Тайните на здравословното готвене

x

 


Здравословното хранене не означава само избор на подходяща храна, а и начин на съхранение, преработване и приготвяне на ястията.  Здравословно готвене не е сложно и трудно, просто трябва да знаете правилата и да промените навиците си.  Едно от най-важните неща е пестеливото използване на мазнини, което е възможно при избор на подходящи съдове, време и температура на готвене. 

В супермаркета и вкъщи

Естествено, за да е здравословна храната, продуктите трябва да са качествени – избирайте сезонни плодове и зеленчуци, ако е възможно в свежо състояние, доставени от близкия регион. Ако са пътували твърде отдалеч, те със сигурност са престояли и са обработени за повече трайност. Когато купувате храна,  проверявайте срока на годност. Пресните червени меса са годни от 3 до 5 дни след датата на производство. Прясното птиче месо, рибата и каймата е добре да се ползват до 2 дни след покупката. Не купувайте консерви, които са с видимо повредени кутии. Размразявайте месото и рибата в хладилника, за да го предпазите от бактерии. Замразените зеленчуци  трябва да се поставят в гореща вода, без да се размразяват предварително. Изплаквайте плодовете и зеленчуците старателно, белете кората или отстранявайте горните листа. Мийте ножовете и дъските за рязане, след като сте обработвали с тях сурово месо.

 


 


Приготвяне 

Здравословното готвене намалява употребата на мазнини: печене, печене на скара, на жар, задушаване, варене на пара, пуширане (извършва се в специални съдове с решетка) и други. При варенето на пара хранителните вещества се запазват в най-голяма степен. Ако варите зеленчуците, те трябва да се поставят в кипяща, леко подсолена вода, а съдът да е с капак, за да се намали разрушаването на витамините. Препоръчва се зеленчуците да се готвят в минимално количество вода за възможно най-кратко време. Термичната обработка на животинските продукти трябва да е достатъчно продължителна при температура над 70 градуса, за да се унищожат микроорганизмите в продуктите. Прегарянето на храните при печене, продължителното пържене при високи температури, опушването на месата и рибите води до образуване на вредни за здравето вещества. Важен е изборът на посуда – избягвайте алуминиевите тигани и тези с незалепващо покритие. Те  отделят вредни химикали. Тяхна добра алтернатива са металните неръждаеми и керамичните  съдове. Предварително накисвайте зърнените храни в топла вода с една лъжица кисело мляко. Всички зърна съдържат фитична киселина, която блокира абсорбирането на минералите. Накисването за поне 7 часа стимулира отделянето на ензими, които неутрализират фитичната киселина, с което тя става антиканцерогенна хранителна добавка. Накисването прави зърнените храни и по-лесни за преработка. По същия начин трябва да киснат и бобените – най-добре за цяла нощ в топла вода с 2 супени лъжици оцет или лимон. Това рехидратира бобените зърна и неутрализира фитичната киселина. При варене събирайте пяната, която съдържа трудни за преработване захари. Ако добавите японски водорасли (комбу) при варенето, това ще направи бобчетата по-лесни за преработване и ще добави вкус и хранителни вещества към яденето. Подправките и билките са важни за вкуса, но те са също и полезни, затова винаги ги включвайте в  храната. Пригответе рибата с  вино и пресни билки. Залейте печеното пиле с пресен доматен сос. Направете месата по-ароматни, като използвате маринати с малко мазнина и билки и подправки – дафинов лист, черен пипер, лют червен пипер, чесън, джинджифил, майоран, мащерка.

Съхранение 

Съхранявайте сготвената храна при температура над 60 градуса до нейното сервиране. Остатъците поставете в хладилника или във фризера не по-късно от 2 часа, след като сте се нахранили. При процеса на замразяване се губят средно между 10 и 25% от витамините. Друг фактор за количеството витамини и хранителни вещества в замразените продукти, е продължителността и нивото на замразяване. Колкото по-дълго и по-дълбоко са замразени хранителните продукти, толкова по- голямо количество от хранителните си качества губят. Най-добре е храната да не остава във фризера  повече от 2 -3 месеца. За съхранение използвайте нетоксични контейнери – метални, стъклени и керамични, които са по-добра алтернатива на пластмасовите. Колкото по-мека е пластмасата, толкова повече химикали отделя.  Изследване, проведено от Greenpeace,  показва, че отделяните вредни  съставки от пластмасата и свързването им с храната може да доведе до промени в хормоналната система и да повлияе  развитието и растеж на децата. Ако все пак използвате пластмасови контейнери, не поставяйте храната в тях, преди да е напълно изстинала.

Текст: Катя Атанасова

Снимки: Рress

Вижте още:

Мака/МАСА/– супер храната на Южна Америка

Годжи бери – модерната суперхрана

 

Още по темата



Коментари

FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Какво ново

Панталон от GIORGIO ARMANI

Панталон от GIORGIO ARMANI Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Малка раница от SEE BY CHLOÉ

Малка раница от SEE BY CHLOÉ Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Жилетка от мохер от ANN DEMEULEMEESTER

Жилетка от мохер от ANN DEMEULEMEESTER Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Леопардова пола от ALAÏA

Леопардова пола от ALAÏA Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Петък! Време е за парти…

Ако сте пропуснали
Най-четени