Guccio Gucci – раждането на една легенда

x

Преди цели 138 години на този ден се родила една личност, която не всеки познава и за която повечето хора никога не са и чували. А всеки един от нас повтаря неговото име поне по два пъти седмично. Става въпрос за легендарния Гучо Джованбатиста Джачинто Дарио Мария Гучи. Е, разбира се, не рецитираме цялото му име, и само Гучи е достатъчно.На 26-ти март 1881 г. на бял свят се появява човек, който е своеобразно доказателство, че мечтите са постижими, колкото и амбициозни да са те. Гучо Гучи е роден в скромно тосканско семейство. Баща му – Габриело – бил занаятчия и изработвал кожени изделия, а чичо му продавал сламени шапки. Бизнесът обаче не вървял добре, затова Гучо заминава за Англия, едва на 16 години, с надеждата да помогне на семейството. А после се връща от там с идея за бизнес, който преобръща модния свят  и който ни кара да си спомняме и отбелязваме рождения му ден!Колко възможно ви се струва да заминеш за непозната държава на 16 години, да не говориш местния език, но пък първото място, където си търсиш работа, да е най-луксозният хотел в столицата? Да, и ние не бихме повярвали. Обаче Гучо Гучи направил точно това през 1897г. и започнал работа като прислужник за цели четири години! Ако се чудите защо това е важен момент от историята на едноименната му марка, ето отговорът: в хотела Гучо се вдъхновил да поднови бизнеса на баща си.

Отначало младият Гучи не искал да наследява бащиния бизнес. Синът решил да основе фирма може би (не)случайно, която да е конкурент Вютон, Кейв и Аспри, все ненадминати имена в производството на кожени аксесоари. Това съвсем не било мечта за младия приключенец, той по-скоро нямал избор. Върнал се от Англия, намерил си съпруга и решил да гради кариера в белгийската „Compagnie Internationale des Wagons-Lits”. Скоро след това получил повиквателно за Първата световна война. За щастие, прибрал се невредим и започнал служба в миланската фабрика  за кожени изделия „Франци“. Даже и внуците му не знаят дали рязката смяна на професията е била преднамерена.Но все пак е била отправна точка в пътя на Гучо към луксозната мода. След кратък престой във фабриката той е убеден, че мечтата му да превърне бащиния занаят в световно известен бизнес, е постижима. В името на амбициите си, Гучи младши пътува всеки ден от родната Флоренция до Рим, за да работи във „Франци“ и да трупа опит. С подкрепата на жена си Аида Гучо напуска работа, купува си малък магазин на китната улица Торнабуони във Флоренция през 1920, а останалото е история.

Гучо Гучи отваря и собствено ателие, за да произвежда куфари, чанти, пътнически сандъци. Зарежда кожите си от Германия на много ниски цени и мечтае за едно: да прави такива чанти, каквито пренасял като момче в Лондон. Цели четири години Гучо наблюдава елита от цял свят, изучава маниерите и стила на хората, които посреща в онзи великолепен хотел „Савой“ в Лондон. Без да осъзнава, той поема по непознатия път на бизнеса на луксозните стоки още като хлапе. Не му провървява в железопътната компания и преживява войната, така че това може би го кара да се замисли за корените си. Баща му не е имал подобен успех, но Гучо е имал опит и познания, трупани извън Италия, чувал истории от всички краища на света… Може би затова и гледал по-различно на бизнеса за куфари.Гучо и Аида имат шест деца, но това не пречи на семейството да се подкрепя взаимно в бизнес отношение. През 1921 г. Гучо отваря още един магазин във Флоренция. Аида се грижи за семейството, а съпругът й – за тяхното бъдеще. Изглежда, че успехът не чакал дълго. Голяма вина за това има самият Гучо – човек с богат опит и безупречен стил. Елегантните му дизайни се основавали главно на английския стил, съчетан с майсторството на флорентинските занаятчии. Към това Гучо добавил и първия си монограм – мъничко изображение на млад прислужник с ливрея и шапка, понесъл куфар и сак в ръце. Това е препратка към миналото и корените на Гучо, благодарение на които той се осмелил да намери една мечта и да я превърне в реалност.

В по-късен етап Гучо привлича световноизвестни клиенти – от принцеса Грейс от Монако до Рита Хейуърд и принц Чарлз. А днес GUCCI присъства в живота на всеки един от нас – пряко или косвено. Затова, ако все още не сте се захванали с мечтите си, пийте по едно вино в чест на рождения ден на Гучо Гучи и се оставете да ви вдъхнови да дерзаете!

Текст: Мила Стоянова

Снимки: Pinterest

 

Още по тематаКоментари

FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Вълнено палто от GUCCI

Вълнено палто от GUCCI Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Ски панталон от PERFECT MOMENT

Ски панталон от PERFECT MOMENT Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Пуловер поло от мериносова вълна от CHLOÉ

Пуловер поло от мериносова вълна от CHLOÉ Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Аксесоар за коса с перли от LELET NY

Аксесоар за коса с перли от LELET NY Може да купите от тук

Look of the day
Ако сте пропуснали
Най-четени