да намерите място на чистия гел от алое вера в ежедневната си рутина, но наистина не експериментирайте с продуктите, които ви защитават от слънцето! Осигурявайки си добра защита от силните лъчи, та макар и в пластмасова опакова, не означава, че не обичате и не ви е грижа за планетата, означава, че ви е грижа за себе си и близките ви! А стъпките към свят без отпадъци ги правим всеки ден… и вярваме, че съвсем скоро широкоразпространени ще бъдат слънцезащитните продукти в стъклени опаковки, но минали преди това достатъчно много тестове и доказано ефективни!

Текст: Ани Георгиева 

Снимки: Unsplash

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Жълти нюанси в петък.

Ако сте пропуснали
Най-четени