2024, наречи ме крадла

x

2024, очаквах те, но да знаеш, откраднала съм си традиция. Даже три – за щастие!

За прелюбопитни новогодишни традиции от различни краища на света прочетох наскоро. И си зададох въпроса защо да не си открадна някоя, ей така, пък нека видим какво ще стане.

С други думи, сменям тактиката с новогодишните обещания, защото човек винаги е хубаво да пробва нещо ново. И защото: „Лудост – това е да правиш едно и също нещо отново и отново и да очакваш различен резултат“ (Алберт Айнщайн).



Знаете ли, че италианците и испанците носят червено бельо за късмет в новогодишната нощ?

В Испания, Португалия и голяма част от Латинска Америка хапват 12 гроздови зърна – по едно с всеки удар на часовника в полунощ. Всяко зрънце представлява един от следващите 12 месеца.

Във Филипините отрупват масата с кръгли плодове. Тази форма се приема като носеща късмет, затова много хора пълнят джобовете си с монети и носят дрехи на точки в новогодишната нощ.

В Бразилия се провежда Festa de Lemanjá, в чест на богинята на морето (Lemanjá). Кулминацията на събитието е моментът, когато всички, облечени в бяло, се втурват във водата точно в полунощ, за да прескочат седем вълни. Всяка вълна и скок означава различна молба, която човек отправя.



За да отпразнуват предварително година, изпълнена с пътувания и нови преживявания, в Колумбия хората се разхождат с празен куфар около дома.

Гръцкият обичай Podariko има за цел да донесе късмет в началото на годината. Преди празника домакините закачат на вратата си нарове, приемани като символ на късмет, богатство и плодородие. На Нова година точно преди полунощ всички изгасят светлините и напускат къщата, за да могат да изпратят късметлия първи да влезе отново в къщата, с десния крак напред. След това втори човек взима нара в дясната си ръка и го строшава във вратата. Колкото повече сочни семена се разсипят, толкова повече късмет ще донесе новата година.



Ако търсите една от най-пречистващите традиции, отидете в Италия. В цяла Италия и по-специално в Неапол хората изхвърлят мебели от прозорците си в новогодишната нощ. Идеята е, че като изхвърлите старите си мебели на улицата, прогонвате лошите спомени от предходната година и приветствате новото начало. Днес много италианци хвърлят само меки предмети на земята, за да няма инциденти.

Има още куп традиции по света, които хората вярват, че ще им донесат късмет, здраве, любов, щастие, пари в предстоящите 365 дни, ако не пропуснат да ги изпълнят в новогодишната нощ. Вие какво ще си изберете?



Аз смятам да се доверя на италианците, испанците и колумбийците, пък да видим какво ще стане. Готова съм с куфара, гроздето и червеното бельо. През прозореца нищо няма да изхвърлям, защото освен опасно е и невъзпитано.

2024, наречи ме крадла, а аз винаги мога да ти припомня „Бандитките на Оушън“. Всички ги обичат.

Научих три неща тази година:

– Не можеш да имаш нещо ново, ако не си разчистил старото. Понякога новото не е твърде различно от старото, но си заслужава опита, за да продължиш напред;

  – Не отлагай за по-късно нищо. Не знаеш кога може да се окаже безвъзвратно късно;

  – Не търси щастието извън себе си. Парадоксално, но така винаги ще стигаш до едно и също място.

През 2024 г. ви пожелавам много нови места навреме. Пожелавам ви и да бъдете смели. Съдбата обича смелите.


Текст: Деси Найденова

Снимки: Pexels/Freepik

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Петъчен стайлинг по две.

Ако сте пропуснали
Най-четени